Wine Estate Rustenberg | Kaapse Wijnlanden Stellenbosch

Zuid-Afrikaanse wijnen van Rustenberg

Wine Estate Rustenberg in Stellenbosch


Al ruim 300 jaar verwelkomt Rustenberg Wijn Estate in Stellenbosch wijnliefhebbers uit Kaapstad en van verre. Niet verwonderlijk dat de toeristen vanuit Kaapstad vandaag de dag overvallen worden door een gevoel van nostalgie bij het aanschouwen van het sierlijke karakteristieke wijnlandgoed in Stellenbosch.

Het terrein van Wine Estate Rustenberg, waar al sinds 1682 wijnstokken groeien, herinnert ons aan tijden waar wij slechts over kunnen lezen.

Het verhaal van het wijnlandgoed in Stellenbosch neemt ons zelfs nog verder terug de tijd in. 600 miljoen jaar terug wel te verstaan, toen in Stellenbosch de Simonsberg met lagen gesmolten graniet en zandsteen ontstond. Het waren deze elementen die voor de vruchtbare bodem van de wijnboerderijen in Stellenbosch zouden zorgen. De Simonsberg is hierdoor van onschatbare waarde voor  Rustenberg.

De geschiedenis van Rustenberg in een notendop
Aan het einde van de zeventiende eeuw trok de Duitse Roelof Pasman van het Rijndal naar  Zuid-Afrika. Hij stichtte in Stellenbosch zijn eigen wijnboerderij en doopte deze Rustenberg. Roelofs vrouw Sophia nam de wijnboerderij van hem over toen Roelof zelf het leven liet. Na Sophia’s dood erfde kleinzoon Pieter op 19-jarige leeftijd de wijnboerderij. Dit bleek een goede keuze te zijn. De jongeman verdubbelde op eigen houtje de wijnproductie van Rustenberg.

De wijnboerderij versleet de daaropvolgende eeuwen aardig wat eigenaren, waaronder John X Merriman. Merriman kocht in 1892 een gedeelte van Rustenberg, genaamd Schoongezicht. Maar de wijnfanaticus had meer ambities. Hij zou de laatste minister-president van de Kaapkolonie worden. Schoongezicht werd door Merrimans zwager Sir Jacob Barry overgenomen.

Van koeienstal tot wijnkelder                                            
In 1941 namen Peter en Pamela Barlow zowel Schoongezicht als Rustenberg wijn estate over. Hun zoon nam het roer 45 jaar later van ze over en runt Rustenberg sindsdien.

Buiten in de tuin van Rustenberg wijn estate vind je  enkele 17e eeuwse Kaaps-Nederlandse gebouwen. Deze gebouwen zijn  vandaag de dag nog steeds intact en in gebruik. De wijnkelder van Rustenberg bevindt zich in de oude koeienstal. Wijnproeven doen de vele toeristen die dit wijnlandgoed in Stellenbosch opzoeken in de oude paardenstallen. De inrichting zelf is verbazingwekkend modern en klassiek tegelijk. Zo is de stijlvolle bar gemaakt van oude wijnvatten.

Een unieke Rustenberg wijn is de Rousanne. Dit is een zomerse wijn uit de Rhônevallei in Frankrijk. Men zegt de zee te proeven met deze wijn. In 2011 zullen de wijnflessen van de Rustenbergs witte wijnen van een schroefdop voorzien worden. De reden voor deze doprevolutie is dat de smaak van de wijn zo langer behouden wordt.  Een echte aanrader is de volle Chardonnay van Rustenberg met een honing-en-boter-op-toast smaak.

Zuid-Afrikaanse wijnen voor speciale gelegenheden
De wijnen van Rustenberg zijn meestal vernoemd naar belangrijke personen in de geschiedenis van de wijnboerderij in Stellenbosch, zoals de RM Nicholson. Deze wijn bestaat uit een mix van Cabarnet Sauvignon, Petit Noir, Shiraz, Cabernet Franc en Malbec. Zijn speciale naam heeft deze wijn te danken aan de eerste wijnmaker van Rustenberg. De John X Merrimen is weer een typische Bordeaux-wijn met een smaakvolle afdronk.

Rustenbergs paradepaardje is vernoemd naar Peter Barlow. De druiven voor deze wijn zijn alleen in een klein gebied van de wijngaard te vinden. Deze wijn leent zich uitstekend voor speciale gelegenheden.

 Wil je meer wijnproeverijen in de Kaapse Wijnlanden ontdekken? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Word ook fan van onze  Facebook pagina en volg ons op Twitter.

 

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika