Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |
Prachtige verhalen en heerlijke gerechten: "koken vanuit je hart daar gaat het om."
Ben je in Nederland en mis je het lekkere Zuid-Afrikaanse eten? Niet getreurd. Sizwe Abrahams geeft kookworkshops genaamd: Ubuntu Khoi Cooking. Samen met vrienden en familie kan je genieten van een avond vol gezelligheid en heerlijke gerechten.
(Last update: november 2018)
Het enige wat je nodig hebt is een goed uitgeruste keuken, waar Sizwe zijn eten kan bereiden en waar jullie hem een handje kunnen helpen. Hij leert je alles over de Zuid-Afrikaanse keuken en zorgt ook nog een voor goede verhalen; hij is namelijk acht jaar de lijfwacht van Nelson Mandela geweest. Mandela is een grote inspiratie voor hem.
Sizwe is jaren geleden voor het blanke geweld gevlucht uit Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Hij is gevlucht naar Zimbabwe, Botswana en Zambia. Bij zijn terugkomst in Zuid-Afrika was hij ontzettend boos: "Toen ik na tien jaar op de vlucht in 1990 terugkwam in Zuid-Afrika, wilde ik alle blanken wel vermoorden", zegt hij in een interview met Trouw. Mandela werd in dat jaar vrijgelaten en Sizwe werd zijn persoonlijke lijfwacht. “Hij is een grote inspiratie voor me. Hij leerde me meer vergevingsgezind te zijn in een Zuid-Afrika waar verzoening en vergeving nodig zijn/is.” Door Mandela leerde hij de Afrikaanse Ubuntu filosofie kennen: het geloof in een universeel verbond dat de hele mensheid verbindt. Ubuntu Ngumuntu Ngabanta betekent “Ik ben….. omdat wij zijn”.
Dat is niet zijn enige inspiratie. Sizwe vertelt dat hij zich erg verbonden voelt met de oorspronkelijke en eerste bewoners van Zuid-Afrika: de Khoi. Vandaar de naam Ubuntu Khoi cooking. Zijn derde inspiratiebron is zijn moeder: “Als jonge jongen heb ik in Zuid-Afrika geleerd te koken van mijn moeder. Zij heeft mij de basisvaardigheden geleerd. Door haar heb ik geleerd dat koken draait om flavour, flavour en nog eens flavour! Door politieke omstandigheden moest ik al vroeg vluchten, maar hierdoor heb ik wel kennis gemaakt met andere Afrikaanse gerechten.”
Toen hij in Nederland kwam wilde hij hier dan ook graag iets mee doen. “Afrika is een grote melting-pot. Door haar geschiedenis, het koloniale verleden, de invloed van de slavernij en tegenwoordig de globalisering, zijn er invloeden vanuit de hele wereld. In de keuken zie je Maleisische, Indiase en Chinese invloeden, maar ook nog invloeden uit de oude Nederlandse keuken, meegebracht door de VOC en de Boeren. Al die verschillende smaken en gerechten vind je nog steeds terug in de Zuid-Afrikaanse keuken.”
Tijdens de workshop maakt Sizwe gebruik van veel verschillende kruiden: kardemom, kerrie, koriander, kaneel, kruidnagel en kurkuma, gember, steranijs. “Ik gebruik ook vaak eigengemaakte chutneys en ingemaakte groenten.” Sizwe gaat altijd op locatie langs om zijn gerechten zoveel mogelijk aan te passen aan de wensen van de klant. Daarbij kijkt hij naar de bijzondere wensen, allergieën en voorkeuren. “Ik moet weten hoeveel personen er zijn, hoeveel gangen ze willen en hoe de keuken eruit ziet. Soms willen mensen ook alleen een braai, dat moet ik natuurlijk wel van te voren weten”, zegt hij. “Om mijn gerechten te kunnen bereiden moet er een kookplaat aanwezig zijn met tenminste 4 pitten, een oven, en een koelkast.”
De ingrediënten neemt Sizwe zelf mee naar de locatie. “In Amsterdam zitten erg veel Turkse, Marokkaanse, en Indische ondernemers waar ik graag mijn ingrediënten koop. Kruiden zijn overal volop te koop, maar groothandels als Hanos en Sligro zijn gespecialiseerd in bijzondere kruiden en vlees, dus ik koop ook veel daar.” Om gerechten als Bobotie, malvapudding, curry’s en de kip ovenschotels te maken heeft Sizwe wel een ruime voorbereidingstijd op locatie nodig, zodat alles in alle rust kan gebeuren en er geen vervelende verrassingen kunnen ontstaan.
“Niets is zo verbindend als koken voor anderen, eten met anderen en samen genieten van natuurlijke gerechten. Lekker eten, mooie Zuid-Afrikaanse wijnen en een goed gesprek brengt mensen samen. Koken uit het hart!”, voegt hij er nog even aan toe.
Voor meer informatie over de kookworkshops en Sizwe kan jij kijken op de website van Ubuntu Khoi Cooking.
Door Marissa Blom
Benieuwd naar nog meer lekker Zuid-Afrikaans eten? Blader dan even door deze 16 lekkere Zuid-Afrikaanse recepten. Of bekijk deze elf Zuid-Afrikaanse dingen in Nederland.
Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram.
Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Team building, stylish conferencing & ...
Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End
The hidden seaside bistro on the ...
Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes
You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special
Filini at Radisson Cape Town Foreshore
Tiramisu martinis, lasagne crocchetta and a buzzy rooftop bar
Cape Town’s very own cannabis club, ...
Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room
Best day ever? Monster Mountain ...
Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery
Possibly the best escape room in the ...
HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”
Spirit tastings and unique cuts at ...
Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations
Reasons to visit this beach-side family ...
Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more