Stagiair Elske in Zuid-Afrika | live weblog Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

The African Dream

Bafana Bafana verovert harten van alle supporters

Ik stond gisteren op het Fan Park in Kaapstad toen de laatste drie minuten verlenging voorbij sijpelden met nog een paar prachtige kansen voor het gastland.

De fluit van de scheids betekende het eindsignaal - niet alleen van de wedstrijd, maar ook van het avontuur van Bafana Bafana.

1-2. Dat is de eindstand van de laatste wedstrijd die Zuid-Afrika speelde op het WK2010 in eigen land.

Ik rekende op teneergeslagen mensen, maar het tegenovergestelde gebeurde: iedereen juichte, zette de vuvuzela aan de mond en zwaaide vlaggen. Op straat begonnen mensen spontaan te dansen.

Bafana Bafana
Dit bewijst maar weer eens dat Zuid-Afrika een land vol verrassingen is. Je verwacht het een, je krijgt iets anders. Ik besprak de wedstrijd met de taxichauffeur (zó Joris Luyendijk).

Ondanks de vele kansen was hij vooral erg trots op Bafana Bafana. Ze hebben gevochten, ze speelden goed en ze hebben gewonnen van Frankrijk! Winnen van een top 10 voetballand mag best gevierd worden.

“Maar jullie liggen er wel uit, hè?”, vraag ik nog even voor het geval de man niks van voetbal snapt. “Ja, maar dat weegt niet op tegen wat we vandaag hebben gepresteerd”, zegt hij wederom trots. Ik kan nog eens wat leren van de positieve instelling van de Zuid-Afrikanen.

The African Dream
Dit is het WK van the underdog. Je ziet de oerkracht die teams als Kameroen, Zuid-Afrika en Ivoorkust uitstralen in hun spel. Je voelt de wil en je ziet de passie van de spelers. Niemand lijkt het zo graag te willen.

Niet voor niets juicht iedere supporter – uit welk land je ook komt – voor Bafana Bafana of een ander Afrikaans land. Met z’n allen gunnen we het de Afrikaanse teams zo erg.

Zij verwezenlijken in onze ogen namelijk the African Dream: zelf vechten voor je toekomst. Dat die droom wat eerder uiteenspat dan je verwacht, is een grote teleurstelling, maar je hebt het in ieder geval keihard geprobeerd.

Trots op Zuid-Afrika
Daar is iedereen trots op en dat merk je. Na het verlies tegen Uruguay zweeg de vuvuzela alsof in rouw. Nu klinkt ‘ie weer overal.

Iedereen is het erover eens: Zuid-Afrika mag er dan uit liggen, ze hebben er veel voor terug gekregen. “We hebben de harten gewonnen van mensen over de hele wereld”, zegt een radiocommentator van 5FM.

Realitycheck
Ik voorspel dat de Zuid-Afrikanen na de roes van gisteravond nog een realitycheck krijgen: ze zullen best nog even balen van de uitschakeling, maar al snel weer de draad oppakken. Want het WK is en blijft in hún land en dat is nog altijd reden voor een feestje!

Niet bij de pakken neer zitten, maar aanpakken die handel. En ik gok dat er vast wel een ander team is dat kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Bafana Bafana-supporters (Oranje, Oranje, Oranje, Oranje!!!).

Als er een team wat mij betreft nu al Wereldkampioen 2010 is, is het Bafana Bafana. Niet alleen door het mooie stukje voetbal tegen Frankrijk, maar door de sfeer en zeker door de fascinerende bevolking. See you in Brasil2014, South-Africa!

---

Zuid-Afrika en haar bevolking blijft fascineren. Wekelijks lezen over mijn ervaringen met de Zuid-Afrikaanse cultuur? Volg mijn blog.

TRIVIA

image description