Dornier Bodega Restaurant in Stellenbosch
Farm cuisine op z’n best in de Kaapse Wijnlanden
Vanuit Kaapstad rijd je in minder dan een uur naar de Wijnlanden, zonder twijfel een van de mooiste plekken op aarde. Niets leukers om in het weekend en/of door de weeks in de auto te stappen naar Stellenbosch of Franschhoek, om te genieten van de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn, het heerlijke eten dat veel van de restaurants bij wijnhuizen produceren en het prachtige landschap eromheen, en vooral: de combinatie van dit heerlijke trio.
Met meer dan 300 wine estates in en om Stellenbosch, is de keuze voor een wijnproeverij of lekkere lunch in de Wijnlanden overvloedig. En toch komen wij regelmatig terug bij Dornier Bodega Restaurant, een van onze favoriete restaurants in Stellenbosch.
Dornier Bodega Restaurant huist in een oude Cape-Dutch woning uit de achttiende eeuw. De ‘voortuin’ van fynbos en de bergen op de achtergrond geeft de aanblik van het huis een schilderachtig mooi plaatje. Maar wie denkt dat hij terechtgekomen is bij een authentiek, ‘oud’ wijnhuis in de Wijnlanden, heeft het mis. Welkom in de moderne tijd en creatief Zuid-Afrika, allemaal zichtbaar in dit bijzondere wine estate in Stellenbosch.
Innovativiteit
“Ons streven is om in ons wijnhuis invloeden uit de architectuur uit de 18de, 20ste en 21ste eeuw terug te laten komen,” aldus Managing Director Raphael Dornier. Hij zet daarmee de traditie van de oorspronkelijke eigenaar en oprichter van het huis voort – Christoph Dornier, Raphaels vader. De innovativiteit zat er in dit familiebedrijf al vanaf het begin goed in.
De foto’s spreken voor zich: het landgoed van Dornier is prachtig, zowel van binnen als van buiten. De inrichting is sfeervol, heeft iets Mediterraans Oosters, en is geheel te danken aan Raphaels creatieve echtgenote. Maar hoe zit het met het eten in dit restaurant in de Wijnlanden? Het restaurant – Dornier Bodega – werd in 2007 aan het wijnhuis toegevoegd ‘als aanvulling op de wijnen’. Inmiddels is het menu van het restaurant allang niet meer een ‘aanvulling’, maar is het uit zichzelf opgeklommen tot een innovatieve culinaire bestemming an sich.
Het innovatieve karakter van het menu van Bodega Dornier wordt deels gevormd door chef-kok Daniel George. “We willen traditionele gerechten voorzien van een twist,” legt Daniel uit. “Eten dat al duizenden jaren op de aarde groeit, maar dan op moderne wijze ‘gemanipuleerd’,” aldus de enthousiaste chef-kok.
Farm cuisine
Dat betekent: verse, creatieve, innovatieve seizoensgebonden gerechten. Farm cuisine, noemen ze het. Het is een bijzonder populaire verzamelnaam die je vandaag de dag in veel van de betere restaurants ter wereld tegenkomt. “Zonder complex of pretentieus te zijn,” voegt Raphael daar aan toe. “Alsof je bij een Italiaanse familie gaat eten en de moeder des huizes heerlijk kan koken. Simpel, maar heerlijk. Zo moet het zijn.”
Overigens veranderde Bodega Dornier de afgelopen jaren wel iets aan de huisstijl: van een ietwat casual restaurant klom het een stapje op naar iets meer fine-dining met een speciale liefde voor seafood. Daarmee is dit restaurant een van de enige restaurants in de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek waar je verse kreeft of seafood platters kunt bestellen. Dat het restaurant daardoor ook wat duurder geworden is, is evident. “Het zou bijna zonde zijn zo weinig te doen met het feit dat we relatief zo dichtbij zee zitten,” zegt Raphael. “Het was eigenlijk niet meer dan logisch dat we verse vis de boventoon van het menu zouden laten voeren.” Maar daarnaast staan er ook (sunset) tapas op de kaart, evenals lekkere zoetigheden.
Naast het eten zijn ook de wijnen van Dornier meer dan aan te raden. Tip: de witte Donatus – een blend van Chenin Blanc en Sémillon is waanzinnig. Maar uiteraard weet de bediening bij elk gerecht de lekkerste wijn te adviseren. Niet verrassend dat meerdere wijnen van Dornier in het verleden verschillende prijzen gewonnen hebben.
Goed om te weten: ook in de winter is Dornier een ideaal toevluchtsoord: in het restaurant vind je niet één, maar twee openhaarden.
De rekening: ondanks dat de focus van het restaurant striktgenomen op ‘simpel’ ligt, is de rekening dat niet per se. Echter, wie de kwaliteit wenst zoals je die bij Bodega Dornier krijgt, is bereid daar wat meer voor te betalen. En eerlijk is eerlijk: wie in Zuid-Afrika op vakantie is, vindt de prijzen waarschijnlijk sowieso opvallend acceptabel. Voor een tweegangen lunch of diner bij Dornier betaal je R170; wie daar nog een derde gang aan toe wil voegen betaalt R230 per persoon.
Houd ons in de gaten voor de leukste tips voor weekendjes weg naar de Wijnlanden, bijzondere wijnproeverijen en de mooiste wine estates. Volg ons op Facebook, Twitter en via onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto's van Kaapstad en Zuid-Afrika posten we dagelijks op Instagram.
Dornier Bodega Restaurant
Lunch | Wed - Sun 11h30 - 15h00 Tapas | Wed - Sun 15h00 - 17h00 Wine Tasting & Sales | Mon - Sun 10h00 - 17h00 | |
+27 (0)21 880 0557 | |
Blaauwklippen Road | Stellenbosch | |
www.dornier.co.za | |
bodega@dornier.co.za | |
DornierWines | |
Dornier Wines |