Colourful Manor Guesthouse Gordon's Bay | Accommodatie Kaapstad en Wijnlanden

Colourful Manor Luxury Lodge in Gordon’s Bay

Waanzinnige aanbieding voor weekje overnachten in luxe viersterren guesthouse vlakbij Kaapstad

KaapstadMagazine.nl is altijd op zoek naar de mooiste hotels, guesthouses, lodges en b&b's in Kaapstad en omgeving. En het motto is: wie zoekt, zal vinden. Wij dus ook. Deze keer kwamen we terecht bij The Colourful Manor in Gordon's Bay, op een klein uurtje rijden vanaf Kaapstad. Lees hier over dit prachtige guesthouse van Nederlanders Paul en Marjolein - en vooral: over de fantastische aanbieding die zij speciaal voor lezers van KaapstadMagazine.nl hebben!

“Ken je de pinguïns in Boulders Beach?” Ja, die kennen we. “Hebben we hier ook, in Pringle Bay. Net zulke leuke beestjes, veel minder toeristen,” lacht Paul Langeveld. We zijn bij hem op bezoek in het schitterende guesthouse dat hij sinds 2008 met echtgenote Marjolein in Gordon’s Bay runt. “En dat strand in Blouberg waar surfers zo gek op zijn? Kunnen ze hier ook. De kustplaats Strand is enorm in opkomst als surfspot, let op mijn woorden.”

Wie voor het eerst op vakantie is in Zuid-Afrika, wil waarschijnlijk liever niet bij Paul en Marjolein overnachten. “Althans, ik raad het ze niet aan,” zegt Paul eerlijk. “Mensen die voor het eerst in Kaapstad zijn willen de Tafelberg op, naar Robbeneiland, winkelen in de Waterfront en uitgaan op Long Street.” Die vinden Gordon’s Bay – dat op zo’n 50 minuten rijden van Kaapstad ligt – te ver weg van de ‘actie’. Paul en Marjolein richten zich met hun accommodatie vooral op mensen die al eerder in Kaapstad geweest zijn, en die de eerste must-do’s and sees al van het lijstje geschrapt hebben. Vanuit Gordon’s Bay zijn ze overal binnen maximaal een uur: in het centrum van Kaapstad, Camps Bay, in Franschhoek en Stellenbosch, de Elgin Valley en walvissenhoofdstad Hermanus.

Ook ben je vanaf Gordon's Bay binnen een half uurtje op het vliegveld van Kaapstad. Enige vereiste is uiteraard dat je je eigen huurauto hebt voor de nodige uitstapjes en diners buitenshuis. Daarnaast is Gordon's Bay een ideale plek om te beginnen aan een van de mooiste routes van Zuid-Afrika: de beroemde Garden Route (Tuinroute). 

Kindvriendelijk to the max
Colourful Manor heeft 11 kamers; zes seaview exemplaren met uitzicht op False Bay; vijf kamers met mountain view. Alle kamers zijn riant uitgerust met king size bedden, een prachtige badkamer, een eigen terras en DStv. We praten niet graag over sterren, maar volgens het boekje valt het onder het kopje ‘vier sterren’. Ook zijn er twee family rooms beschikbaar, waarmee de accommodatie bijzonder kindvriendelijk te noemen is. “Sterker nog,” lacht Paul, “als er hier kinderen zijn van gasten komt het regelmatig voor dat die kinderen uiteindelijk bij ons thuis op de bank belanden met onze eigen kinderen Gilles (10) en Pam (12).” Dan kunnen de ouders uit eten in een van de vele toprestaurants in de buurt, zoals Waterkloof of Vergelegen. Over kindvriendelijk gesproken!
 
Het Kogelberg Natuurgebied en het natuurreservaat van de Hottentots Holland bergen liggen in de achtertuin. Wat dat voor het uitzicht doet, moge duidelijk zijn. Toch was het aanzicht van het stukje grond vijf jaar geleden heel anders. Een boekje in de lounge laat zien hoe Paul en Marjolein hier maar liefst 1,5 jaar met dertig man werklui non-stop gebouwd en verbouwd hebben. Het deel waar de lounge is – boven het woonhuis van het gezin Langeveld – is van scratch uit de grond getrokken. Het deel waar de kamers en de conference room is, is grondig gerenoveerd. “Dat laatste was misschien nog wel zwaarder dan de opbouw van de lounge en ons huis,” aldus Paul. Maar het resultaat mag er zijn – het is een van de mooiere accommodaties in de buurt van Kaapstad.

Paul en Marjolein zijn ondernemers pur sang. Een loopbaan in Nederland en China ging vooraf aan hun Zuid-Afrikaanse avontuur, dat in 2001 officieel begon. Toen woonde het echtpaar al drie jaar in Beijing, waar Paul voor een groot cateringbedrijf de Chinese vestiging opzette. Marjolein, net als Paul van huis uit economieleraar, werkte eerder onder meer voor Coca Cola. Toch was het altijd het doel en de droom om iets voor zichzelf te beginnen.

In 1999 staat een grote reis naar de VS en Zuid-Afrika op het programma. Paul vertelt: “Marjolein was zwanger van Pam en we wilden nog een keer een bijzondere, lange reis maken. Het plan was om te beginnen in Amerika en daar 2,5 maand te blijven. Daarna zouden we langsgaan bij vrienden die in Kaapstad woonden.” Het liep anders. Na drie weken hadden Paul en Marjolein het wel gezien in Amerika en zetten hun tickets om. Twee maanden eerder dan gepland maakten ze voor het eerst kennis met Zuid-Afrika. “Eenmaal in Kaapstad wisten we het meteen: hier komen we nog een keer terug.”

En dat gebeurde dus ook. In 2003 stappen Paul en Marjolein met vier koffers, twee kinderen en zichzelf in het vliegtuig naar Kaapstad met het idee ‘er een half jaartje of wat te blijven’. Zoeken naar een manier om geld te verdienen, dat was het motto. Na een half jaar, net als het gezin op het punt staat terug te keren naar Nederland, lopen ze in Somerset-West een te koop staand guesthouse tegen het lijf. Het wordt grondig opgeknapt en onder handen genomen totdat het een goedlopende accommodatie is. Drie jaar later verkopen ze het guesthouse, om exact hetzelfde kunstje bij een ander guesthouse in Somerset-West te herhalen.

In 2008 beginnen ze aan het grote project dat The Colourful Manor heet. “Hier zijn we al onze termijn van drie jaar al overschreden,” glimlacht Paul. “En voorlopig blijven we hier nog wel. Kijk om je heen; hoe mooi wil je het hebben?” Zelfs een volgend vastgoedproject – als het er komt – zal in Zuid-Afrika zijn, beaamt Marjolein. “Het blijft kriebelen, maar voorlopig zitten we hier goed. We waren toen we hier begonnen vooral op zoek naar onze vrijheid, en die hebben we gevonden!”

Oog voor detail
Leuk detail is de nummering van de kamers in the Colourful Manor – elk verwijzend naar belangrijke gebeurtenissen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Zo is er kamer 1652; wie daar slaapt wordt herinnerd aan de eerste stappen die Jan van Riebeeck aan Kaaps land zette. Bijzonder lekker slaap je in kamer 1659, het jaar waarin de eerste Zuid-Afrikaanse witte wijn op de markt verscheen. In kamer 1918 wordt het geboortejaar van Nelson Mandela geëerd; in kamer 1990 zijn vrijlating.  

Het zijn de kleine details die een accommodatie zo bijzonder maken; de kamernummers zijn daar slechts een klein voorbeeld van. Ook de stroopwafels bij het bed weten we te waarderen. “Informeel, maar toch zeer professioneel,” zo omschrijft Paul The Colourful Manor het liefst. Vergeet de persoonlijke touch niet. Marjolein is als gastvrouw verantwoordelijk voor de gasten en hun welzijn, Paul regelt alles aan ‘de achterkant’ – boekingen, onderhoud, etc. Marjolein stippelt op de achtergrond geduldig een dagprogramma uit voor een Vlaams stel dat de dag ervoor aangekomen is. Paul: “We hebben hier veel terugkerende gasten, daar bouw je in de loop der tijd een band mee op.” Glimlachend: “Maar dat kost natuurlijk ook wel wat extra inspanning, al die persoonlijke aandacht.” Mensen die maar een nachtje blijven kom je weinig tegen bij The Colourful Manor; over het algemeen blijven mensen minimaal een dag of vier tot een hele week bij Paul en Marjolein ‘logeren’. Volgens Paul is dat eigenlijk ook “veel leuker” dan de rondtrippende dagjesmensen.

Gordon’s Bay ligt ten zuidoosten van Kaapstad en kijkt uit over False Bay. Het dichtbij gelegen strandje van Gordon’s Bay is ideaal voor een ontspannen middag in de zon, om daarna door te hobbelen naar de gezellige kroeg op het strand; de Taverne. “Waar je trouwens ook prima kunt eten,” aldus Paul.  In de buurt is het goed golfen (Paul kent als liefhebber alle betere golfbanen in de buurt), kite- en windsurfen (in Strand), walvissen spotten (Hermanus, mits in het seizoen), wijnproeven (Stellenbosch en Franschhoek bereik je binnen een half uur) en wandelen in de botanische tuinen van Herald Porter. En natuurlijk mag een bezoek aan Kaapstad niet ontbreken, via de N2 ben je er in ongeveer drie kwartier. Marjolein denkt graag met je mee over leuke uitstapjes, en ook een huurauto, restaurant, golfbaan of taxi is zo geboekt.

Een kamer bij The Colourful Manor boek je in het hoogseizoen vanaf R1150 per nacht (mountain view), oplopend tot R1350 voor een suite met uitzicht op zee. In het laagseizoen gaat er 20 procent van de prijs af. In de lounge is er gratis wifi en het heerlijke, uitgebreide ontbijt is bij de overnachting inbegrepen. Voor meer informatie of reserveringen bekijk je de website van The Colourful Manor of stuur je een email naar reservations@colourfulmanor.co.za.

Korting voor KaapstadMagazine.nl-lezers
Let op: Speciaal voor lezers van KaapstadMagazine.nl bieden Paul en Marjolein een mooie korting aan, namelijk:

•             5 overnachtingen bij Colourful Manor

•             Upgrade naar sea view kamer

•             Kaasplankje met award winning flesje wijn

•             Entree voor het prachtige wine estate Vergelegen

Kortom: een heerlijk verblijf voor 2750 rand (per person sharing) – ipv de normale prijs van R3500! Geef bij het boeken aan dat je graag gebruik wil maken van de speciale ‘KaapstadMagazine.nl-korting’.

Voor meer bijzondere tips over accommodatie in Kaapstad en de Westkaap bekijk je onze rubriek ‘Vakantie in Kaapstad’. Ook voor leuke specials van andere guesthouses en b&b’s in Kaapstad en omgeving.

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter en schrijf je gelijk in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Altijd als eerste op de hoogte van het leukste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika