Weblog Zuid-Afrika | Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

“In Kaapstad raak je gewoon niet uitgekeken”

Vrijwilligster Emma over behulpzaamheid, de Afrikaanse taal, lekkere wijn en de Big 4

Emma Boeve (17) uit Kampen kwam een maand geleden met drie medescholieren aan in Kaapstad. Niet als backpacker of toevallige toerist op doorreis, maar voor een heel bijzonder project – het uMephi project – in de Moederstad van Zuid-Afrika. Op KaapstadMagazine.nl houdt zij wekelijks een blog bij over wat haar opvalt in Kaapstad, in Zuid-Afrika en in haar eigen omgeving van het project.

‘Alle mensen kan nie groot dinge doen nie, maar almal is wel in staat om klein dinge met groot liefde te doen’ aldus moeder Theresa. En gelijk heeft ze. Dit is precies wat wij zien in Zuid-Afrika. Iedereen is ontzettend behulpzaam. Als wij de weg niet kunnen vinden, als we iets willen weten, iedereen staat voor ons klaar en helpt ons. Iedereen helpt elkaar. Dit land is geweldig dankzij de natuur, de verschillende culturen en vooral de aardige bewoners. Bij veel mensen leer je hier beseffen hoeveel kleine dingen kunnen verrichten.

Zeven weken zitten erop. Dat betekent dat ik over een weekje naar huis vlieg. Ik denk er nog maar niet aan, want ik wil hier nog lang niet weg. Hoewel ik alle hoogtepunten heb gezien in en rond Kaapstad, is er nog zoveel moois te zien. Prachtige stranden, mooie wijnstreken en gezellige stadjes. Nee, op de natuur raak je sowieso niet uitgekeken.

Na een ontzettend leuke werkweek bij de baby’s, was het weer weekend. We verbleven in Hermanus, waar een wijnfestival was. Als ‘lucky bastards’ zoals wij hier al regelmatig zijn genoemd om bijvoorbeeld het prachtige weer, zagen wij buiten het walvisseizoen tóch walvissen, vier maar liefst! Wat een prachtige, maar ontzettend grote dieren! Binnen no time stond de kust dan ook vol met toeristen en inwoners van Hermanus, die naar eigen zeggen nog lang niet uitgekeken zijn op de dieren. Na het walvisspotten was het tijd om naar het wijnfestival te gaan.

Wie in Zuid-Afrika komt, moet zeker een aantal wijnproeverijen doen bij een van de vele wijnhuizen in de buurt. De wijn hier is ontzettend lekker en relatief goedkoop vergeleken met Nederland. Ook een wineparing is een enorme aanrader voor wijnliefhebbers. Wijn wordt dan gecombineerd met verschillende hapjes, waardoor dezelfde wijn met een ander hapje ineens heel anders smaakt. ’s Avonds zijn we naar een optreden van Afrikaanse cabaretier geweest. Hoewel het in het Afrikaans was, konden wij het best begrijpen. Zuid-Afrikaans en Nederlands hebben dan ook veel van elkaar weg.

Na dit mooie weekend moesten wij weer aan het werk. Een nieuw babyhuis, maar ook tegelijk de laatste. Na dit babyhuis gaan we namelijk weer naar weeshuizen toe, waar we weer met wat oudere kinderen gaan werken. Donderdag hadden we een vrije dag en we besloten daarom naar het centrum van Kaapstad te gaan. We hadden Kaapstad voorheen ook al goed bekeken, maar toen was het slecht weer en bovendien raak je in Kaapstad gewoon niet uitgekeken. Wie leuke souvenirs uit Zuid-Afrika wil hebben, moet zeker naar het Green Market Square gaan. Een ontzettend leuke markt, met veel handgemaakte spullen. Onderhandelen moet je er wel.

Dankzij www.kaapstadmagazine.nl kwamen wij op het idee om op een safari in de buurt te gaan. Omdat wij doordeweeks werken, hebben we gekozen voor een dagtour. We vonden een mooie aanbieding bij game park Aquila – op zo’n 2,5 uur vanaf Kaapstad – waarbij door het park vervoer vanuit Kaapstad voor ons geregeld werd. Dit bespaarde ons bijna 3 uur, als we zelf waren gereden!

In de bus naar het park toe konden we genieten van de omgeving. Af en toe was het even afremmen voor bavianen onderweg. Toen we aankwamen om 9.00 uur ’s ochtends kregen we eerst een luxe ontbijt. Toen we allemaal verzadigd waren stapten we in een Jeep en reden drie uur door het game park van Aquila. Helaas hebben wij de ‘Big 5’ niet gered, de buffel was namelijk nergens te bekennen. Ondanks dat was het geweldig om te zien en hebben wij ontzettend genoten van deze ervaring: prachtige omgeving, dieren en een goed verzorgde trip. Zeker een aanrader.

Om het al mooie weekend nog mooier te maken zijn we zondag naar de Westkust van de Westkaap geweest. Hier zijn we naar prachtige plaatsen geweest zoals Darling. Ontzettend gezellig, leuke winkeltjes, leuke restaurantjes maar vooral een prachtige omgeving. Een mooi strand en vooral veel prachtige bloemen! Kortom… een geweldig land!

Zelf ook interesse om vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Afrika? Neem dan contact op met www.4exchange.nl, een bemiddelingsbureau voor studenten en vrijwilligers in Kaapstad. Er zijn in dit land altijd verschillende projecten waarbij jouw hulp van onschatbare waarde  kan zijn!

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description