Addo Elephant Park: vanuit de auto wildlife spotten

Addo Elephant Park: vanuit de auto wildlife spotten

Schitterende roadtrip vanuit Kaapstad

Natuurlijk, bij een safari in Zuid Afrika denk je al snel aan het Kruger park. Maar dat is wel een eindje rijden als je je vakantie in Kaapstad doorbrengt. Niet gevreesd; daarom is het Addo Elephant National Park dé verrassende oplossing om ook tijdens je vakantie in dit deel van Zuid-Afrika, alsnog The Big Five te kunnen spotten!  

Met je eigen auto over de onverharde paden, zelf speuren en uitkijken naar olifanten, leeuwen, zebra’s, kudu’s, buffels en nog veel meer. Vanuit Kaapstad rijd je makkelijk over de N2 richting het oosten van het land. Je kijkt je ogen uit terwijl je over de mooie kustwegen zoeft. De beroemde Garden Route is een gratis cadeautje op weg naar dit mooie Zuid-Afrikaanse wildpark in de Oostkaap.

Avontuur en actie onderweg
Niet alleen voor de ogen is de route van Kaapstad naar Addo Elephant Park een feest, ook voor de fanatiekeling onder ons. Want wie er oren naar heeft, kan onderweg stoppen in de surfparadijzen met de beste ‘tubes’, bungeejumpen van de hoogste bungeeplek ter wereld bij Bloukrans Bridge, maar liefst 216 meter hoog! Hiken kan met de populaire Otter Trail, een wandeltocht door het schitterende natuurgebied van Tsitsikamma waar je vanaf de duinen dolfijnen en walvissen kan spotten. En zo zijn er nog talloze bijzondere activiteiten die je onderweg tegenkomt.

De totale afstand is een kleine 800 kilometer. Op zijn snelst ben je er dus binnen een dag, want de wegen zijn uitstekend. Wil je onderweg optimaal genieten van de Garden Route, maak dan één of twee tussenstops. Deze kun je natuurlijk ook verdelen over de heen en terugweg.

En dan ben je eindelijk bij Addo Elephant Park aangekomen. Een van de grote voordelen van een bezoek aan dit wildpark is dat je er niet per se een  fourwheeldrive voor nodig hebt. Doe als wij: KaapstadMagazine.nl reed met de karakteristieke Volkswagen Chico tussen de olifanten door. En dat was geweldig!

Op zoek naar wilde dieren
Wij gingen het park in bij de hoofdingang, maar je kunt zelf kiezen waar je het wildlife park ingaat. Je kunt bijvoorbeeld prima in het zuidelijkste puntje naar binnen, waarna je een mooie route naar het noorden maakt. Eenmaal binnen kun je je de hele dag vermaken. Via enkele asfaltwegen zijn vele onverharde en kronkelige paden te vinden, waardoor je in elke uithoek van het park kunt komen. De begroeiing van het park is afwisselend en bestaat vooral uit lage en middelhoge planten, bomen en struiken.

Zoals de naam doet vermoeden, zijn de olifanten in overvloed aanwezig in het wildpark: het zou moeilijker zijn ze niet, dan wel te zien.  Maar er is zoveel meer: je wordt vanzelf een ervaren wildlife-spotter als je kudu’s en stokstaartjes kunt ontdekken! In een aantal gebieden, met name bij de waterplaatsen, kun je makkelijk dieren van ver zien aankomen. Door het licht glooiende landschap heen zijn er in het wildpark ook een paar streken waar de begroeiing iets dichter is.

Alle dieren kunnen door het hele Addo Elephant Park vrijuit rondlopen en bewegen. Juist daardoor kom je de dieren elke dag op een andere plek tegen. Om je een idee te geven kun je elke dag op een groot bord bij de hoofdingang zien waar de belangrijkste dieren die dag rondliepen. KaapstadMagazine.nl had geluk en spotte vanuit de Chico binnen een uur al drie leeuwen!

Hapoor
Zoals al eerder gezegd zijn vooral de olifanten erg goed te vinden, het heet niet voor niets Addo Elephant park. Olifanten begeven zich veelal in grote groepen door het wildpark, er zijn er meer dan 400! De grootste kans om een grote groep tegelijk te zien is bij de zogeheten Hapoor Dam. Vaak stopt een kudde dikhuiden op deze plek voor water en verkoeling.

De naam Hapoor is afkomstig van de leider van de olifanten in de vorige twee decennia, deze opperolifant had een hap uit zijn oor. Uiteindelijk verstootte de groep olifanten hun leider, waardoor Hapoor wilde ontsnappen uit het Addo Elephant Park. Toen deze sterke gigant daadwerkelijk ontsnapte, werd hij verdrietig genoeg omgebracht door stropers. De waterplas is in liefdevolle herinnering vernoemd naar deze olifant. 

Grofweg is het wildpark van Addo zo’n 45 kilometer lang en 20 kilometer breed. Het totale gebied dat bij het park hoort is vele malen groter, maar niet overal lopen daadwerkelijk wilde dieren rond. Ook is niet elk deel van het gebied even toegankelijk.

Alternatief: hiken in Addo Elephant Park
Hiken kan in het zuidelijke deel van het park wel heel goed, bijvoorbeeld met de Alexandria Trail. Dit is een tweedaagse wandeling met een afstand van maar liefst 36 kilometer. Flink doorlopen dus. Gelukkig staat ongeveer halverwege een hutje klaar voor je overnachting. Dit gebied ligt vlakbij de Indische oceaan en hier zijn spierwitte duinen te vinden en het is, mits in het juiste seizoen en met een dosis geluk, mogelijk om walwissen en witte haaien te spotten. Zo noemt Addo zichzelf het park waar de Big Seven te zien is, met deze twee zeedieren bovenop de gebruikelijke vijf.

Je kunt deze bijzondere roadtrip zo mooi maken als je zelf wil. Onze aanrader zou zijn om terug te rijden via de legendarische Route 62. Een prachtige afsluiting van een prachtig bezoek aan een prachtig wildpark!

Door Bas Mulder

Wil je meer leuke tips voor bijzondere roadtrips die je vanaf Kaapstad kunt doen? Denk aan de Garden Route, een ‘rondje Kaap’ en een weekendje weg in de Wijnlanden? Vind alle informatie die je nodig hebt over dit soort mini-vakanties vanuit Kaapstad in onze ‘Erop uit-sectie’.

Om altijd op de hoogte te blijven van alles wat er in en om Kaapstad te doen is, meld je je aan voor onze gratis nieuwsbrief, word je fan op Facebook en volg je ons op Twitter.

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika