Weblog Zuid-Afrika | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Uitgaan in Nederland vs uitgaan in Zuid-Afrika

Stagiair Luuk is terug met een beledigende blog

Luuk van den Einden (22) studeert Communicatie in Tilburg en loopt van augustus 2011 tot februari 2012 stage bij KaapstadMagazine.nl in Kaapstad. Volg zijn belevenissen in zijn blogs vanuit de Moederstad.

Er zijn te veel verschillen tussen Zuid-Afrika en Nederland om in één blog te beschrijven. Hier ga ik me dan ook niet aan wagen. Waar ik me wel aan ga wagen is het verschil in het uitgaansleven tussen Nederland en Zuid-Afrika. Ik bereid jullie alvast voor, ik ga veel mensen beledigen, grote bevolkingsgroepen stereotyperen en ongenuanceerde dingen opschrijven.

Daar gaan we dan...
Ik vind mijzelf niet echt tot een typische groep mensen behoren. Dit zorgt er dus voor dat ik tot de groep mensen behoor die zich niet tot een typische groep mensen vindt behoren. Daar ben ik me van bewust.

Mijn ‘niet toebehoren tot een bepaalde groep mensen’ zorgt er dus voor dat ik in een hoop verschillende soorten bars, cafés, clubs en overal waar ze van lauw tot koud bier verkopen op stap ga. Na jarenlang field research gedaan te hebben naar het uitgaansleven durf ik best te beweren dat ik het een en ander weet over uitgaan in Nederland. Na meer dan drie maanden Zuid-Afrika durf ik best hetzelfde te zeggen over het uitgaan in Kaapstad. Lefgozer die ik ben.

Nederland
In Nederland hebben we een aantal subgenres die ik ter jullie informatie (en mijn plezier) even toe zal lichten. Voor het gemak heb ik ze even in de vier grootste categorieën verdeeld, anders worden het er wel erg veel.

- Ballerige cafés

Je kent het wel. Haar in de nek, gestreept bloesje in de broek en bier in de buik. Meezingen met Guus Meeuwis, al heeft het geen zachte G en alléén bier drinken. Persoonlijk heb ik een hekel aan deze ‘bruine cafés’ of ‘studentencafés’ of ‘studentenverenigingen’. Desalniettemin ben ik de kwaadste niet, en trek ik voor de grap weleens een gestreepte polo aan, duw mijn haar achter de oren en lal ik gezellig mee of ik een tennisbal in de mond heb.

- Wow wat zijn we hip

En potverdrie wat zijn ze hip. Niemand die er verder naar kijkt, maar hip dat ze zichzelf vinden. De gekste hoedjes, opzichtigste sieraden en diepste V-halzen. Iemand die mij op het eerste gezicht zal zien, zal - door mijn liefde voor hoedjes en het feit dat ik graag het borsthaar dat ik niet heb, laat zien - denken dat ik ook tot deze groep behoor. Maar ik heb ook hier een hekel aan. Het gaat niet meer om plezier maken, maar om gezien worden en anders zijn. Hier ben ik simpelweg te nuchter voor. Zelfs na een paar liter bier nog.

- Nepnagels en mannen met schoudertassen
Nee, ik heb het hier niet over een gay bar. Ik heb het over clubs waar kwalitatief dramatische dancemuziek gedraaid wordt, mannen met petjes die hoog boven de schedel zweven rondlopen, en vrouwen met gouden kettinkjes om waar hun naam op staat geschuurd* worden.

*Schuren is wanneer een jongen met zijn schaamstreek ritmisch op de muziek tegen de billen van een meisje aan beweegt.

- Wij hebben een eigen mening
Dat hebben ze niet. Maar ik laat ze in hun waarde. Na bovenstaande tekst zal je dan wel denken dat ik tot deze groep behoor, maar ik vind wederom van niet. En gelukkig is dit een eenzijdig medium, dus je houdt je mening maar mooi voor jezelf.

Enfin, dit zijn vooral de bars in Nederland die als ‘alternatief’ bestempeld worden. Deze mensen geven niks om kleding en hebben overal wel een ‘eigen’ mening over. Ondertussen lopen ze allemaal precies in dezelfde kleren (die nog best duur zijn, je zal versteld staan) en praten ze elkaar gewoon na.

Jij als lezer haat mij hoogstwaarschijnlijk momenteel. Iedereen behoort (soms of vaak) weleens tot één van deze groepen. Ik dus ook, al vind ik mijzelf het neutraalste punt in de wereld – wat volgens mij iedereen zichzelf vindt. Mijn excuses dat ik je beledigd heb. Maar, we moeten verder. Zuid-Afrika is aan de beurt.

Zuid-Afrika
Als ik over 'Uitgaan in Zuid-Afrika' schrijf dan bedoel ik Kaapstad en Stellenbosch, want dit zijn de enige twee plekken waar ik tot dusver uit ben geweest. Het zal het je opvallen dat ik een stuk minder negatief ben over Zuid-Afrika. Ik vind het gewoon een heel tof land.

- Drum ’n bass en Electro
Het is niet mijn favoriete muziek, maar ik ben wel een groot fan van de sfeer. Springerige feestmeisjes en jongens die nogal lomp tegen elkaar opspringen; ik houd er wel van. In deze clubs knoei je ongeveer elke keer de helft van je drankje, maar dat weet je van tevoren. Scheelt toch weer in de calorieën, en kan je volgende dag mooi opscheppen over hoeveel je hebt gedronken. Een mooi voorbeeld hiervan is Cold Turkey in Kaapstad.

- Hip Hop
Ook hier worden heel wat billen afgeschuurd. De broeken hangen hier onder de billen en zo hoog als de petjes bij de Nederlandse ‘mannen met schoudertasjes’ hangen, zo laag boven de wenkbrauwen zweven ze hier. Deze cafés zijn vaak stampvol, maar er wordt altijd gedanst - en ik houd van dansen. Bijvoorbeeld in Joburg Bar.

- Mijn horloge is duurder dan jouw auto

Hoge hakken, korte rokjes, lange benen, mollige mannen met bloesjes en horloges die duurder zijn dan menig tweedehands Toyota. Het is vooral zien en gezien worden. Mannen moeten rijk zijn en vrouwen knap.
Ik ben niet rijk en heb dan ook niks met deze clubs. Daarnaast wordt er voornamelijk Lounge muziek van het kaliber ‘I love you so-ho-ho’ twinitig keer achter elkaar herhaald op dezelfde beat. Ben ik ook geen liefhebber van. Het Camps Bay publiek dat naar onder andere St Yves gaat echter wel.

Excuses
Bij dezen verontschuldig ik mij tegenover iedereen die ik beledigd heb, wat ik vast en zeker heb gedaan. Daarnaast verontschuldig ik mij ook als ik jou subgenre niet genoemd heb. Ik heb nu eenmaal geen zin om alle soorten mensen die uitgaan te beschrijven.

Dus… krukzitters, nietdansers, improrappers, gabbers, overdrevendansers, barhangers, schminkmeisjes, ikkannietophakkenlopers, zwaarmetaalers, zweefkakers, doodmetaalers, ruziezoekers, billenknijpers, ecostappers, jassenstelers, rockers, jongensnegeerders, drankjeskopers, BRU!roepers, expresbeukers, billenschudders, Whooohmeisjes, shotjesdrinkers, onderkotsers, daggeraars, volksmuziekers, uitjemondstinkers, bierwalmers, voetenstaanders, tekorterokjesdragers, meezingers, ditisechteenleukbandjemensen, retrovolk, punkers, technokoppen en niet te vergeten de alleshaters (waar zal ik toch toe behoren?). 
Mijn excuses dat ik jullie niet beledigd heb.

Door Luuk van den Einden

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika, waaronder enkele meer genuanceerder blogs van Luuk's hand,  lees je in onze sectie: Blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description