Van Hunks Kaapstad | Restaurants Kaapstad | Uit eten Kaapstad

De legende herleven...

... bij Van Hunks in Kaapstad

Op Kloof Street zit een leuk restaurant dat zijn naam dankt aan een bijzondere Nederlander van vervlogen tijden. Dus voor ik ga uitweiden over peri-peri kiplevertjes, vegetarische burgers, wilde champions met artisjokken en Thaise curries, is het eerst tijd voor een Zuid-Afrikaans geschiedenislesje.

Jan van Hunks was een Nederlandse schipper die begin 18e eeuw aanmeerde in Kaapstad. Hij besloot de grote naamloze berg – die vandaag de dag bekend staat als Devil’s Peak - naast de Tafelberg te gaan beklimmen. Terwijl hij bezig was, stopte hij even om zijn pijp te roken. Na één trekje van zijn pijp kwam er een vreemdeling aangelopen die vroeg of Van Hunks misschien wat tabak kon missen. Acuut begonnen de mannen tegen elkaar op te scheppen over hoeveel ze elk konden roken. Haantjesgedrag in optima forma.

Het gevolg was een heuse rookwedstrijd tussen de heren, die Van Hunks na een aantal dagen (!) onafgebroken roken won. Maar zijn blijdschap was van korte duur. De vreemdeling bleek niemand minder dan de duivel te zijn, en met één grote bliksemflits sloeg hij Van Hunks naar het hiernamaals.

Of toch niet helemaal? Kijk op sommige dagen maar eens goed naar de Tafelberg. Het schijnt zo te zijn dat wanneer een wolkendek de top van de berg bedekt, Jan van Hunks en de duivel weer aan de gang zijn…

Tot dusver de geschiedenisles, kijk voor meer informatie over de legende van Van Hunks hier.

Terras op Kloof
Goed, tijd voor het restaurant dat de legendarische naam van deze Van Hunks draagt. Geverfd in een net iets grijzere tint dan de wolken die zich soms als tafelkleed over de Tafelberg uitspreiden. Met meer dan 100 zitplaatsen, een prima menukaart en - eigenlijk het belangrijkst - een zeer groot terras met relaxte kussens en een uitzicht over het altijd levendige Kloof Street, vinden wij Van Hunks een van de leukere restaurants in Kaapstad. Het eten is niet heel speciaal, de wijnkaart niet overmatig uitgebreid, maar het is er ‘gewoon baie lekker’. Veelal locals, de ‘incrowd’ en talloze ‘vrienden van vrienden’ komen bij Van Hunks.

Dit restaurantje op Kloof is zeven dagen per week open, en er kan zowel geluncht als gedineerd worden. Verder doen ze bij Van Hunks maandelijkse wijnproeverijen en hebben ze wekelijkse specials. Toch zijn wij er eerder dagelijks te vinden, vooral voor een drankje (of twee) op het terras. Zeker van maandag tot donderdag tussen vier en zes. Dan zijn de cocktails namelijk de helft van de prijs. En wij houden van cocktails…

Cocktails, lunchspecials en burgers
Wat het lekkerst is op de menukaart van Van Hunks? De lunch special van R65 voor twee personen, is er prima. De ravioli is great en de burgers zijn fantastic, aldus Mel de manager. Die burgers bestel je trouwens ook vanaf R65, wat ongeveer op 6,50 euro neerkomt.

Laatst at ik voor de verandering weer een keertje bij Van Hunks. Ik nam de ‘Matured A Grade rump steak’ van 300 gram. Die smaakte me erg goed. Deze biefstuk wordt geserveerd met verse groente en aardappelpuree, voor een luttele R98. Niet heel duur voor 300 gram aan kwaliteitsvlees.

Maar vergeet het terras niet. Ach, sorry maar ik kan er niet over uit. Het is gewoon bijzonder goed toeven op dat terras met uitzicht over Kloof Street. Een beetje vergelijkbaar met dat andere terras op Kloof waar het altijd gezellig is. Dat van Arnold’s. Maar daar hebben we het nu niet over. Hadden we al gezegd dat je na de cocktails in Van Hunks in tien stappen doorkruipt naar de buren – stijlvolle cocktailbar Asoka – voor nog een paar smakelijke cocktails on the side.

Conclusie? Jan van Hunks hoeft dan niet meer te leven, zijn legende is zeker nog levendig. Maar lang niet zo levendig als het terras van Van Hunks in Kaapstad.

Door Luuk van den Einden

Van Hunks
Hoek Kloof Street en Upper Union Street
Gardens | Kaapstad
+27 (0)21 422 5422

Openingstijden
Maandag tot en met zondag: van 11:30u tot laat

Meer leuke restaurants op Kloof Street bezoeken? Ga eens naar Café Paradiso, bezoek de bizarre Bombay Bicycle Club, of ga voor een kazig hapje naar de Mozzarella Bar.

Voor meer leuke tips over uit eten in Kaapstad schrijf je je nu in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika