Wat ik leerde tijdens mijn eerste wijnproeverij ooit

Wat ik leerde tijdens mijn eerste wijnproeverij ooit

Terwijl iedereen om 09.00 uur aan het werk was, begonnen wij met het drinken van wijn

Kaapstad staat bekend om zijn geweldige wijnproeverijen. Iedereen die hier woont of in Kaapstad is geweest zegt dat het een must-do is. Ik vroeg me af wat de tours en vooral de wijn zo speciaal maakt in Zuid-Afrika? Samen met de Duitse stagiaire Jana ging ik op pad en zocht het uit.

(Last update: 10 september 2018)

We kregen een privé tour van Kapstadt Insider en gingen daarmee naar drie verschillende wijnproeverijen. Kapstadt Insider is het bedrijf van een Duitse man, Moritz, die nu al elf jaar in Kaapstad woont. Moritz heeft in zijn leven veel gereisd, maar wilde graag een vaste plek. Hoewel hij ontzettend genoot van het reizen werd het hem teveel, hij had geen seconde rust meer en zijn sociale contacten werden steeds minder.

Sinds Moritz hier woont, vroegen veel vrienden aan hem of hij ze een rondleiding kon geven, en ook voor vrienden van vrienden werd hij ingeschakeld. Hij genoot hier ontzettend van en kwam zo op het idee om Kapstadt Insider op te richten


Jana, Lotte en Moritz bij de wijnproeverij

Wist je dat: als je in Zuid-Afrika een gids wil worden, moet je verplicht een cursus van drie maanden doen - en vijf ontzettend dikke boeken uit je hoofd leren - voordat je mag beginnen.

Na een rit van ongeveer drie kwartier arriveerden we bij de eerste locatie, Morgenster. Tot mijn verbazing stonden er vijf kleine glazen gevuld met olijfolie, in plaats van wijnglazen. De eerste proeverij was niet alleen een wijn-, maar ook een olijfolieproeverij. Nog geen perfect moment om erachter te komen wat de wijn hier zo speciaal maakt, maar het is al snel duidelijk waarom mensen een tour hier zo bijzonder vinden. Je hebt prachtig uitzicht over het gebergte van Stellenbosch en hier ook nog eens over de wijn- en olijfvelden.
 

Uitzicht bij wine estate Morgenster

Na de olijfolie geproefd te hebben kwam de wijn op tafel. De hostess gaf ons de keuze uit rode wijn, witte wijn of allebei. Met de gekozen witte wijnen op tafel vertelde ze ons welke druiven werden gebruikt, hoe oud de wijn was, waar ze vandaan kwamen en daarna mochten we proeven. Wil je nou meer weten over druifsoorten en soorten wijn in Kaapstad, lees dan ook onze Zuid-Afrikaanse wijnbijbel

Natuurlijk heb ik de vraag gesteld wat de Zuid-Afrikaanse wijn nou zo bijzonder maakt. Het was eigenlijk best logisch. De wijngaarden hier vangen meer zon dan in andere landen en door de warmte komt er meer suiker vrij waardoor er meer alcohol in de wijn zit. Het alcoholpercentage ligt ongeveer tussen de twee tot vijf procent hoger dan in Nederland.

Ik heb mij vaak afgevraagd waarom mensen hun glas ronddraaien voordat ze de wijn proeven, sinds deze wijnproeverij is dit raadsel ook opgelost. Moritz vertelde dat wanneer je het glas ronddraait je kan zien hoeveel suiker - alcohol – er in de wijn zit. Door de suiker blijft een laagje van de wijn tegen de rand van het glas plakken, als er veel suiker in de wijn zit druipt dit minder snel naar beneden dan wanneer er weinig suiker in zit. Als de wijn naar beneden glijdt noemen de ‘wijnkenners’ dit spinnenpoten of kerkramen, let maar een keer op de vorm als je dit doet. 


Een glas met zogenoemde spinnenpoten

Na een korte stop bij de wijngaard Vergelegen en in Stellenbosch was het tijd om verder te gaan met de volgende wijnproeverij, bij Delaire Graff. Als je een keer wijn wil proeven op een luxere locatie moet je zeker hierheen. Het gebouw is enorm. Wanneer je naar binnen loopt doet de portier de deur voor je open, een deur die hoger is dan de meeste huizen in Nederland. Alles en iedereen binnen is chique aangekleed, Jana en ik voelden ons er eigenlijk té casual bij lopen in onze sneakers en spijkerbroek.

Tijdens deze wijnproeverij heb ik weer wat nieuws geleerd: hoe jonger de wijn hoe ‘makkelijker’ deze drinkt. Onder jonge wijnen wordt verstaan: wijnen die niet ouder zijn dan 1 jaar. 


Proeverij Delaire Graff

Terwijl we naar de volgende wijnproeverij reden informeerde Moritz ons dat de volgende wijnproeverij, bij Fairview, inclusief kaas was. Als echte Nederlandse kaaskop werd ik hier ontzettend blij van.

Na verschillende kaassoorten en witte wijnen te hebben geproefd, waren de rode wijnen aan de beurt. Hoewel Jana en ik niet echt van rode wijnen houden, probeerden we op aanraden van Moritz toch de Pinotage. Volgens Moritz konden we deze wijn niet overslaan als wel op een Zuid-Afrikaanse wijntour waren en de hostess van de proeverij was het daar helemaal mee eens. Wat waren wij blij dat we hadden geluisterd, de Pinotage is een heerlijke Afrikaanse rode wijn, die ik zeker kan aanraden. Lees hier ook  15 x mooie wijnhuizen in Stellenbosch.


Kaasplankje Fairview

Mijn laatste ontdekking over Afrikaanse wijnen: druiven die je eet zijn niet dezelfde druiven waarmee wijn wordt gemaakt. Wijndruiven hebben bijvoorbeeld 20 tot 25 procent meer suiker dan tafeldruiven daarnaast geven wijndruiven tot 30 procent meer sap bij het persen.

Door Lotte van der Star

Ga je op een wijnproeverij? Lees hier alle do’s & don’ts. Woon je in Nederland, maar wil je toch graag echte Zuid-Afrikaanse wijn proberen, lees dan hier  waar je ze kan kopen!

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter. Mooie plaatjes van de leukste events in en om Kaapstad pinnen we elke dag op Instagram

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika