Alexander Bar en Cafe Kaapstad | Uitgaan Kaapstad

Alexander Bar & Café

Mooie homobar in het centrum van Kaapstad. Maar ook hetero's zijn hartstikke welkom. 

 

Op Strand Street in het centrum van Kaapstad vind je Alexander Bar. Als je houdt van een bijzondere, tikkeltje anders-club in gay uitgaanswereldje in Kaapstad, is deze bar waar je wil zijn. 

“Gewoon, dat mensen met elkaar gaan praten,” luidt het simpele antwoord als we de eigenaren van de Alexander Bar en Café vragen wat hun idee achter hun bar is. Het stoorde eigenaren Nicholas Spagnoletti en Edward van Kuik dat ze er maar niet in leken te slagen een bar of hangout in Kaapstad te vinden waar ze heen zouden gaan voor een biertje en een goed gesprek. “Emigreren was geen optie, dus besloten we zelf dan maar onze eigen bar in Kaapstad te beginnen.” De heren sloegen de figuurlijke twee vliegen in een klap – een eigen bar én meteen een favoriete hangout in de Moederstad.

Alexander Bar op de hoek van Loop Street en Strand Street in het centrum van Kaapstad is het resultaat van professioneel spiekwerk in Berlijn en Istanbul. Daar vonden Nicholas en Edward precies het type bar waar ze naar op zoek waren. “Niet het type bar waar mensen apathisch naar een breedbeeld TV zitten te staren, en elkaar amper nog aankijken als ze met elkaar praten. Dat is áls er uberhaupt nog gepraat wordt,” leggen ze uit. “We wilden een plek creëren waarbij mensen praktisch gedwongen worden om met elkaar te praten en met elkaar in contact te komen.”

De bar vormt daarom het centrale middelpunt van Alexander Bar. Waar, zo benadrukken de eigenaren, extra gelet is op voldoende beenruimte. En, wijst Edward trots, kijk! “Haakjes voor jassen en tassen!” Het interieur van de bar is verder te omschrijven als ‘stijlvol, antiek en old-world’. Het Victoriaanse tijdperk heeft een duidelijke invloed gehad op de inrichting, zo leggen de jongens uit. “De bar is er uiteindelijk iets ‘smarter’ uitgekomen dan we aanvankelijk voor ogen hadden, maar dat kon bijna ook niet anders in zo’n gebouw.” Niet onbelangrijk om hier te vermelden dat het pand waarin deze bar in Kaapstad huist bijna 300 jaar oud is. Dat verklaart een hoop.

Bascule Bar in het Cape Grace Hotel – watch out! Alexander Bar heeft een indrukwekkende whisky collectie. Nicholas gaat de uitdaging aan. “Bij ons betaal je aanzienlijk minder dan bij de Bascule Bar,” zegt hij met een knipoog. Dat het geen grapje is, is duidelijk. Daarnaast heeft Alexander Bar ook een indrukwekkend assortiment speciale bieren (witbier op de tap!), een mix aan klassieke cokctails en een simpel menu met prima snacks, salades, broodjes en light meals. De keuken is open tot middernacht, wat een unicum te noemen is onder bars en restaurants in Kaapstad. Prijzen variëren van R26 voor een simpele tosti met mozzarella tot R105 voor een platter van kaas en charcuterie. Biertjes zijn verkrijgbaar vnaf R16 tot R43 voor een authentieke Darling Slow Beer. Cocktails en wijntjes gaan voor gemiddeld R40 per glas over de toonbank.

Naast een passie voor een biertje en een goed gesprek, is met name Nicholas ook fervent theaterliefhebber. Het resultaat is de nieuwste bestemming van het bovengedeelte van Alexander Bar – Alexander Upstairs; het eigen huistheater dat plaats biedt aan 40 personen. Ooit was deze ruimte een kantoor, inmiddels is daar niets meer van terug te zien. Regelmatig vinden hier stand-up comedyshows, jazz nights en literatuuravonden plaats. Waar dan na afloop lang over nagepraat kan worden, beneden aan de bar. Precies hoe de jongens het ooit voor zich zagen! 

Bekijk onze Uitgaan in Kaapstad-sectie voor een veelvoud aan bars, clubs en discotheken om uit te gaan in Kaapstad.

Altijd op de hoogte blijven van het beste dat Kaapstad te bieden heeft? Schrijf je dan hier in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, volg ons op Twitter en vind ons leuk op Facebook

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika