Stage lopen in Kaapstad | Blog Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Leven in de Zuid-Afrikaanse outback

Stagiaire Lizet over het bruisende studentenleven op 130km van Kaapstad

Lizet van de Kamp (20) studeert Journalistiek in Zwolle en loopt van februari 2012 tot juni 2012 stage bij The Sentinel in Greyton en woont in Genadendal. Voor KaapstadMagazine.nl beschrijft ze hoe het leven op 130 km van Kaapstad bevalt.Welkom in de outback!

Toen ik hoorde dat ik in Zuid-Afrika stage mocht gaan lopen, zag ik meteen Kaapstad, de Tafelberg, de zee en surfdudes voor me. Toen ik later hoorde dat mijn stage in Genadendal zou gaan plaatsvinden, viel die droom lichtelijk in duigen. Genadendal ligt namelijk niet dicht bij de zee en met zo’n 130 kilometer al helemaal niet dicht bij Kaapstad. Dit dorpje zonder bruisend centrum, leuke kroegjes, clubs, restaurants en surfdudes kun je meer ‘the middle of nowhere’ noemen.

Veel Zuid-Afrikanen kennen Genadendal ook helemaal niet. Dat is eigenlijk best wel vreemd, omdat Genadendal de oudste en de, op Kaapstad na, grootste missiepost van Zuid-Afrika was. Daarnaast heeft Nelson Mandela in 1995 het presidentiele huis in Kaapstad naar Genadendal vernoemd.

In dit geschiedenisrijke dorpje is een museum (waar ik nog steeds heen moet), een restaurant, een bibliotheek, een basisschool, een middelbare school en er zijn een paar kleine winkeltjes. En een heleboel kerken, ongeveer twintig. Maar voor meer vermaak moeten we toch echt naar ons buurdorp Greyton. Een groot deel van Greyton is bevolkt met rijke Britse en blanke Zuid-Afrikaanse mensen die met pensioen zijn en er zijn een heleboel leuke restaurantjes waar we heen kunnen.

Op veel dagen heb ik geen wekker nodig. Dan word ik rond 7 uur gewekt door een koe die naast mijn raam nog een beetje gras heeft gevonden om lekker mee te ontbijten. Wanneer Kevin en ik naar onze stage rijden, is de weg een soort slalomparcours. Elke keer moeten we weer honden die midden op de weg liggen en koeien, kippen of schapen die op het moment dat jij voorbij rijdt willen oversteken ontwijken. En dat terwijl je om de zoveel meter even naar de lokale bevolking moet zwaaien. Dat is nog eens multitasken!

Ik loop stage bij een community krantje in Greyton. Samen met mijn huis-, studie- en stage genoot Kevin en acht andere studenten van de andere opleidingen werken we aan verschillende projecten in de omgeving van Genadendal.

Om naar de dichtstbijzijnde grote supermarkt te gaan moeten we ongeveer een half uur rijden, naar Caledon. Om naar de dichtstbijzijnde kroeg te kunnen moeten we op zijn minst een uur rijden, richting Grabouw. Omdat er in het weekend al helemaal niks in Genadendal te beleven is, vluchten we bijna elk weekend weer dit kleine dorpje uit om desurfdudes en clubs op te zoeken in de Moederstad. Maar na een weekend flink uitleven is het altijd wel weer fijn om in terug te keren naar ‘ons’ rustige, kleine Afrikaanse dorpje.

Door Lizet van de Kamp

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description