Blog Mark Wijsman | Blogs Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Over hadeda’s en ander Kaaps gevogelte

Blogger Mark in Kaapstad op zoek naar irritante schreeuwvogels

Het leuke aan buitenlander zijn in een stad als Kaapstad is dat je je zo heerlijk kan interesseren in alles dat anders is. Voor locals is dat zelfs nog leuker. Zo heb ik me ooit in Nederland kostelijk vermaakt toen ik een groep Japanners een foto zag maken van een gevlekte koe in een weiland in Overijssel. Voor hun is dat anders, die vlekken. En dat vlakke stuk land. Vind ik dan weer geinig. Hier was ik die Japanner.

Nee, ze rijden in Kaapstad niet op een olifant naar werk, noch wonen ze in een kleihut. Maar ga er maar aan staan in Kaapstad, ik schoot die camera twee jaar geleden helemaal leeg. Uiteraard ben ik niet de überhollander meer die ik eerst was. En natuurlijk mis ik dropveters niet. Die at ik in Nederland ook nooit. Of kaas, gadver. Maar ik heb honderden foto’s van de meest gewone Zuid-Afrikaanse dingen.

Welkom Wesley
Het leuke voor Zuid-Afrikanen is dat ze bij ons dan ook met alles kunnen wegkomen. Komt een serveerder in een restaurant met de vraag: “You from Holland?” “Aaah Wesley Sneijder! I like him!” En wij knikken, lachen en hop 20 procent fooi voor meneer.

Of een Zuid-Afrikaanse vrouw hoeft maar een heup te bewegen in de Waterfront en er staan 16 Duitsers hun camera leeg te schieten. Niet vergeten om ook zo’n leuke houten olifant te kopen, voor thuis.

Dag in dag uit staan toeristen zich gek te staren op die gekke pinguïns in Boulders Beach. Vinden we leuk, die gekke vogels. Doen overigens helemaal niets. Net zoals meeste dieren. Beetje staan, eten, poepen.

Lachende derde
Pinguïns zijn dan nog extra lui. Vogel, maar niet vliegen. Ik snap die vacht ook niet. Leuk op Antarctica, maar het lijkt me juist erg onaangenaam in Kaapstad. Toch zitten ze hier iedere dag te chillen op het strand. En wij maar foto’s maken. Geloof me, die pinguïns lachen zich stuk.

Struisvogel, ook zo leuk. Vliegt ook niet. Kan ook niet zwemmen. Die kun je tenminste eten. Of op zitten. En die zijn zo dom, dat we ze zielig vinden. Ik vind ze ook sneu, struisvogels. Je zal maar wakker worden en struisvogel zijn. Kun je een paar jaar hard rennen, eten ze je op. Geen idee wat je overkomt.

Nee, mijn meest bewonderenswaardige vogel in Kaapstad is de hadeda.

Juist, de hadeda. Ook wel bekend als die irritante schreeuwvogel. Absoluut niet fotogeniek. Hartstikke asociaal. Schijnt ook helemaal niet goed te liggen bij andere vogels. De hadeda is net zo groot als een volwassen eend, grijsbruin gekleurd en heeft een belachelijk grote neus. Daarmee kan hij een beetje vissen naar wormen. Zijn stem is een mix tussen een meeuw en een stervende kat. Functioneert prima als wekker. Ook in het weekend.

Hatelijke hadeda
De hadeda heeft een luxeprobleem. Hij eet wormen, en die zijn er in Zuid-Afrika genoeg. Vijanden heeft hij ook niet, behalve dat iedereen hem irritant vindt. Net als de meeuw of duif. De hadeda geniet daarvan, van die negatieve aandacht. Daarom bevindt hij zich voornamelijk in stedelijke gebieden. Met plezier maakt hij weer een kind aan het huilen, vliegt hij een onschuldig vrouwtje in het haar en verpest hij romantische picnicks in Kirstenbosch Gardens.

Laatst vloog de hadeda mijn huisgenoot aan op het balkon. Vreemd, mijn huisgenoot doet namelijk geen vlieg kwaad. Voor lange tijd snapte ik de hadeda niet.

Toch stond ik daar, afgelopen zondag. Een kansloze foto te maken van een boom die ik niet ken. Een hadeda keek naar mij vanuit een hoekje. Hij stopte zijn zoektocht naar wormen. Opeens geinteresseerd. Eindelijk geposeerd. Ik richtte mijn camera, drukte op de knop. Batterij leeg.

De hadeda lachtte. En ik begreep hem. De hadeda had me betrapt. Hij wist het. Ik was die Japanner weer, die Duitser, die Hollander. Ik was geen bewoner, ik was de toerist.

Mark Wijsman, 25, studeerde Communicatiewetenschappen aan de VU Amsterdam, en woont sinds 2009 in Kaapstad. In Kaapstad startte hij Stichting St. Joseph’s, studeerde Film en Travel Writing aan UCT  en werkte hij als acteur.  Mark werkt als coördinator voor Projects Abroad en schrijft voor KaapstadMagazine.nl. Lees zijn eerdere blogs in onze rubriek blogs uit Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description