Emily Moon River Lodge Plettenberg Bay | Garden Route Zuid-Afrika | Vakantie Zuid-Afrika

Paradijs in Plettenberg Bay

Emily Moon waakt over de Garden Route

Oh Emily,
I have found paradise! As I stand here overlooking the beautiful wetlands and winding waters of the Bitou river I see you in every bird that flies and every tree that bends in the breeze.

Come Emily, paradise is all yours.

Your ever loving

Harry


Dit schreef de Britse reiziger Harry Malard rond 1870 aan zijn geliefde Emily Moon, die hij in Engeland had achtergelaten. Als zoon van een welgestelde familie was hij er op uit getrokken om elders ter wereld ‘zijn paradijs’ te vinden. Pas als hij dat gevonden had, zou hij zijn geliefde vragen hem te volgen. Na vele omzwervingen kwam hij terecht op een wel heel bijzonder plekje tegen de heuvels van Plettenberg Bay aan de Zuid-Afrikaanse Tuinroute, en wist hij dat hij gevonden had wat hij zocht. Nu was het tijd dat Emily hem zou volgen - 'that she would come home to paradise'.

Simon en Diane Valentine passen sinds 2005 met veel liefde op Harry’s paradijselijke spot. En, na al die jaren, is het nog net zo paradijselijk als hoe het er in de 19de eeuw bijgelegen moet hebben. Het echtpaar vertrok uit 2005 in Zimbabwe en werd plotsklaps verliefd op de bijzondere plek, net als Harry destijds. En dat terwijl het er bij hun aakomst lang niet zo betoverend uitzag als nu. “Sterker nog, voor die tijd zag het er duidelijk iets minder paradijselijk uit,” grinnikt Simon. Er is duidelijk veel werk en liefde gestopt in de creatie van dit stukje paradijs aan de Garden Route.

Vernoemd naar een eend?
In een paar maanden tijd bouwden en verbouwden ze de lodge – die daarvoor bekend was onder de naam Harry Malard River Lodge  – om tot meerdere kleine mini-paradijsjes. De naam werd snel veranderd, verwijzend naar de oude, romantische legende over het gebied. “Ik ging de lodge toch niet naar een eend vernoemen,” lacht Simon. De verbouwing kostte enkele maanden, zodanig dat er nu 10 cottages zijn, variërend van lodges voor 2 personen tot family suites.

Allemaal volledig ingericht naar het design en stylistische advies van zoon Mark, een van ‘s lands grotere kunsthandelaren in Johannesburg. “De nieuwste twee cottages zijn in inrichting gebaseerd op het kunstenaarsdorp Ubud op Bali,” legt Diane trots uit. Laat dat maar aan zoon Mark over, lacht ze hardop. Zij zelf houdt het vooral bij wat basic tuinieren rondom de cottages.  

Oud en nieuw
Zowel het restaurant als de lodges van Emily Moon lijken ouder dan dat ze zijn. Dat komt omdat het ‘verbouwd is in oude stijl’, legt Simon uit. Wie Emily Moon binnenkomt, heeft het idee dat hij in een ‘nieuw, oud plekje’ terechtgekomen is. Op die manier ‘vloekt’ het resort niet met de mooie, ongerepte natuur waar het op uitkijkt. Dat vonden ze erg belangrijk, zeggen zowel Simon als Diane. De mix van natuur en architectuur is op vrij weinig plaatsen zo mooi gelukt als hier, het moet gezegd.

Inderdaad, de oplettende lezer heeft door dat Emily Moon River Lodge niet alleen accommodatie biedt, maar ook een eigen restaurant heeft. En wat voor een. ‘Booking is essential’, werd ons van te voren duidelijk gemaakt door eerdere bezoekers. En terecht. Elke avond stroomt het restaurant – met een onbeschrijflijk mooi Out of Africa-uitzicht – vol met zowel toeristen die in Plettenberg Bay verblijven, als locals uit de omgeving.

Ze komen voor de heerlijke gerechten op de menukaart (een mooie eclectische mix van allerlei keukens), de sushi special of gewoon om met een goed glas wijn in de hand van het fabuleuze uitzicht te genieten. Inderdaad, fabuleus ja. Normaal gesproken zijn we niet zo van de superlatieven, maar in dit geval dekt het de lading volledig.

En ook voor het restaurant van Emily Moon geldt: een huiselijke omgeving met de allure van een stijlvol fine dining restaurant – wederom een mooie mix van twee essentiele dingen waar een restaurant aan zou moeten voldoen, aldus de bescheiden mening van KaapstadMagazine.nl. “Mensen komen voor de rust en de stilte, en dat proberen we ze altijd te bieden,” aldus Diane. Tenzij er een huwelijk of andere speciale gelegenheid is, dan staat het even op z’n kop en is de rust niet altijd even aanwezig. Maar dat uitzicht... dat blijft.

Accommodatie aan de Garden Route
Langs de Garden Route zijn talloze accommodaties, in alle soorten, maten en voor allerhande budgetten. Emily Moon geldt als een luxe 4-sterren accommodatie, waarbij werkelijk aan alles gedacht is. Twee (!) zwembaden, mountainbikes en kano’s die gasten gratis kunnen gebruiken om in de mooie omgeving te fietsen, gratis Wi-Fi, het volledige DsTV pakket op de kamer, volledig uitgeruste badkamers en dito voor de slaapkamer. Ook heeft elke cottage z’n eigen veranda of patio. En tenslotte Simon en Diane, die altijd voor je klaarstaan.

Na een nachtje slapen in deze overweldigende lodge waren we verkocht. Plettenberg Bay zal voor altijd verbonden zijn aan Emily Moon. Vanuit KaapstadMagazine.nl zeggen wij volmondig: “People, stop searching, we found paradise.”

Leuk detail: Simone en Diane zullen je vertellen dat Emily Moon zelf ook nog af en toe even komt kijken hoe haar paradijs erbij ligt. Bij volle maan zie je haar in de lucht naar beneden varen, gniffelt Simon. “Soms zijn er gasten die tijdens een heldere nacht waarempel denken dat ze Emily voorbij zagen komen.” Het zal de wijn wel zijn, denken we dan maar.

Emily Moon River Lodge
Simon and Di Valentine
6600 Plettenberg Bay
Tel+27 (0)44 533 2982
Fax+27 (0)44 533 0687  
www. emilymoon.co.za
Email: info@emilymoon.co.za

Plettenberg Bay ligt aan de beroemde Garden Route (N2) op zo’n 6 uur rijden van Kaapstad. Meer informatie over de Garden Route vind je in onze sectie ‘Vakantie in Zuid-Afrika’, waar je ook informatie vindt over speciale, op maat gemaakte rondreizen door Zuid-Afrika en in het bijzonder langs de Tuinroute. En natuurlijk rijd je over de prachtige Route 62 terug!

Als je tijdens je vakantie aan de Garden Route ook een tussenstop maakt in het nabijgelegen Wilderness (must!), zorg dan dat je komt te overnachten bij de bijzondere Moontide Lodge. Een absolute aanrader!

Voor meer leuke weekenduitjes en dagtrips vanuit Kaapstad bekijk je onze sectie ‘Things to do in Kaapstad’ met een overzicht van alle leuke uitstapjes die vanuit de Moederstad te doen zijn. Inclusief informatie over andere must-do's and sees tijdens de Garden Route, waaronder de hoogste bungeejump ter wereld bij Bloukrans Bridge en Addo Elephant Park!

Blijf altijd op de hoogte van de leukste ins and outs in en om Kaapstad! Volg ons op Facebook, Twitter en schrijf je in voor onze gratis, maandelijkse nieuwsbrief. Live uit de Moederstad!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika