Wonen en werken in Kaapstad | Nederlanders in Zuid-Afrika

Wonen en werken in Kaapstad

Het is hard werken, maar ook heel hard genieten’

Iedereen is het wel eens zat om Nederland te wonen. Het slechte weer, de regen, de politiek en de Nederlandse mentaliteit die af en toe als een tikkeltje zeurderig en klagerig omschreven kan worden. We fantaseren over emigreren naar een warm land, verlangen naar een nieuw avontuur, hebben zin om het roer om te gooien. In de praktijk durven echter maar weinig mensen de grote stap daadwerkelijk te zetten. Want zeg nou zelf: wie durft er zomaar zijn boeltje op te pakken en in het buitenland te gaan wonen? Juist, lang niet iedereen.

Voor de Nederlanders die het wél durfden, is Zuid-Afrika en Kaapstad in het bijzonder, een populaire bestemming om te wonen. Het aangename klimaat, de prachtige natuur, de Nederlandse historische invloeden en alles wat Kaapstad als wereldstad te bieden heeft trekken veel Nederlanders over de streep om te emigreren naar Zuid-Afrika.

Eenieder die in Zuid-Afrika woont en werkt zal niet snel verkondigen dat het leven hier alleen maar rozegeur en manenschijn is. Dat is het namelijk niet. Het is daarnaast ook een spannende uitdaging, met bijbehorende problemen en obstakels. Wat je natuurlijk meteen vergeet als je er dan eenmaal bent, dat spreekt voor zich.

Stagiaire Marijn sprak met enkele Nederlanders in Zuid-Afrika over de ervaringen, problemen en verhalen die zij ondervonden toen ze ervoor kozen om in Zuid-Afrika te wonen en werken. Maak kennis met Dafne, Jan, Anne en Desiree.

Een andere werkmentaliteit
Dafne Nienhuys verhuisde in 2005 naar Kaapstad, toen haar vriend hier een baan aangeboden kreeg. Onder het mom van ‘de wereld is rond er is van alles te beleven’ besloten ze de gok te wagen. Spijt van haar keuze heeft ze niet. "Het is hard werken, maar ook hard genieten."

wonen werken kaapstad
Dafne Nienhuys

Waar Dafne vooral verschil merkt in Zuid-Afrika ten opzichte van Nederland is de werkmentaliteit van het land. "Je moet creatief zijn en doorzettingsvermogen hebben. Je moet je niet ergeren als je afspraken niet doorgaan of als iets een keer niet lukt. Met een gezellig kletspraatje kom je vaak meer te weten dan met een goedgeorganiseerde conference call.’"

Jan en Anne Zevenbergen - die in 2003 de oversteek maakten vanuit Nederland naar Zuid-Afrika, en nu hun eigen guesthouse ‘Allegria’ runnen in Stellenbosch - ervaren dat net zo. "Het is in Zuid-Afrika vaak belangrijker ‘whoyouknow’ dan ‘whatyouknow’."

werken kaapstad
Annemarie Marti 

Ook Desiree Smits van Waesberghe kan dat beamen. Zij vestigde zich in 2003 samen met haar man definitief in Kaapstad. Ze weet precies hoe moeilijk het hier in het begin kan zijn. "Wij zijn in Nederland gewend dat alles nog dezelfde dag moet gebeuren. Met die insteek raak je in Zuid-Afrika snel gefrustreerd of geïrriteerd. Dus learn to go with the flow." Of zoals Dafne zegt: "Alles duurt in Kaapstad negen maanden langer omdat de Tafelberg ertussen zit."

Die flexibiliteit strekt verder dan alleen de dagelijkse werkdruk of telefoontjes. Desiree noemt als tip dat je moet uitkijken met hoeveel waarde je hecht aan contracten "Men neemt het in Zuid-Afrika niet zo nauw met afspraken. Zakelijk betekent dit, dat zelfs als de contracten al getekend zijn, er nog altijd te kans bestaat dat je plan niet doorgaat."

"En de banken in Zuid-Afrika? Die zijn af en toe echt ho-pe-loos. Dan is dat Nederlandse ‘afspraak-is-afspraak’ soms toch wel fijn," glimlachen Jan en Anne.

Meer tijd voor privéleven
Op het gebied van een balans vinden tussen werk en privé kunnen Nederlanders volgens Desiree nog een hoop leren van de Zuid-Afrikanen. "In Kaapstad draait niet alles om hard werken en veel geld verdienen. Je bent in Zuid-Afrika net zo’n rijk mens als je de tijd neemt om van je familie en vrienden te genieten." Dat het land met z’n natuur en fijne klimaat daar heel goed voor leent, is daarbij een cruciaal gegeven.

Ook Dafne merkt dat verschil met Nederland. "De levensstijl in Kaapstad is zo dat iedereen op vrijdag al om 12.00 uur al aan een borrel zit. Ontspanning is altijd om de hoek. De bergen, strand, zee, bossen en niet vergeten de wijnlanden."

Dat de mooie natuur en omgeving heeft bijgedragen in hun keuze om in Kaapstad te wonen wordt door Desiree nog eens dunnetjes bevestigd. "Wij wonen in Hout Bay en zodra ik naar huis rijd en ik zie de sprankelende zee, het witte strand en de wuivende palmbomen voel ik me een bevoorrecht mens. Ook voor onze twee kindjes is het paradijselijk om lekker buiten te kunnen spelen en bovendien leuk om meertalig en multicultureel op te groeien."

Kleur blijft een probleem
Is het dan allemaal fun en games in Kaapstad? Volgens Jan en Anne niet. "Je wordt hier als buitenlander direct geaccepteerd, dat is geen probleem. Maar kleur is in Zuid-Afrika nog altijd een issue. Verwacht niet dat je gelijk dikke maatjes wordt met een grote groep Zuid-Afrikanen."

Jan en Anne vervolgen hun verhaal. "Gelukkig wordt het gebrek aan structuur weer goedgemaakt door de vriendelijkheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Sommigen mensen rennen hier echt the extra mile om het naar je zin te maken, dat is waanzinnig om mee te maken. Heel anders dan de Nederlandse horkerigheid."

wonen zuidafrika
Jan Zevenbergen

"Klopt," vult Dafne aan, "mensen in Zuid-Afrika zijn een stuk vriendelijker. Als je een winkel binnenloopt, dan begroet je de mensen in de winkel. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst in Nederland meemaakte."

Een land van extremen
Alle vier bevestigen dat Zuid-Afrika een land is van tegenstrijdigheden. Of zoals Jan en Anne het zo mooi verwoorden: "Zuid-Afrika is een bizarre mengeling van de eerste  en de derde wereld; een land van extremen." 

Qua natuur is Zuid-Afrika ongetwijfeld één van de mooiste landen ter wereld en qua historie een van de interessantste. Een land waar ongebreidelde rijkdom en schrijnende armoe hand in hand gaan. Een land waar het hoog tijd wordt dat de politici ‘de sokkies optrek’.

Was hun besluit om te gaan wonen en werken in Kaapstad een gok? Ja, dat was het zeker. Maar zoals Desiree het mooi formuleert: "The world is a book, and those who don’t travel, read only one page. Dus kom naar dit prachtige land en deze heerlijke stad, Kaapstad... en see for yourself."

Voor meer nieuws uit Zuid-Afrika meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, volg je ons op Facebook en op Twitter. Mooie foto’s en plaatjes posten we elke dag op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika