Keizers versus Godenzonen
Hoe een voetbalwedstrijd verwordt tot een dansfeest
Mark, blogger op KaapstadMagazine.nl, is een voetballiefhebber in hart en nieren. Hoe anders de voetbalcultuur in Zuid-Afrika is, werd mooi duidelijk tijdens een wedstrijd tussen ons geliefde Ajax Cape Town tegen opperrivaal de Kaiser Chiefs uit Johannesburg.
De ervaring tussen het bijwonen van de twee clubs – Amsterdam versus Kaapstad – is een wereld van verschil. Waar je na een waanzinnig bezoek in de kolkende wastombe van Amsterdam je je een weg baant tussen bushokscherven terwijl je gedachten nog zwerven bij de 90 minuten lang durende karakterschets van de moeder van de scheidsrechter, voelt een bezoek aan Ajax Cape Town meer als een familie-uitje.
De ArenA is nagenoeg altijd uitverkocht, en met het dak dicht is het een razend concert van scheldkanonnade en emotie. De 70.000 plaatsen in Green Point zijn meestal onbezet, en de 2000 gespreid bezette stoeltjes doen de sfeer altijd een beetje lullig aan. De zang, leuzen en ‘oeh’s’ en ‘ah’s’ zijn vervangen door een enkeling met een vuvuzela-verslaving en een plotse scheet, van de grensrechter.
Bij de laatste wedstrijd van Ajax Cape Town was dit wel anders. De Kaiser Chiefs kwamen naar Kaapstad. Van wat ik hoorde van de Chiefs, was dat zij immer en overal gevolgd werden door een zoemende horde van überfans. Niets was minder waar, en de eerste twee ringen van Green Point Stadium waren tot op de stoel gevuld. Vuvuzela’s werden overstemd door de dikke speakers die aan de rand waren geposteerd, en de Afrikaanse housebeats van Professor maakten het stadion in één grote voetbaldiscotheek. En nee, geen hossende, gabberende of jumpende groep shirtlozen, een volledig symmetrisch bewegende Afrikaanse heupenpartij. Rivaliserende supporters gemengd door elkaar bleven maar liefst 90 minuten in beweging. Met het Zuid-Afrikaanse danstalent om me heen, was het maar al te lastig om de ogen op de groene mat in het midden te houden. Daar werd immers een niet al te spectaculaire pot voetbal afgelegd, maar dat deerde het publiek helemaal niet.
Voetbal is hier een dansfeest, en iedereen mag meedoen.
Mark Wijsman, 25, studeerde Communicatiewetenschappen aan de VU Amsterdam, en woont sinds 2009 in Kaapstad. In Kaapstad startte hij Stichting St. Joseph’s, studeerde Film en Travel Writing aan UCT en werkte hij als acteur. Sinds kort werkt Mark voor Projects Abroad als coördinator en schrijft hij voor KaapstadMagazine.nl. Lees zijn eerdere blogs in onze rubriek blogs uit Zuid-Afrika.
Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van Ajax Cape Town? Lees in ons artikel meer over de Amsterdamse godenzonen in Kaapstad.
Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.