Werken in Zuid-Afrika | Andrew Snijders over emigreren naar Zuid Afrika

Andrew zocht overal ter wereld, maar vond zijn geluk in Kaapstad

"Overal ontbrak iets, maar het was meteen duidelijk dat Kaapstad mijn plek is"

Hij wist dat hij niet in Nederland wilde blijven wonen, maar waar dan wel? Na een vakantie in Zuid-Afrika was hij eruit: Kaapstad is de plek waar hij thuis hoort. Precies een jaar na die vakantie is alles geregeld en staat Andrew Snijders op het punt om Nederland definitief te verruilen voor Zuid-Afrika.

In dit interview vertelt Andrew over zijn grote avontuur, wat hem zo aanspreekt aan Kaapstad en waarom hij het vinden van een baan in Kaapstad helemaal niet zo lastig vond. "Er is in Kaapstad meer ruimte voor talent dan waar dan ook ter wereld."

Hoe ben je in Zuid-Afrika terecht gekomen?
"Door de jaren heen ben ik op zoek geweest naar een plek waarin lage kosten en hoge kwaliteit van leven hand in hand gaan. Ik heb van alles geprobeerd en ben over de hele wereld geweest: Vietnam, Thailand, China, Mongolië, India, Cambodja, Amerika, Nepal, Indonesië, Congo en Marokko. Ik heb al deze landen de afgelopen jaren allemaal ervaren en serieus als woonplaats overwogen. Maar bij een ieder leek er iets te ontbreken, een zekere schwung. Die vond ik wel in Zuid-Afrika."


"Zuid-Afrika heeft het echt allemaal"

Wat heeft jou doen besluiten om naar Zuid-Afrika te emigreren?
"Het ‘verhaal’ Zuid-Afrika begon een jaar geleden voor mij als een vakantie. Ik had toen nooit kunnen denken dat ik precies een jaar later weer op Schiphol zou staan, met dezelfde spullen maar een ander plan. Het was voor mij duidelijk op het moment dat ik in Kaapstad van het vliegveld naar Long Street reed; in een gesprek van 15 minuten met de taxichauffeur. Dit is mijn plek, dit is de plek waar ik naar op zoek ben geweest. De vakantie heb ik genoten van het land, de mensen, de cultuur(verschillen), hoe men hier met zijn hart lacht, het weer en de natuur. Zuid-Afrika heeft het echt allemaal."

Waar ga je wonen en wat voor werk ga je doen?
"Ik ga werken voor een reisbureau in Hout Bay. Daar ga ik ook wonen. Doorgaans zou ik altijd kiezen om in het bruisende centrum van een wereldstad te gaan wonen, maar na verschillende verhalen over Hout Bay is het voor mij wel duidelijk dat dit een heel bijzonder plekje is. Je voelt je er heel erg welkom, zonder dat je er eerder bent geweest of er mensen kent."

Het vinden van een baan in Zuid-Afrika kan vaak lastig zijn. Hoe heb je dat aangepakt?
"Ik heb het niet als lastig ervaren om een baan te vinden in Kaapstad. Je moet wél over eigenschappen beschikken die een ander niet heeft: er is in Kaapstad meer ruimte voor talent dan waar dan ook. Het land is in ontwikkeling en als je bereid bent om je steentje daar aan bij te dragen zal je met open armen ontvangen worden. Als er geen functie voor je beschikbaar is, maar je staat positief in het leven, bent voorbereid en flexibel in je wensen, dan kun je overal aan de slag."


De mensen, de natuur, Andrew vindt alles aan Kaapstad even mooi

Wat vind je het mooiste aan Zuid-Afrika?
"De Tafelberg! Jemig, iedere keer weer. Kippenvel."

Wat ga je het meest missen aan Nederland?
"Het salaris, haha. Het salarisniveau ligt hier ongeveer op éénzesde van Nederland."

Hoe heb je je verhuizing voorbereid? Waar liep je tegenaan?
"Waar niet? Vrijwel alles leek een struikelblok, om moedeloos van te worden. Aan alle kanten lijk je door lokale regelgeving tegengewerkt te worden, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika. Regels die elkaar tegenspreken en onredelijke eisen verlengden het hele visumproces van drie maanden tot een jaar.

Wat denk je dat voor jou de grootste uitdaging wordt aan werken in Zuid-Afrika?
"Ik voorzie zelf geen extra grote uitdagingen ten opzichte van Nederland. Ik denk dat de meeste mensen die in Zuid-Afrika tegen onoverkomelijke zaken aanlopen, met name tegen zichzelf aanlopen. Er zijn zeker dingen waarvan je zult denken, dit kan toch beter? Maar als iedereen er mee om kan gaan behalve jij, zul je jezelf een spiegel voor moeten houden. En dat is in de praktijk niet altijd makkelijk."


"Dit is mijn plek, waar ik zo lang naar op zoek ben geweest"

Wat kunnen Nederlanders leren van Zuid-Afrikanen – en andersom?
"Wat Nederlanders van Zuid-Afrikanen kunnen leren? De gunfactor. Nederlanders zijn in veel dingen zo bekrompen en egoïstisch, dat ze het lastig vinden om een ander te zien uitblinken. Ik zou het willen vergelijken met krabben in een emmer. Wist je dat als je tien krabben in een emmer stopt, er nooit één zal ontsnappen? Als het een krabbetje lukt om bij de rand te komen, zal een ander krabbetje deze altijd terug de emmer intrekken. Nederlanders kunnen niemand op een voetstuk plaatsen. Zuid-Afrikanen zijn daar anders in. Men kan in hier oprecht blij zijn voor een ander.
Zuid-Afrikanen zouden op hun beurt van Nederlanders kunnen leren hoe je iets efficiënter te werk kunt gaan. Veel zaken zijn vanuit Nederlandse ogen 'slecht' geregeld, en kunnen wel een optimalisatieslag gebruiken."

Heb je tips voor Nederlanders die ook naar Zuid-Afrika willen verhuizen?
"Zorg dat je geen haast hebt. Het zijn niet de regels die je het meest zullen ontmoedigen, het is haast waar je stress van krijgt. Het is allemaal wel te doen, écht. Maar verwacht niet dat het snel gebeurt. Je hebt met zoveel instanties te maken, en iedere stap kan zomaar een maand duren. Oh, en wees niet eigenwijs! Als iemand van de ambassade tegen je zegt wat je moet doen, slik, accepteer het nederig, en doe het. Aan discussiëren over de regels heeft niemand wat. En verder; vooral doen!"

Wonen en werken in Kaapstad, wie wil dat nou niet? Met deze 10 gouden tips om een baan te vinden in Kaapstad kun je alvast beginnen.

Wil je meer specifieke informatie over je werkvisum voor Zuid-Afrika, ga dan naar www.intergate-immigration.nl of neem direct contact op met consulente Marcia Heidsieck via marcia@intergate-immigration.com.

Door Ninih Vang

Volg KaapstadMagazine.nl voor de leukste, laatste en meest interessante updates en nieuwtjes uit Kaapstad. We zijn te vinden op Facebook en Twitter en te volgen via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.

 

 

zuid-afrikaans theater in nederlandBeleef een Zuid-Afrikaanse Road Trip in ...

Nu in Nederland! Een uitbundige Zuid-Afrikaanse muziekbelevenis: "De ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika