Elga’s vakantie in Kaapstad | Reizen, rondreizen en vakanties in Zuid-Afrika

Elga’s rondreis door Zuid-Afrika (‘Nu horen jullie het ook eens van een ander’)

“Er hangt een hele fijne sfeer in de stad die niet goed te omschrijven is, die moet je gewoon meemaken”

Elke dag vertelt KaapstadMagazine.nl hoe leuk, mooi, lekker en bijzonder Kaapstad is. Hoe jullie allemaal massaal op vakantie naar Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika moeten komen en/of deze kant op moeten komen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Als bewijsmateriaal voeren we van alles aan: het feit dat Kaapstad de mooiste natuur heeft, de meest prachtige zonsondergangen kent, de lekkerste restaurants biedt (voor hele fijne prijzen) en dat de Zuid-Afrikaanse wijn zo ontzettend lekker wegdrinkt.

Echter, om de neutraliteit van KaapstadMagazine.nl te waarborgen, deden we onlangs een oproep of mensen die ooit op vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika geweest waren zich bij ons wilden melden, en met ons hun favoriete plekken en reistips voor Kaapstad en Zuid-Afrika wilden delen. In de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ deze keer: Elga Zonneveld.

Begin dit jaar maakte Elga Zonneveld (29) met haar allerbeste reismaatje Jildau een 6-weekse rondreis door Zuidelijk Afrika. Naast Zuid-Afrika deden ze ook Swaziland en Namibië aan en verbleven ze twee weken in Kaapstad. Elga: “We sliepen in LSB, oftewel Long Street Backpackers, en dat was perfect! Centraal gelegen en een heel gezellige crew. We waren van plan om na een week te verkassen, maar we voelden ons zo thuis dat we daar de gehele periode in Kaapstad zijn gebleven.” Van tevoren hadden Elga en Jildau aan de hand van verschillende fora en ervaringen van andere reizigers globaal een route uitgestippeld. “Tijdens het reizen hebben we voornamelijk met andere backpackers en locals gesproken om te horen waar we echt naartoe moesten en welke accommodaties zij aanraadden.” 

We vroegen Elga naar haar ultieme tips en tricks naar aanleiding van haar tijd in de Moederstad. Ziehier haar must-do’s voor een vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika. 

Waarom kozen jullie voor een rondreis door Zuid-Afrika?
Het land is goed te bereizen, er is geen tijdverschil,  het klimaat is perfect en de diversiteit is enorm. Of je nu strand, safari, natuur, bergen of cultuur zoekt: Zuid-Afrika heeft het. In combinatie met de vriendelijke bevolking is het echt een must-do voor iedere reiziger!

Wat was voor jou de allermooiste plek die je tijdens je vakantie in Kaapstad gezien hebt? 
De zonsondergang bij Llandudno Beach was er eentje om niet te vergeten. Hoewel de 'Cape Doctor' ’s avonds aardig aanwezig was, merkte je er op het strand vrij weinig van. De wind zorgde voor hoge golven met opspattend water, en dan daar achter de ondergaande zon. 

Wat was het leukste dat je tijdens je vakantie in Kaapstad gedaan hebt? 
Lion’s Head beklimmen in de schemering en dan wachten tot de zon onder is en de volle maan zich laat zien. Super uitzicht over de City Bowl met al haar lichtjes en de zee aan de andere kant.

Wat viel je het meest op in Kaapstad?
Iedereen is zo relaxed,  vriendelijk en behulpzaam. Er hangt een hele fijne sfeer in de stad die eigenlijk niet zo goed is te omschrijven, die moet je gewoon meemaken. En overal in Kaapstad kun je goed eten. We hebben haast iedere dag buiten de deur ontbeten en gedineerd en we zijn niet één keer teleurgesteld. 

Waar ben je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika niet aan toegekomen, waarvoor je eigenlijk nog wel een keer terug wil komen? 
De Drakensbergen, Lesotho en Wild Coast. In Kaapstad zou ik nog wel een keer een homestay in een township willen meemaken om te kijken hoe het leven er daar echt aan toe gaat.

Wat is het dat voor jou Kaapstad als stad zo mooi en indrukwekkend maakt? 
De veelzijdigheid van de stad. Op een half uurtje rijden zit je in een totaal andere wereld, welke kant je ook op gaat. De Constantia vallei met de wijnfarms vonden wij ook geweldig. Op zondagmiddag genieten van een lunch met adembenemend uitzicht, een fles Sauvignon Blanc en een kaasplankje erbij, dan wil je echt nooit meer naar huis. Ook de verschillende klassen, nationaliteiten en culturen die naast elkaar leven, er is voor ieder wat wils.

Ben je behalve in Kaapstad tijdens je vakantie ook op andere plekken in Zuid-Afrika geweest?
We zijn begonnen in Johannesburg. Na de landing zijn we direct met onze huurauto richting het oosten gereden voor de Panoramaroute en het Krugerpark. Helaas regende het op de dagen dat we de Panoramaroute wilden rijden, waardoor ons uitzicht bij God's Window nog niet eens vijf meter was, terwijl het overweldigend mooi zou moeten zijn. Vervolgens zijn we een aantal dagen in het Krugerpark geweest en via Swaziland en Hluhluhwe National Park naar Ballito/Durban gereden.

Omdat we slechts zes weken hadden, besloten we van Durban naar Port Elizabeth te vliegen. Vanuit Port Elizabeth hebben we de prachtige Garden Route gereden om uiteindelijk via Stellenbosch en Franschhoek in Kaapstad te arriveren. Na twee weken Kaapstad zijn we met een overlandtour van Nomad naar Namibië gegaan met Windhoek als eindbestemming. Vanuit Windhoek vlogen we terug naar Johannesburg en toen was de reis – helaas - toch echt ten einde.

Wat was het mooiste deel van die reis? 
De Garden Route, en dan met name Wilderness. We verbleven daar in een hele fijne backpackers op een heuvel met fantastisch uitzicht over de Indische Oceaan. Je hoort de zee ruisen als je in je bed ligt. Wilderness is ook een goede uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes, onder andere naar Victoria Bay en Knysna of via de Outeniqua pas naar Oudtshoorn. 

Ben je ook op safari in Zuid-Afrika geweest?
Ja, de safari hebben we op eigen gelegenheid in het Krugerpark gedaan. We hebben jammer genoeg niet de Big Five gespot, want het luipaard liet zich niet zien. We hebben twee dagen rondgereden en we vonden het heel gaaf om de dieren van zo dichtbij te zien. En je schrikt soms best als er vanuit het niets een kudde olifanten uit de struiken komt om de weg over te steken. 

Wat moet je absoluut meenemen in je koffer als je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika? 
Dat is een inkoppertje: je fotocamera!

Tot slot: welke tips, must-do’s en must-see’s heb je voor mensen die op het punt staan een vakantie naar Kaapstad of een rondreis door Zuid-Afrika te maken?
Teveel om op te noemen! Skydiven in Plettenberg Bay, paardrijden, surfen in Jeffreys Bay, wijnproeven in Stellenbosch, Chapmans Peak Drive rijden, zonsondergang vanaf Lion's Head of Signal Hill, dagje Clifton Beach, Kaap de Goede Hoop, Tafelberg beklimmen, festival bezoeken (wij zijn naar Ultra Music geweest en dat was te gek) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oh, en de hop-on-hop-off bus in Kaapstad is toch wel een aanrader. Zelf hou ik er helemaal niet van, maar we hebben het toch gedaan. Je komt overal en onderweg krijg je via je oordopjes allerlei achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden. 

En tot slot, Elga’s persoonlijke reistips voor Kaapstad:

Het leukste restaurants van Kaapstad is… Mezepoli in Camps Bay.

De lekkerste koffie in Kaapstad dronk ik bij… YoursTruly op Kloof Street.

Het lekkerste eten in Kaapstad at ik bij... Neighbourhood Goods Market bij de Old Biscuit Mill op zaterdagochtend.

De mooiste dagtrip die ik vanuit Kaapstad maakte was… een rondje langs het Kaapse schiereiland.

Ik vloog naar Zuid-Afrika met… Lufthansa en dat beviel erg goed. Korte overstaptijd.

De absolute hidden gem van Kaapstad die ik ontdekte is… Llandudno Beach.

Ik geef mijn vakantie in Kaapstad als rapportcijfer een… 10+

Kan je na het lezen van dit interview met Elga niet wachten om zelf op vakantie naar Kaapstad te gaan? Wij hebben de ultieme checklist voor je vakantie in Zuid-Afrika, met informatie van A tot Z voor alle praktische vragen, must-knows, tips en tricks om geheel voorbereid in het vliegtuig te stappen.

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten via Facebook en Twitter om meer te weten te komen over de verschillende manieren om in de buurt van Kaapstad en omgeving te reizen. In onze gratis maandelijkse nieuwsbrief geven we altijd een overzicht van de leukste artikelen en al het nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika