Auto huren Kaapstad | Autohuur Zuid-Afrika

Hoe verstandig en veilig een auto te huren in Zuid-Afrika?

10 tips om je autohuur in Zuid-Afrika vlekkeloos te laten verlopen

Als je op vakantie in Zuid-Afrika bent is het qua vervoer het handigst om een auto te huren. Hoewel het openbaar vervoer in steden als Kaapstad de laatste jaren sterk verbeterd is, geldt het huren van een auto nog altijd als de gemakkelijkste manier om je vakantie ‘logistiek’ gezien zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Last update: juni 2019

We helpen je graag – letterlijk en figuurlijk – verder op weg met deze 10 handige tips om in je achterhoofd te houden bij het huren van een auto in Zuid-Afrika.

1. Kies een betrouwbaar autoverhuurbedrijf
Op alle (grotere) vliegvelden in Zuid-Afrika en in alle grotere steden zijn de bekende, internationale namen van autoverhuurbedrijven te vinden. Denk: Hertz, Avis, Budget, Europcar, 4Seasons, Tempest, etc. Hoewel het soms bij kleinere, lokale autoverhuurbedrijven goedkoper kan zijn, is het voor de veiligheid en betrouwbaarheid van zowel de auto die je huurt, als de service die de aanbieder levert, verstandiger om voor de bekendere namen te gaan.

2. Boek ik vóór mijn vakantie de auto al of doe ik dat terplaatse?
Duidelijk verhaal: dat doe je vóór de vakantie. Zeker in het hoogseizoen (december-januari) is last-minute een auto huren in Zuid-Afrika een uitdaging van jewelste. Lees: niet leuk. Voorkom tijdrovend gedoe en frustratie en zorg dat de autohuur al ruim van te voren geregeld is. Je reisagent kan dit ook voor je doen.

3 Kies de juiste verzekering
Ga voor de full-cover optie; we raden je aan niet voor de standard cover te kiezen. Bij standard cover moet je een eigen risico betalen, terwijl als je full-cover verzekert bent, je geen eigen risico draagt. Tenzij je hele gekke, uitzonderlijke dingen met de auto doet, hoef je bij een full-cover verzekering niet bij te betalen (behalve een bescheiden handling fee). Het scheelt bij het afsluiten soms een paar tientjes, maar kan je in geval van een ongeluk o.d. honderden euro’s schelen.

parkeren kaapstad
In grote delen van Zuid-Afrika is het parkeerbeleid in handen van car guards en parking marshalls. Lees er alles over in dit artikel over Parkeren in Kaapstad.

4. Bepaal de handigste ophaal- en afleverplek
Wil je je auto meteen na aankomst op het vliegveld in Zuid-Afrika ophalen? Dat kan.Handig, dan kun je meteen vanaf het vliegveld naar je hotel, safarilodge of andere plek van bestemming rijden. Echter, als je hem liever pas na een paar dagen in de stad ophaalt, dat kan ook. Vrijwel alle autoverhuurbedrijven zijn in dat opzicht zeer flexibel, mits je het duidelijk van te voren aangeeft.  

5. Internationaal rijbewijs voor geval van calamiteiten: yes please
Met dit punt zijn veel mensen het niet eens, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt. Bij de balie van het autoverhuurbedrijf is het tonen van je Nederlandse rijbewijs voldoende om een auto te huren, maar daarbij moet wel aangetekend worden dat er in geval van calamiteiten wel degelijk naar een internationaal rijbewijs gevraagd kan worden. Better be safe than sorry?
Lees er alles over in ons artikel: 'Moet je een internationaal rijbewijs bij je hebben als je een auto huurt in Zuid-Afrika?'

6. Zorg dat je een credit card hebt
Die heb je namelijk nodig voor de borg die het verhuurbedrijf ‘reserveert’ en eventuele extra kosten, zoals administratiekosten, benzine die na aflevering bijgetankt wordt, een eventueel kinderstoeltje, GPS, etc.

auto huren zuid-afrika
Ok, misschien niet de meest solide en 100% betrouwbare auto, maar oh zo fotogeniek: de Volkswagen Beetle


7. Voor langere periode een auto huren?
Vooral stagiairs, vrijwilligers en mensen die voor een tijdje in Zuid-Afrika werken willen wel graag een auto hebben, maar er niet per se eentje kopen. Bekijk wat voor jou de goedkoopste optie is. Er zijn autoverhuurbedrijven die aantrekkelijke kortingen bieden voor long term rentals, waaronder 4 Seasons Car Rental.

8. Kies de auto die bij je (vakantie) past
Ga je op safari? Te gek! Maar dan wil je wel een iets stevigere, robuustere auto dan wanneer je rondjes gaat rijden over het Kaapse schiereiland. Een 4x4 is heus niet per se noodzakelijk (wegen in wildparken als het Kruger Park en Addo Elephant Park zijn geasfalteerd en je mag niet van de weg af), en in privéparken rijd je niet in je eigen auto maar in de jeep van de ranger. In Kaapstad is het huren van een ouderwetse Volkswagen Beetle populair, maar over het algemeen zijn die niet heel erg geschikt voor verre roadtrips zoals bijvoorbeeld de Tuinroute.

autoverhuurbedrijven kaapstad
Kies de auto die bij je past. Deze is weggereden uit een filmshoot.


9. Een GPS is geen overbodige luxe
Hoewel het wegennetwerk in Zuid-Afrika bijzonder duidelijk en vooral: niet overmatig uitgebreid is, kan een GPS je op sommige momenten toch helpen. Verdwalen is geen enkele stad ter wereld leuk, dus ook in steden in Zuid-Afrika niet. Uiteraard kan het ook via je telefoon, maar pas op dat je je niet scheel betaalt aan roamingkosten.

10. Geef vooraf aan als je ook buiten Zuid-Afrika wil rijden
Wil je met de huurauto ook in andere landen dan Zuid-Afrika rijden, geef dit dan duidelijk bij je boeking aan. Plus: vermeld specifiek welke andere landen je wilt bezoeken. Veel bedrijven rekenen hiervoor een extra bijdrage. Vervolgens krijg je een zogeheten Letter of Authority waarmee je in ook landen als Zimbambwe, Swaziland, Lesotho en Namibië mag rijden (die moet je bij de grensovergang met deze landen laten zien). Let op: niet alle verhuurbedrijven kan de papieren leveren voor Mozambique.

4x4 huren zuid-afrika
Sommige autoverhuurbedrijven kunnen ook de hele safari- en kampeeruitrusting bij de auto leveren. Handig! (Foto: 4Seasons Car Rental)

Op zoek naar tips voor goedkope autoverhuurbedrijven in Kaapstad?

Bezig met het plannen van je vakantie naar Zuid-Afrika? Bespaar jezelf een hoop regelstress en laat Nederlandse reisagent Marieke van Madiba Travel het werk voor je doen. Voor meer informatie mail je marieke@madibatravel.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.
Volg en like ons op TwitterFacebookInstagram ❤

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika