Wijntours rondom Kaapstad | Wijntours Somerset-West Wijnlanden

Wijnroutes door de Somerset West Wijnlanden

Dagtrips naar wijnboerderijen op de helling van Helderberg en Schapenberg


Als je in Kaapstad op vakantie bent, mag je een ding niet missen: dagtrip naar de Kaapse Wijnlanden. De meeste mensen rijden richting Stellenbosch of Franschoek. Maar durf anders te zijn en tour door de wijnlanden van Somerset West op de helling van Helderberg en Schapenberg, omringd door de Hottentots Holland bergketen. Daar krijg je geen spijt van…

Drie verschillende wijnroutes lopen door de Somerset West Winelands: de Schapenberg route , de Helderberg Foothills route en de Helderberg Annandale route. Elke route heeft andere charmes en karakteristieken, maar de drie Somerset West wijnroutes hebben een ding gemeen: prachtige wijn estates aan de voet van de Helderberg en Schapenberg ketens die volle en smaakvolle wijnen produceren uniek voor de Somerset West regio.

Maar wat is dan zo uniek? Het Somerset West wijngebied wordt vaak Zuid-Afrika’s belangrijkste rode wijn regio genoemd. Shiraz, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn populaire wijnsoorten in de Somerset West wijnlanden door de invloed van de zee, gematigde regenval en beschutte gronden in de schaduw van het Hottentots Holland gebergte.

Schapenberg route
De Schapenberg route is de meest zuidelijk gelegen route van de Somerset West Winelands, net ten oosten van Somerset West. The Schapenberg wijngaarden liggen dicht bij de Atlantische Oceaan waardoor de wijnranken volop profiteren van de koele zeebries. De wijnboerderijen liggen op een hoogte van 100 tot 200 meter, wat bijdraagt aan de heerlijke smaken van de rode en witte wijnen in de Schapenberg regio. Populaire wijnsoorten van de Schapenberg route zijn Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en Chardonnay.

Neem de R44 van Stellenbosch naar Somerset West en pak de M9. Geniet van het uitzicht over False Bay. Eerste stop op de Schapenberg wijnroute is op Lourensford Road: Vergelegen Wines. Sinds 1685 cultiveert Vergelegen wijnhuis druiven, fruitbomen en groentes. Met de Schapenberg bergketen op de achtergrond zijn de weelderige tuinen een ideale plek voor een picknick. Geniet van een glas Vergelegen Red (Vergelegens flagship wijn) tijdens de tour in de wijnkelder, in het Vergelegen Restaurant of op het Rose terras. Vergelegen wijn estate heeft twee andere flagship wijnen: Vergelegen V en Vergelegen White.

Naast Vergelegen wijn estate en de Erinvale Golf Estate ligt Lourensford Wines. Deze wijnboerderij bestaat sinds 1700 en staat nog immer sterk, met een paar prijswinnende wijnen op haar naam, zoals de Viognier 2008. De Chardonnay 2008 staat zelfs in de top tien beste Chardonnay wijnen van de wereld. Kies je voor de wijnproeferij, dan mag je ook een kijkje nemen in de Lourensford wijnkelder. Honger gekregen? Probeer dan de kaas- en nogaproeverij, of ga lekker ontbijten of lunchen in The River Garden Deli. Lees meer over Lourensford Wines.

Vlak voordat de prachtige Sir Lowry’s Pass begint - die door de Hottentots Holland bergketen leidt – ligt Waterkloof Wine Estate. In 1993 kocht Fransman Paul Boutinet een klein landgoed op de zuidelijke helling van het Schapenberg gebergte. Vandaag de dag strekt Waterkloof zich uit aan beide kanten van de Schapenberg. De wijngaard heeft een rustieke ambiance, terwijl Waterkloof Restaurant ultramodern aandoet. Het restaurant biedt een fascinerend uitzicht over False Bay. En werp eens een blik over je schouder: de wijngaard is omringd door de Hottentots Holland bergketen en de Schapenberg. Lees hier meer over Waterkloof Wine Estate.

Sla linksaf naar Sir Lowy’s Pass Village en volg deze weg ongeveer 5,5 kilometer tot je het bord Mount Rozier ziet verschijnen. De wijnboerderijen die je hier vindt bevinden zich op hoogtes, varierend van 120 tot 270 meter boven zeeniveau. Mount Rozier staat bekend om haar terroir en de wijngaarden, waar de heerlijke Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot vandaan komen.

Miravel Wine Estate bevindt zich op 10 kilometer van Somerset West en heeft in rap tempo een goede reputatie opgebouwd.  Het koele zeebriesje dat hier waait staat garant voor het perfecte klimaat voor hun 2005 Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft ze in 2006 een award opgeleverd. Na deze prijs in de wacht gesleept te hebben, hebben ze een tweede Sauvignon Blanc en een rode variant ontwikkeled.  Je kunt de nacht doorbrengen in de karakteristieke Fynbos Cottage en hier de charme van de omgeving en de Helderberg op je in laten werken.

Rijd terug naar de R44 en ga links op de R102: Winery Road. Ga de eerste links naar Ken Forrester Wines, ook wel bekend als ‘Het huis van Chenin Blanc’. Eigenaar Ken Forrester kocht het landgoed op de helling van de Helderberg in 1993, voorheen Zandhuis genaamd. Flagship wijnen van Ken Forrester zijn de FMC (Chenin Blanc, honig palet), Gypsy (Grenaz/ Shiraz) en de T Noble Late Harvest. Verblijf in deze knusse wijnboerderij - dicht bij de Atlantische Oceaan – in de ‘Goose’ en ‘Victorian’ cottages met uitzicht op de grote dam en de Helderberg.


Helderberg Foothills route
De tweede route in de Somerset West wijnregio is de Helderberg Foothills route. False Bay is een steenworp verwijderd van Helderberg en de wijngaarden aan de voet van de bergketen profiteren volop van de koele zeewind. De wijnhuizen liggen op een hoogte van 60 tot 400 meter. De meeste populaire wijnsoorten op de Helderberg Foothills route zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz.

Neem de R44 van Stellenbosch richting Somerset West en ga rechts bij Avontuur Wine Estate vlak voordat je de grote dam oversteekt. Avontuur wijn estate is een familiebedrijf sinds 1984 en ligt op de zuidoostelijke flank van de Helderberg bergketen. Geniet van het uitzicht over False Bay vanaf het terras of lounge binnen voor de openhaard. Avontuurs flagship wijn is de rode Baccarat: een volle wijn met vleugjes pruim, choco-mint, fynbos en zwarte thee. Maar wijn is niet de enige passie van de Taberer familie: ze hebben meer dan 40 paarden op het erf rondlopen. Lees meer over Avontuur Wine Estate.

Rijd wederom terug naar de R44. Vlak voor de dam ga je rechts op Eikendal Road. Aan de linkerkant zie je Longridge Winery. Dit wijn estate bestaat sinds 1994 en werd overgenomen door de familie Van der Laan in 2006. De ligging op de helling van de Helderbergketen en de zuidoostelijke wind zijn ideale omstandigheden voor de volle en boterige wijnen. Elke tweede vrijdag van de maand nodigt Longridge Winery je uit voor een glas wijn en live muziek op het terras terwijl de zon ondergaat over de Somerset West wijnlanden.

Hier eindigt de Helderberg Foothills route route. Maar de Somerset West Winelands hebben nog zoveel meer te bieden, dus rijd vooral nog een stukje door.

Helderberg Annandale route
De Helderberg Annandale wijnroute vlakbij Somerset West en Stellenbosch is onderdeel van de zogenaamde Golden Triangle. De Gouden Driehoek ligt in de Helderberg-regio, en omvat de Helderberg Blaauwklippen en Helderberg Annandale route. De wijngaarden op de noordelijke hellingen van het Helderberg gebergte liggen op 150 tot 300 meter hoogte. De unieke locatie op de Helderberghelling voorziet de wijn estate van genoeg zonlicht en koele lucht. De wijnhuizen op de Helderberg Annandale route staan bekend om de productie van klassieke wijnen: Chenin Blanc, Voignier en Petit Verdor.

Langs de R44 richting Stellenbosch – op Annandale Road – vind je het eerste wijn estate van deze route: Annandale Wine Estate. Deze wijnboerderij is een estate met geschiedenis: Annandale wine estate is het oudste wijnhuis in de Helderberg regio en eigendom van oud-rugby speler Gerhard ‘Hempies’ du Toit sinds 1959. De wijnkelder dateert uit 1688 en is nog steeds in gebruik. Vandaag de dag wordt de kelder gebruikt als wijnproeferij. Du Toit cultiveert Cabernet Sauvignon (20 hectare), Cabernet Franc (3 hectare), Shiraz (12 hectare) and Merlot (10 hectare). The Shiraz 2003 is Annandales paradepaardje: een volle wijn met een rijk palet.

Vanaf Annandale wijn estate ga je links op Annandale Road en rijd bij Bilton Wine Estate naar binnen. Op deze klassieke en rustieke wijnboerderij aan de voet van de Helderberg bergketen werden de eerste wijnranken in 1726 geplant. De oude wijnkelder werd in 1824 gebouwd en dient nu als proefkamer, wijnbar en restaurant. Een knusse open haard verwelkomt de bezoeker. De flagship wijn ((het visitekaartje van de wijnboerderij) van Bilton is Sir Percy.

Rijd verder naar Haskell Vineyards, een wijn estate dat pas sinds 2002 bestaat. Haskell heeft een trilogie wijnreeks:  de Haskell Pillars Syrah 2007, de Haskell Aeon Syrah 2007 en de Haskell IV 2007. The Haskell IV rode wijn (Haskells flagship wijn) is een mix van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Breng een bezoekje aan het Long Table restaurant voor een authentiek Zuid-Afrikaans ontbijt of lunch. “Wij zijn al lang van mening dat een goed fles wijn nog beter smaakt met goed eten – en waar mogelijk – met goed gezelschap.”

Vanaf Haskell Vineyards rijd je terug naar Bilton wijn estate op Annandale Road. Ga bij de tweede weg linksaf. Uva Mira Vineyards is het laatste wijnhuis op de Helderberg Annandale wijnroute. Uva Mira is een boutique wijn estate. Deze wijngaard wordt gerund door een familie en is de hoogste wijnboerderij op de Helderberg Annandale wijnroute: 420 tot 620 meter hoog. Vanaf het hoogste punt op Uva Mira kun je Cape Point, de Tafelberg en False Bay zien. Terwijl je geniet van het uitzicht neem je een slok van de Vineyard Selection Uva Mira: een mix van Cabernet Sauvignon (36%), Merlot (24%), Shiraz (23%) en Cabernet Franc (17%). The Vineyard Selection Red Blend is de flagship wijn van Uva Mira.

Hoe komt het toch dat we zo veel horen over de wijnlanden in Stellenbosch en Franschoek, maar nauwelijks over de wijnboerderijen die de Somerset West regio rijk is? De wijngaarden aan de voet van de Helderberg en Schapenberg bergketens hebben veel te bieden: prachtige uitzichten op False Bay, een fascinerende omgeving, en – bovenal – heerlijke rode en witte wijnen. Deze verborgen parel van de Kaapse Wijnlanden is absoluut een bezoekje waard.

Door Elske van der Velden

---

KaapstadMagazine.nl is gek op de Zuid-Afrikaanse wijnen, wijnboerderijen, Cape Dutch wijnboerderijen en de Wijnlanden. Het liefst rijden we elke week 45 minuten uit Kaapstad om ons te laten vertroetelen in Stellenbosch, Franschhoek, Somerset West of Paarl.

Regelmatig lees je over onze bevindingen en ontdekkingen over de mooiste plekjes in de Wijnlanden om Kaapstad - en natuurlijk de beste wijnen die we proeven! Kijk in onze sectie ‘Kaapse Wijnlanden’.

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika