Creditcard in Zuid-Afrika: dit moet je weten!
Vóórdat je op reis gaat naar Zuid-Afrika en je creditcard gaat gebruiken zijn er enkele aandachtspunten die je even door moet nemen.
Voor een reis naar Zuid-Afrika is de creditcard een bijna onmisbaar betaalmiddel. In de categorie 'reistips' is het handig om wat meer te weten over een aantal praktische geldzaken. Zeker voor het huren van een auto en het boeken van hotels en binnenlandse vluchten kun je eigenlijk niet zonder het kaartje. Ook als de pin- of geldautomaat je reguliere bankpas niet geaccepteerd kan de creditcard een redmiddel zijn.
(Last update: oktober 2017)
Om te voorkomen dat je tijdens je vakantie in Kaapstad voor onaangename verassingen komt te staan hebben we samen met CreditCard.nl een paar handige tips verzameld:
1. Reserveringen
Zoals eerder beschreven voert een hotel of verhuurbedrijf dikwijls een reservering uit op de creditcard. Deze dient vaak als borg, zodat schade en andere kosten eenvoudig op de creditcardgebruiker kunnen worden verhaald. Bij een reservering wordt er geen geld van je rekening afgehaald. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je bestedingsruimte wel omlaag gaat.
Stel dat je een bestedingslimiet hebt van 1.000 euro, en het autoverhuurbedrijf 200 euro afschrijft voor de auto en nog eens 500 euro blokkeert (reserveert) als borg. Dan heb je nog maar 300 euro over om andere betalingen te doen. Let wel: een reservering kan soms wel 20 dagen blijven staan. Het kan daarom raadzaam zijn om een creditcard aan te vragen met een hoger bestedingslimiet. Een andere optie is het bestedingslimiet handmatig te verhogen door geld te storten op de rekening van je creditcard. Vraag aan je bank of creditcardaanbieder hoe dit werkt.
2. Geld opnemen
Neem als het kan altijd Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) op met je pinpas in plaats van je creditcard. De bank of creditcarduitgever hanteert namelijk hogere transactiekosten voor geldopname met een creditcard dan bij een bankpasje. Dat kan zo enkele euro’s schelen per transactie.
3. Betalen en de wisselkoers
In de praktijk is het vrijwel niet mogelijk om tegen de exacte wisselkoers geld te wisselen of betalingen te doen in vreemde valuta. Voor betalingen in ZAR, bijvoorbeeld bij een winkel, hotel of restaurant zijn er daarom ook transactiekosten van toepassing. Dit noemt men de wisselkoersopslag. Hoe hoog de wisselkoersopslag precies is, hangt af van je type creditcard en de creditcarduitgever. Bij het vergelijken van creditcards kan het nuttig zijn om hier even op te letten. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt.
Meer weten over de munteenheid van Zuid-Afrika? Lees het artikel De Zuid-Afrikaanse rand & andere geldtips voor je vakantie in Kaapstad.
- Betaal altijd in de lokale valuta (ZAR) en niet in euro's zoals door sommige winkeliers en bedrijven soms wordt voorgesteld. Anders betaal je een hogere wisselkoersopslag.
- Controleer vooraf je bestedingslimiet en vervaldatum. Dan weet je zeker dat je creditcard werkt tijdens je reis.
- Ga veilig om met je creditcard: scherm je pincode af, berg je card veilig op en controleer je afschriften regelmatig.
- Meld fraude of diefstal van je creditcard zo snel mogelijk bij je bank of creditcarduitgever
Bij elk pinautomaat geldt wat in Nederland ook geldt: laat niemand meekijken en laat je vooral niet ongevraagd adviseren. Zuid-Afrika kent dezelfde criminaliteit rondom pinautomaten als in Nederland. Er gelden dan ook dezelfde veiligheidsregels in Zuid-Afrika als overal ter wereld:
- Zorg ervoor dat je bij het intypen je pincode met je hand afschermt;
- Ga liever niet pinnen als de situatie of een persoon bij de automaat verdacht lijkt;
- Laat niemand met je meekijken tijdens het pinnen;
- Wimpel mensen af die tijdens het pinnen een gesprek met je beginnen. Doe dit beleefd maar toch dwingend en gebied hem of haar afstand te nemen;
- Blijf altijd bij de pinautomaat als er een probleem optreedt en bel zo nodig het gratis telefoonnummer dat op de ATM staat. De bank helpt je dan verder;
- Vermijd ATM’s ‘s nachts of op afgelegen plekken. Over het algemeen zijn de ATM’s in shoppingmalls of die met een beveiliger het veiligst;
- Pin het liefst gedurende de openingstijden van de bank;
- Zorg er tenslotte voor dat je altijd het alarmnummer van je eigen bank bij je hebt. Mocht je je bankpas verliezen of wordt deze gestolen, dan kan je dat meteen doorgeven en blokkeren ze je pas zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt.
Last but not least: het is verstandig om nooit teveel cash op zak te hebben. Een paar honderd rand is voldoende, aangezien je grotere uitgaven met je bankpas of creditcard kan betalen. Laat de rest van je gepinde geld vooral achter in de kluis van je hotelkamer of guesthouse.
Een uitgebreid artikel over de veiligheid in Zuid-Afrika en de vraag hoe gevaarlijk het nou echt is in Kaapstad, lees je in het artikel 'Veiligheid en Criminaliteit in Kaapstad & Zuid-Afrika'.
Voor het laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika, variërend van de beste tips voor je vakantie in Zuid-Afrika, insider tips over nieuwe restaurants en bars tot de meest bijzondere plekken in de Kaapse Wijnlanden, schrijf je je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief, word je onze fan op Facebook en volg je ons op Twitter. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |