Café Haas | Creatieve koffie in Kaapstad

Creatieve koffie in Kaapstad

Koffie drinken in een kunstzinnige sfeer bij café Haas

Tussen de bontgekleurde huizen van de Bo-Kaap wijk in Kaapstad ligt café ‘Haas’. Met het plan een cappuccino te scoren, nemen we plaats in het kleine koffiehuis aan Rose Street. Althans, dat dachten we. Want Haas is veel meer dan alleen een koffiehuis. Haas is een koffiehuis, koffiebrander, kunstgalerie en reclame- en communicatiebureau ineen. Daarnaast organiseren ze ook nog eens een maandelijks evenement in Bo-Kaap, misschien wel de kleurrijkste wijk van Kaapstad.

First things first. Terwijl we in een hoekje een slok van onze cappuccino van 18 rand (ongeveer 1,80 euro) nemen kijken we eens rond. Een neppe hertenkop aan de antraciet-grijze muur bewaakt de ingang.

Onder bolhoedjes
Achter het barretje vol cake en taartjes staat het personeel onder bolhoedjes koffie te bereiden en naast de bar staat een oude koffiebrander. Die dient overigens niet alleen ter decoratie, maar wordt nog steeds gebruikt om zelf de verse koffie te branden.

Het menu is gevarieerd. Ze hebben yoghurt met honing, muesli en fruit voor 48 rand, zelfgebakken muffins voor 22 rand en quiches voor 15 rand. Ze maken alles zelf, en zelfs het brood wordt achterin het pand gebakken.

Als je een echte koffiedrinker bent, zou je de kopi luwak koffie eigenlijk niet over mogen slaan. Het zou de sterkste koffie ter wereld zijn! Een speciaal kopje koffie voor R100 per kop. Wij hebben helaas geen tijd om hem te proberen. Wie hem wel geprobeerd heeft, mag het ons laten weten!

In Haas hangt een creatieve sfeer. En dat komt niet alleen door het zelfgemaakte servies waar we uit drinken. De drie studenten die naast ons een filmproject voor school aan het bespreken zijn helpen ook mee aan de beeldvorming.

Als de koffie op is, besluiten we eens in de andere ruimte van het pand te gaan kijken. We worden overvallen door een overvolle kamer, gevuld met kunstwerken van meer dan 50 verschillende kunstenaars. Zo vertelt Tess Berlein, het creatieve brein achter Haas. "Maar het verschilt, soms staat hier kunst van meer dan 75 kunstenaars." 

Samenkomen door koffie en kunst
Het leuke aan dit café in Kaapstad is dat mensen door dit kunstige koffieproject beïnvloed worden. "Laatst zat hier een oud stelletje in het koffiehuis terwijl ik met een kunstenaar met getatoeëerde armen zijn werk aan het bespreken was. Het vrouwtje kwam naar ons toe en zei dat ze nog nooit zo’n mooie tatoeage gezien had. Toch grappig, want het vrouwtje zag er netjes uit en de tatoeage bestond uit zwarte kraaien."

Dat is de achterliggende gedachte van Haas: mensen nieuwe dingen laten beleven in Bo-Kaap. Door kunstwerken met koffie te combineren komen mensen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in kunst er toch mee in aanraking. "Sommige mensen kopen hun eerste kunstwerk hier op Rose Street," grapt Tess.

Haas organiseert één keer per maand een community market. Aan de overkant van het café ligt de galerie van Tess die eens per maand dient als plek waar de Bo-Kaapse moslimgemeenschap samensmelt met de rest van Kaapstad.

Haas is nu vooral nog een plek voor bewoners van Kaapstad, maar er komen ook steeds meer toeristen die de Bo-Kaap wijk bezoeken. Dat snappen wij wel, want de relaxte, creatieve sfeer die er hangt, kan iedereen inspireren.

En naast koffie of een lekker hapje eten kun je in Haas ook terecht voor mooie kunstwerken in alle vormen en maten. Een origineel souvenir als je het ons vraagt!

Café Haas is dus gelaagd. Het is absoluut een van onze favoriete nieuwe cafés in Kaapstad en is in tegenstelling tot veel andere cafés nog op zondag open ook!

Door Luuk van den Einden

Haas
67 Rose Street
Bo-Kaap | Kaapstad
+27 (0)21 422 4413

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 7:00-17:00u
Zaterdag, zondag en feestdagen 8:00-15:00u

Wil je meer informatie over leuke cafés en restaurants in Kaapstad? Bekijk dan onze secties over cafés in Kaapstad of uit eten in Kaapstad.

 

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika