’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
Top 10 films en documentaires over Zuid-Afrika
'Long walk to Freedom' is niet de enige must-see
Vaak wordt KaapstadMagazine.nl gevraagd, wat volgens ons, goede films over Zuid-Afrika zijn. Daarom stelden wij deze lijst met films en documentaires over Zuid-Afrika samen. Sommige films gaan specifiek over Nelson Mandela en zijn leven, anderen over de geschiedenis van Zuid-Afrika, en weer enkelen gaan over de actualiteit. Natuurlijk zijn dit niet de enige films die de moeite van het kijken waard zijn - het is slechts een selectie, in willekeurige volgorde opgesomd.
Deze films kijk je om alvast in de stemming te komen voordat je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika. Of omdat je meer over de complexe, heftige geschiedenis wil weten van het land. Maar ook terug bij aankomst is het leuk als je tijdens het film kijken kan roepen: ‘Daar heb ik gelopen!’ Let wel: we hebben ons gericht op films en documentaires die direct met Zuid-Afrika te maken hebben, dus geen films die per se in Zuid-Afrika opgenomen zijn.
Tot slot: Heb je aanvullingen op onze lijst? Laat het ons weten!
1. Mandela: Long Walk to Freedom (2013)
Deze film biedt je een kijkje in het leven van Nelson Mandela (gespeeld door Idris Elba) en houdt je geboeid vanaf Mandela’s jeugd tot aan zijn vrijlating. De film laat de passie van Mandela zien waarmee hij het Apartheidsregime bestrijdt, en ook zijn privéleven komt aan bod. Dingen die je nog niet wist over Mandela komen voorbij, zoals zijn liefde voor de dames die niet altijd binnen de huwelijkse voorwaarden viel. De film geeft je een goed beeld van de roerige geschiedenis van Zuid-Afrika, evenals het minstens zo roerige leven van Mandela zelf.
2. Cry Freedom (1987)
Deze wat oudere film – let op: uitgebracht tijdens Apartheid! – behoort zeker op de lijst, vinden wij. In deze Britse film speelt Denzel Washington Steve Biko, een van de meest bekende Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisten die in 1977 in Port Elizabeth werd gearresteerd. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Briley. In de film staat de vriendschap tussen Biko en de blanke, Zuid-Afrikaanse journalist Donald Woods (Kevin Kline) centraal. Hoewel officieel werd verklaard dat Biko in gevangenschap zou zijn overleden door een hongerstaking, zijn er geruchten dat hij vermoord is. Woods schreef na de dood van Biko een omstreden boek over Biko’s dood.
3. Tsotsi (2005)
De film Tsotsi heeft een flinke rits awards op zijn naam staan. En terecht. Deze aangrijpende film vertelt het verhaal van een jongen, Tsotsi, uit een township bij Johannesburg. Het harde straatleven van Tsotsi verandert als hij een auto steelt waarin op de achterbank een baby blijkt te zitten. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Athol Fugard, maar niet per se een waargebeurd verhaal. Wat niet wil zeggen dat soortgelijke verhalen geen werkelijkheid kunnen worden: in 2006 stal in Pretoria een dief een auto waar inderdaad een baby op de achterbank bleek te zitten. Deze crimineel bracht de baby terug. Of Tsotsi dat ook deed…?
4. Searching for Sugar Man (2012)
Een wereldwijd zeer geroemde documentaire over een Amerikaanse muzikant. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een Top 10 films over Zuid-Afrika, maar de link tussen zanger Sixto Rodriguez en Zuid-Afrika is levensgroot. In het Zuid-Afrika van de jaren ’70 en ’80 is deze Rodriguez in Zuid-Afrika ‘bigger than Elvis’ – zijn Bob Dylan-achtige liedjes zijn mateloos populair en gelden voor veel Zuid-Afrikanen als strijdliederen tegen het regime. De ultieme ironie is dat Rodriguez daar helemaal niets van weet, en in Detroit een behoorlijk leven als arme dakbedekker leidt. In de documentaire gaan twee Zuid-Afrikaanse fans op zoek naar Rodriguez om erachter te komen wat er van hem geworden is, en of hij überhaupt nog leeft. In 2013 bekroond met onder meer een Academy Award en de BAFTA voor beste documentaire.
Blogger Bas Mulder schreef voor KaapstadMagazine.nl een recensie over Searching for Sugar Man.
5. Under African Skies (2012)
Nog meer muziek! Wie kent het album Graceland van Paul Simon niet? Voor de hits op deze cd werd hij geïnspireerd door Zuid-Afrika. In deze documentaire gaat hij terug naar het land dat zoveel invloed op zijn muzikale carrière heeft gehad. Het album kreeg veel kritiek van de Zuid-Afrikaanse bevolking omdat het in een tijd verscheen dat het land werd verscheurd door de Apartheid: een tijd waarin de meeste artiesten het land meden. Hij brak hiermee de officiële culturele boycot van de Verenigde Naties om het Apartheidsregime te beëindigen.
6. The Bang Bang Club (2010)
Deze film laat een vergeten deel van de geschiedenis van de Apartheid zien. Wat veel mensen niet weten is dat de periode tussen de vrijlating van Mandela in 1990 en zijn officiële inauguratie als president, een aantal zeer roerige jaren waren. Jaren waarin rellen tussen de Zuid-Afrikaanse zwarte bevolking de overhand namen, met name tussen de Zulu’s en de Xhosa’s. De Bang Bang Club was een groep van vier fotografen die foto’s maakten van dit heftige geweld. Spannend en aangrijpend. De film is gebaseerd op het autobiografische boek The Bang-Bang Club: Snapshots from a Hidden War, geschreven door twee van de fotografen.
7. Animals are Beautiful People (1974)
Vakantie naar Zuid-Afrika geboekt en je kan niet wachten om de Big Five te zien? En alle andere dieren die het land te bieden heeft? Kijk deze film dan voor een voorproefje. Deze Zuid-Afrikaanse natuurdocumentaire laat op een grappige manier wildlife zien in de prachtige natuur van Zuid-Afrika. Met een 8.3 op IMDB en een Golden Globe is dit het kijken waard.
8. Goodbye Bafana (2007)
Net als de nummer 1 van onze lijst gaat deze film over het leven van Nelson Mandela. Goodbye Bafana zoomt in op de band tussen gevangenbewaarder James Gregoryen Mandela en speelt zich af op Robbeneiland. De film is gebaseerd op het boek Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend geschreven door Gregory zelf.
9. Skin (2008)
Dit waargebeurde verhaal zorgt voor kippenvel en wellicht een enkele traan. De film is gebaseerd op het boek When She Was White: The True Story of a Family Divided by Race door Judith Stone en vertelt het verhaal van een gekleurd meisje dat wordt geboren in een wit gezin tijdens de Apartheid. Het meisje, Sandra Laing, groeit op tot een vrouw die heen en weer wordt getrokken tussen zwart en blank. Als Sandra verliefd wordt op een zwarte man gaat het helemaal mis in de familie.
10. Invictus (2009)
Nog één keertje Mandela dan. Deze keer wordt de volksheld vertolkt door Morgan Freeman en speelt de World Cup Rugby van 1995 een centrale rol. Dit evenement, het eerste grote event in post-Apartheid Zuid-Afrika met Mandela als president, heeft namelijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika een zeer belangrijke rol gespeeld. Met dit sportevenement probeert Mandela de verdeeldheid in Zuid-Afrika namelijk te verenigen, en zwart en blank dichter bij elkaar te brengen. Leuk om te weten: de titel van de film is de titel van één van de lievelingsgedichten van Mandela: een gedicht van William Ernest Henley en betekent onoverwinnelijk in het Latijn.
Door Salwa van der Gaag
Wil je meer lezen over het heftige en bewogen leven van Nelson Mandela? Lees dan dit artikel over de volksheld.