Beste stranden van Kaapstad | Vakantie Kaapstad en Zuid-Afrika

CapeTownMagazine.com

12 mooiste stranden in en om Kaapstad

Unwrapping Cape Town with you.
Also engage with our other channels
to find something you don't want to miss.
 
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

12 mooiste stranden in en om Kaapstad

Tijdens je vakantie in Zuid-Afrika moet je bij (minimaal) één van deze prachtige stranden in Kaapstad geweest zijn

Je bent op vakantie in Zuid-Afrika, maar weet niet precies welk strand in Kaapstad het beste/mooiste/fijnste/minst winderigste is om je handdoek te draperen. Geen zorgen, dat weten wij uiteraard wel. Hieronder vind je in compleet willekeurige volgorde de mooiste stranden in en om Kaapstad.

Kitesurfers opgelet: dit zijn de beste kitesurfspots in en om Kaapstad. En ook te gek om te doen: snorkelen met zeehonden of kayakken in Kaapstad

1. Clifton Beach
Onder locals zijn vooral de stranden van Clifton Beach populair. Let wel: als men het heeft over Clifton Beach, zijn er vier verschillende opties: Clifton 1, 2, 3 of 4. Elk van de stranden heeft haar eigen publiek, maar dankzij de aanwezigheid van openbare toiletten en een verkleedruimte is het op Clifton 4 over het algemeen het drukst. Mannetjes lopen rond met koude drankjes en ijs, en ook zijn er ligbedden en parasols te huur. De grootste aantrekkingskracht van de stranden van Clifton zit hem in - naast dat ze prachtig zijn – het feit dat het hier door de ligging in de baai vrijwel altijd windvrij is. Het water is daarentegen, zoals aan de gehele Atlantische kust, vrijwel altijd (te) koud. Maar daar hebben alle stranden aan deze kant van het Kaapse Schiereiland last van, dus ook de stranden hieronder (Camps Bay, Glen Beach, Llandudno, Blouberg, Long Beach).
Hoe kom je er? Beach Road loopt na Sea Point over in Victoria Road (M6 - de kustweg langs de zee) en brengt je via Clifton naar Camps Bay. Vanaf deze weg (waar je ook je auto parkeert) brengen verschillende trappen je naar het strand. Clifton 4 heeft naast het strand een aparte parkeerplaats.  

mooie stranden kaapstad
Zo 'gevuld' ziet Clifton Beach er op een drukke dag in de zomer regelmatig uit.

2. Camps Bay Beach
Grappig genoeg is het strand van Camps Bay onder toeristen de meest bekende, en vaak ook het meest populaire strand. Met dank aan het prachtige plaatje dat het brede strand vormt, gelegen aan een boulevard met palmbomen, bar, met uitzicht op Lion’s Head en de indrukwekkende Twelve Apostles. Pak die camera er maar bij ja. Mannen lopen rond met zonnenbrillen, hoeden ijsjes en drankjes, en ook de ligbedjes en parasols zijn in overvloede te huur. Voordeel: het is een van de weinige stranden in Kaapstad in de buurt van barretjes, winkels en een supermarkt (Pick ‘n Pay), waardoor je vanaf het strand haalt waar je zin in hebt. Nadeel: het is er vaak druk, erg druk. En als het in de stad waait, dan waait het dubbel zo hard in Camps Bay. Plus: parkeren kan een uitdaging zijn.
Hoe kom je er? Vanaf Kaapstad kun je Camps Bay op twee manieren bereiken: of langs de kust (voorbij Clifton rijden, enkele minuten later rijd je Camps Bay in) – of ‘boven-over’. Rijd vanuit de CBD over Kloof Nek Road (M62) naar boven. Aan je linkerhand ligt de wijk Gardens, aan je rechterhand Tamboerskloof. Volg de weg naar boven totdat je aan je linkerhand de weg naar de Tafelberg hebt, terwijl je aan je rechterhand Lion’s Head houdt. Et voila: Camps Bay doemt vanzelf op. Volg de weg die je met enkele mooie slingerbochten naar het strand brengt.

camps bay beach kaapstad
Het strand van Camps Bay: zowel overdag als 's avonds waanzinnig mooi.

3. Glen Beach
Je kunt beweren dat Glen Bay bij Camps Bay hoort – Glen Beach wordt slechts door een paar rotsblokken van Camps Bay gescheiden. Maar toch is er een wezenlijk verschil tussen het volle strand van Camps Bay en het aanzienlijk rustigere strand van Glen Beach. Nog een voordeel: Glen Beach is minder winderig, want je ligt hier net in de bocht. Rustiger, dat ook. Ligbedjes huren is niet echt in de aanbieding en voor een koel drankje heb je hier minder aanspraak van strandventers dan even verderop, maar neem vooral je eigen koelbox mee en het is genieten geblazen.
Hoe kom je er? Parkeer je auto net voordat je het bord van Camps Bay ziet  (over de kustweg) en duik na de bushalte (Glen Beach, net na de afslag naar Strathmore Rd) het weggetje naar beneden in (alleen te voet bereikbaar).

stranden kaapstad
Glen Beach, wat lig je er heerlijk bij!

4. Llandudno Beach
Als je die koelbox dan toch goed gevuld hebt en ook je eigen ligbedjes bij je hebt (of het heerlijk vindt om gewoon op een handdoek in het zand te liggen), dan kun je net zo goed doorrijden naar Llandudno. Wat ons betreft is Llandudno namelijk een van de mooiste stranden ‘ooit gemaakt’. Je moet er vanaf het centrum van Kaapstad een kleine twintig minuten voor in de auto zitten, maar dan heb je ook wat. Vooral golfsurfers vinden het hier geweldig, maar ook gezinnen die allergisch zijn voor toeristen en drukte komen hier graag. Geen horeca in de buurt, dus zorg dat je alles bij je hebt. In het hoogseizoen worden er wel gewoon ligbedjes en parasols verhuurd.
Hoe kom je er? Rijd vanaf Camps Bay de M6 door langs de zee richting Hout Bay. Je passeert het beroemde Twelve Apostles Hotel aan je linkerhand. Blijf zo’n 10 minuten de weg omhoog volgen, totdat je bijna bovenaan de berg de afslag naar rechts neemt (Llandudno). Gevonden!

llandudno strand kaapstad
For those in the know: het strand van Llandudno

5. Hout Bay Beach
Als je die afslag naar Llandudno niet neemt maar de weg rechtdoor volgt, dan rijd je vanzelf een van de mooiste en meest idyllisch gelegen dorpen van de Westkaap tegemoet: Hout Bay. Hier wonen veel Nederlanders die naar Zuid-Afrika verhuisd zijn, getrokken door de ligging vlakbij Kaapstad (20 minuten rijden), het strand als voortuin en het feit dat het dorp alle faciliteiten voor gezinnen heeft (scholen, een winkelcentrum, etc). Op het strand heb je een prachtig uitzicht op de indrukwekkende Chapman's Peak, die de zijkant van het strand 'opleukt'. Drankjes en hapjes worden gehaald bij restaurant Dunes, een van de meest kindvriendelijke restaurants in de Westkaap. Ook hier: koud zeewater. Je zit immers nog steeds aan de westkant van het schiereiland.
Hoe kom je er? Volg de M6 vanaf Camps Bay en volg de borden Hout Bay. Vanaf Camps Bay is Hout Bay tussen 10-15 minuten rijden.   

stranden kaapstad

6. Noordhoek Beach
Het strand van Noordhoek in dit lijstje enigszins de vreemde eend in de bijt, want dit is niet het strand waar je met je koelbox, ligbedje en emmers en schepjes in het zand ploft. Dot is wél het strand met wit zand waar je heen gaat voor een wandeling (met de honden en allerlei andere dieren, die zijn hier welkom) of waarover je met een paard galoppeert (o.a. georganiseerd door het nabijgelegen Imhoff Farm). De naam zegt het al: dit strand is namelijk lang – 8 kilometer lang om precies te zijn. Op het strand vind je ook een heus schipswrak – ‘Kakapo’ – dat hier in het begin van de vorige eeuw strandde toen de kapitein dacht dat hij Cape Point bereikt had. Surfen kan hier trouwens ook.
Hoe kom je er? Noordhoek is het eerste dorpje aan de andere kant van Chapman’s Peak (bezien vanuit Hout Bay). Volg de weg die je van Chapman’s Peak het dorp inleidt.

noordhoek beach kaapstad
Het uitgestrekte witte strand van Noordhoek: prachtig!

7. Blouberg Beach
We blijven aan de koude kant, maar dan een stuk noordelijker. Daar vind je het strand van Blouberg, waar menig kitesurfhart sneller van gaat kloppen. Bloubergstrand staat bekend als het kitesurfmekka van Zuid-Afrika, met dank aan de wind en de manier waarop ‘ie juist op dit strand waait. Overigens is het strand van Blouberg onder te verdelen in een paar ‘substranden’ – en voor de kiters is Dolphin Beach de ultieme favoriet. Voor zonaanbidders is waarschijnlijk het strand van Big Bay aantrekkelijker, want hier zijn horeca in de buurt en is zonnen en spelen ‘de mores’. Plus: vanaf het strand van Blouberg heb je het allermooiste uitzicht op de Tafelberg (zoals op de ansichtkaarten).
Hoe kom je er? Vanaf het centrum van Kaapstad rijd je de N1 in noordelijke richting, totdat je na enkele minuten aan je linkerhand de afslag R27 (West Coast Road/Marine Drive) neemt. Volg deze weg voor ruim een kwartier (voorbij Milnerton) totdat je aan je linkerhand de borden Blouberg Beach ziet.

blouberg beach kaapstad
Het mooiste uitzicht op de Tafelberg in Kaapstad heb je vanaf het strand van Blouberg. Dat weten ook alle kitesurfers!

8. Langebaan Beach & Shark Bay
We blijven nog even in de sport meets sun-hoek, want kitesurfers die Blouberg nog net iets te pittig vinden, rijden nog een uurtje door naar het noorden – linea recta richting Langebaan. Dit mooie dorpje aan de West Coast – net boven het West Coast National Park – is in één woord supermooi. Super en mooi, ja. Twee woorden. Mag ook. Ook al is het water hier nog best fris, het is al aanzienlijk warmer dan in Kaapstad en Blouberg, maar door de wind die hier vaak behoorlijk ‘aan’ staat, zijn de kiters hier ten opzichte van de zwemmers overwegend in de meerderheid. Shark Bay ligt een paar minuten rijden buiten Langebaan. Behalve dat dit een van de mooiste lagunes is die je ooit gezien hebt, staat hier iets minder wind dan in Langebaan en is ondieper. Ideale omstandigheden om te leren kitesurfen dus, of voor de profs om hun nieuwste tricks te oefenen.
Hoe kom je er? Blijf de R27 volgen voorbij het West Coast National Park en Yzerfontein. Houd de richting Veldriff aan, totdat je aan je linkerhand bij de benzinepomp (Engen) de afslag Langebaan neemt. Passeer het Mykonos-resort aan je rechterhand en rijd door totdat de lagune van Langebaan opdoemt. In totaal is het vanaf Kaapstad ongeveer 1,5 uur rijden.   

kitesurfen kaapstad zuidafrika
Je waant je even in een tropisch oord: welkom in Shark Bay (walhalla voor kitesurfers)

9. Boulders Beach
Klaar met het koude water, naar de warmte toe! Daarvoor moet je aan de oostkant van het Kaapse schiereiland zijn. En als het om leuke stranden aan die kant van het eiland gaat, kom je logischerwijs tot twee namen: Boulders Beach en Muizenberg (zie #10). Boulders Beach is van de twee de bekendste, met dank aan het feit dat hier de grootste pinguïnkolonie van Afrika woont. Voor kinderen én volwassenen, een leuk uitje. Volg vanaf de weg de borden met blije pinguïns (Boulders Penguin Colony) die je naar het uitzichtpunt leiden. Maar wie slim is, rijdt iets verder door (vanaf Kaapstad bezien) en neemt de ‘achteringang’, die je naar een privéstrandje leidt. Daar moet je dan wel entrée voor betalen, maar dan heb je wel een prachtig, pittoresque strand waar af en toe een verdwaalde pinguïn naast je komt spartelen.
Hoe kom je er? Neem vanuit Kaapstad de M3 snelweg richting het zuiden – naar Muizenberg. Aan het ‘einde’ van de snelweg sla je af, de M4 op, richting Muizenberg en Retreat. De weg loopt over in Main Road, die je blijft volgen richting ‘Cape Point National Park’. Je rijdt de volledige kuststrook af totdat je voorbij Muizenberg, Kalk Bay, Fishhoek en Simon’s Town gereden bent en de bordjes richting Penguin Colony treft.

boulders beach pinguins kaapstad
Boulders Beach is in de eerste plaats het strand van de pinguins, daarna pas van de mensen.


10. Muizenberg Beach
Hoewel iets minder bekend dan de pinguïns een tiental kilometer verderop, is ook het strand van Muizenberg bij iedereen die ooit foto’s van Kaapstad gezien heeft, bekend. Met dank aan de gekleurde surfhuisjes die op het strand van Muizenberg te vinden zijn. Tevens aan de warme kant dus hier kun je naar hartelust het water in, om er vervolgens in te blijven. Daarom vind je op dit strand – dat wel lang, maar niet overmatig breed is – zeker in de zomermaanden heel veel local families en toeristen op zoek naar warm water. Plus: veel beginnende surfers, want daarvoor is Muizenberg een fijne plek. Vers brood halen bij Knead aan 'de boulevard' van Muizenberg; koud drankje erbij, niets meer aan doen. Elke keer weer spannend trouwens, zo'n shark alarm 
Hoe kom je er? Volg de instructies zoals hierboven richting Boulders Beach. Muizenberg is het eerste dorp waar de M4 (Main Road) je naartoe brengt als je van de M3 afgeslagen bent.

muizenberg strand zuidafrika
De meeste mensen herkennen het strand van Muizenberg aan de gekleurde surfershuisjes

11. Sandy Beach
Natuurlijk kan het enige naturistenstrand van Kaapstad niet ontbreken in deze lijst. Behalve naturisten, is het strand - waarvoor je eerst een kleine wandeling moet afleggen - ook zeer geliefd onder mensen die graag wat privacy hebben. Echt geschikt voor kinderen is Sandy Bay daardoor niet, maar honden worden vaak wel blij van de wandeling.
Hoe kom je er? Neem dezelfde weg richting Hout Bay (zie boven), en neem dezelfde afslag richting Llandudno om onderaan de weg links richting Sandy Beach af te slaan.

sandy beach kaapstad
Stiekeme wandelpaadjes leiden je naar het strand van Sandy Beach

12. Bakoven Beach
De naam van dit strand is op zichzelf al grappig genoeg. Gelegen aan het 'puntje' van Camps Bay vind je een heel klein strandje dat eigenlijk vooral door bewoners gebruikt wordt: Bakoven. Er is weinig parkeergelegenheid en op het strandje is verder niks (geen bedjes, horeca, etc), maar een heleboel rust, privacy en heerlijkheid. We zouden het waarderen als je niet iedereen vertelt over Bakoven, we komen er zelf namelijk erg graag. Tip: koffie en croissans halen bij het cafeetje Baked aan de weg, en dan op het strand ontbijten.  
Hoe kom je er? Als je Camps Bay uitrijdt (richting Hout Bay) vind je Bakoven al snel aan je rechterhand.

bakoven beach kaapstad
Ingeklemd tussen de huizen en de Twelve Apostles: Bakoven Beach

Last but not least: vergeet je niet (heel) goed in te smeren!

Op zoek naar meer tips van dit soort fijne tips? How about de beste restaurants van Kaapstad? Of de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch

Voor al het laatste nieuws schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram

Events In Kaapstad
November 2019
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

aroundaboutnew3Season Specials And More With ...

From R200 vouchers and free upgrades, drive away with more value adds

William_Kentridge_2A Monumental Exhibition At The Norval ...

The iconic South African artist’s largest exhibition in Africa in over a decade

the_glass_menagerieCatch Legendary Playwright Tennessee ...

See a professional staging of a play not shown in Cape Town for three decades

Wavescape Surf Film Festival CliftonGather Your Beaches For Art, Movies and ...

Wavescape 2019: a month of beach cleanups, fundraisers and movie nights

sotano_lambIt’s (Lamb) Burger Wednesdays at ...

... and while you eat, chill out to reggae by locals The Rivertones

Land_RewovenSee This Fascinating Interpretation of ...

Artist MJ Lourens pairs his modern landscapes with Pierneef’s, plus there’s cheese ...

sotano_lambTwo Lamb Burgers For the Price Of One

R110 gets you two fully stacked meals at both Sotanos

Seafood, sunsets and sushi at Blowfish BloubergHalf-Price Sushi Every Wednesday and ...

And drink in the sunset and view (and a cocktail)

Kinky BootsSmash-Hit Kinky Boots Extended To 2020 ...

With music by Cyndi Lauper, several Tonys and a Laurence Olivier Award

chicha4Get To Know Your Wine: Wednesdays are ...

Sample some fine wines and meet the makers behind your favourite tipple

Cherry_Glamping3Team Building is For Bonding, So Ditch ...

Hiking, biking, canopy tours and luxury glamping just 50 minutes outside of Cape Town

The_Graduate_Masque_Theatre2A Dustin Hoffman Classic Brought To ...

When 21-year-old Benjamin starts an affair with Mrs Robinson, he never expects to fall ...

zingara_bombay5 Happy Hours, Every Day of The Week

And Cafe Paradiso has a weekend seafood platter special for two

vredenheim_2019_9Picnic Among The Golden Wildebeest on ...

A family game drive with a difference at Vredenheim

kaskaziBoost Your Week With A Hump Day Kayak ...

The chance to see ocean and bird life at sunrise and get to work on time

cocosafar_steak1From Rib Eye To Vegetarian – Here Are ...

Gourmet burgers and steak, as well as cocktails, are now on the menu at this all-day cafe ...

La Paris_Deli2Wednesday Delights at La Paris Deli in ...

A bakery and bistro experience at one of the most beautiful winelands wedding venues, now ...

cartelcafe6Lunch Sorted: A Midweek Buffet At The ...

Fill up your plate and tuck into a tasty lunch spread every Wednesday and Thursday: From ...

two_oceans_aquariumMake Memorable Moments at Cape Town’s ...

Throw a party unlike any other at the Mother City’s underwater wonderland

Comedyclub_new11End Hump Day With a Laugh At The ...

Share the experience at Cape Town Comedy Club in the Waterfront’s Pumphouse every ...

Om Revolution vinyasa poseHave an Outdoor Yoga Experience with ...

Embrace your inner yogi outdoors

asamisOverload On Asami’s Sushi And Noodles

Get sushi and noodle specials three days a week

galileo_kirstGet Comfy at Kirstenbosch Movie Nights ...

Great films, fabulous scenery, delicious food and cosy seats – look forward to a night ...

HaskellVineyards 6Save On A Meal and Wine For Two At This ...

Haskell Vineyards offers patrons a delicious meal and glass of wine at a discounted price

glam_barBeauty Special: Gelish or Shellac Nails ...

Book via Whatsapp: Workday-perfect nail treatments with free rinse and discounts on all ...

OX boat rides 110% Off: See The Marine Big 5 on an ...

Whales, dolphins, penguins, cape fur seals and mola mola (sunfish), an awesome boat trip ...

theatre and film costume hire25% Off Hollywood-Calibre Costume ...

Wednesdays only: Gorgeous vintage cocktail dresses to realistic historical costumes for ...

house of hLook Who's Serving a R50 Lunch Special ...

Loved by locals, House of H now does delicious new lunch specials – from boerie rolls ...

Park Inn_RGB_ItalianDinnerSpecial5All-You-Can-Eat Italian Dinner Special ...

Made fresh right in front of you, with your choice of sauces and toppings – this is one ...

beluga_whisylounge2-for-1 Whisky Wednesdays at Beluga

Your midweek escape just got a whole lot better with the 2-for-1 Wednesday whisky special ...

Masala dosaCook Traditional Indian Food on Long ...

Learn a few tips and tricks to make authentic Indian dishes

grub&vine_wineFree Wine Tasting Every Wednesday at ...

Grub & Vine’s #VineNight hosts a different wine farm

Vergenoegd_duckrun1Cheer On The Ducks At Vergenoegd Löw

Bring the kids along to experience the Duck Parade

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika