Een dag in de township Langa: haren invlechten, op bezoek bij bewoners en woordjes Xhosa leren.

KaapstadMagazine.nl

‘Met man en macht beginnen twee vrouwen aan mijn haar te ...

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

‘Met man en macht beginnen twee vrouwen aan mijn haar te trekken’

Karlijn Hartveld (22) studeert Journalistiek in Tilburg en loopt van februari 2018 tot en met juni 2018 stage bij KaapstadMagazine.nl. Afgelopen week bezocht ze een kapper in township Langa.  

 (Last update: mei 2018)

Voor mij voelt een township tour toch ergens aan als ‘aapjes kijken’, dus toen ik vorige week door de Duitse stagiaires mee werd gevraagd naar een kapper in Langa hoefde ik niet lang na te denken. Dit is een ideale manier om er zelf rond te lopen en daarnaast heb ik echt een knipbeurt nodig. Uiteraard verliep het allemaal iets minder soepel dan gedacht.

Met de uber rijden we richting het culturele centrum van Langa: een plek waar jongeren samen komen om onder andere kunstlessen te volgen. We wachten hier op Paul, een bewoner die de jongens al eerder hebben ontmoet, en bekijken de kunstwerken van de lokale talenten. Meer dan een uur later is hij echter nog steeds nergens te bekennen. Nu weet ik onderhand heel goed dat Zuid-Afrikanen de gewoonte hebben om te laat komen, maar dit duurt wel heel lang. We gaan daarom in op het voorstel van een jongen die ons ook naar de barber shop wil leiden, want het lijkt ons geen slim plan om alleen rond te dwarrelen - ondanks dat het midden op de dag is.


Het cultureel centrum van Langa waar de bewoners hun creativiteit kunnen uiten

Liever wel een tour doen in een township? Dan is de gospel tour in Langa  een aanrader. Hiermee bezoek je een kerkdienst en krijg je een kleine rondleiding door de buurt.

De jongen stelt zich al lopend voor als Songezile en vertelt ons over de geschiedenis van Langa en de gebouwen die we onderweg tegenkomen. Na een minuut of tien arriveren we bij de ‘unisex hair salon’, wat een container blijkt te zijn. De hygiëne is ver te zoeken en er zitten overal vliegen. De kapster beschikt niet eens over scharen, er ligt er slechts één ten grote van een nagelschaartje. Het is niet geheel de beste plek om mijn haar te laten doen, maar toch ga ik in de stoel zitten die zij voor mij naar achteren schuift, nadat ik heb gevraagd of ze iets voor mij kan betekenen.

We spreken af dat er slechts een klein stukje van mijn haar afgaat. Ik hoor een keer of twee het geluid van de schaar en daarna is het knipgedeelte alweer klaar. Ik voel aan mijn haar en er is niets bijzonders veranderd. Ze vraagt vervolgens of ik een heel nieuw kapsel wil terwijl ze de haarextensions al naast mijn hoofd hangt. Ik heb lange, bruine haren waar ik nog nooit iets heel geks mee heb gedaan en ik zie het niet per se zitten hier verandering in te brengen.


Eén van de weinige unisex haarsalons, de meeste zijn vrouw of man

Aan de muur zie ik een bord hangen met verschillende kapsels en ik besluit te vragen of ze het kan invlechten zoals op een van die foto’s. Het is duidelijk hoe belangrijk haar is voor de Zuid-Afrikaanse vrouwen aangezien er op elke hoek van een straat een kapper zit. Blijkbaar veranderen ze hun kapsel om de twee weken, wordt mij vertelt. Ook voor mannen is het belangrijk, maar de mannen- en vrouwenkappers zijn wel gescheiden. Er zit een muur in de container waardoor de jongens en ik elkaar niet kunnen zien of met elkaar kunnen praten.

Met man en macht beginnen twee vrouwen aan mijn haar te trekken. Als ze een klit tegenkomen, doen ze geen moeite om hem eruit te borstelen. Nee, ze trekken het er handmatig uit. Ik doe mijn best om te doen alsof ik dit allemaal niet voel, maar dat is erg lastig. Ze spreken gebrekkig Engels en proberen een conversatie met mij aan te knopen. Hoewel het gesprek niet geheel soepel verloopt is het een aangename afleiding van de opkomende hoofdpijn.


De pijn is hier van mijn gezicht af te lezen

In de spiegel voor mij kan ik gelukkig meekijken hoe ze te werk gaan en ik ben erg content met het tussenresultaat. De kleinste plukjes worden ook ingevlochten en dat is het meest pijnlijke deel. Na elke vlecht die klaar is, vraag ik mij af hoeveel er nog bij gaan komen. Uiteindelijk zitten er negen verschillende vlechten op mijn hoofd die allen met precisie zijn ingevlochten, want zodra ze niet tevreden is begint ze gewoon opnieuw. Ze vraagt mij om R150 af te rekenen in plaats van de beloofde R80. Afijn, ik ben en blijf toch een blanke toerist met geld. Het maakt mij ook eigenlijk niet uit.

Songezile zegt dat hij het mooi vindt, maakt een paar foto’s en we lopen daarna richting zijn huis. We zijn sceptisch over het feit of we zomaar iemand kunnen vertrouwen, maar we krijgen een goed gevoel bij hem en dat blijkt gelukkig terecht. We ontmoeten zijn oma, neefjes en nichtjes en als we de deur weer uitlopen vraag ik hem of de bewoners het vervelend vinden dat we hier zijn. “Sommige wel, maar anderen willen juist de situatie aan buitenstanders te laten zien”, antwoordt hij eerlijk. 


Het resultaat!

Voordat we de dag afsluiten, gaan we nog een biertje drinken en lopen we een stuk over de markt in het centrum van Langa. Hij vertelt nog wat meer over de situatie hier en de verhalen achter sommige mensen die wij tegenkomen. We arriveren opeens bij de taxistandplaats waar we afscheid moeten nemen en hij vraagt of hij mij mag knuffelen. Ik geef hem een dikke knuffel, bedank hem voor alles en beloof snel terug te komen. Voor R10 kunnen we met de typische minibus naar Kaapstad worden gebracht.

Zodra ik thuiskom krijg ik complimenten van mijn huisgenoten, maar één van hen ziet mijn bedrukte gezicht en vraagt direct of ze mij moet ontvlechten. Dat aanbod neem ik maar al te graag aan en binnen no-time is alles eruit. Het is ergens wel jammer, maar mijn hoofd voelt eindelijk niet meer aan alsof het elk moment kan ontploffen. Of ik het aanraad om daar naar de kapper te gaan? Absoluut! Verwacht niet te veel van de knipbeurt, geniet van de bijzondere ervaringen met de bewoners en leer een woordje Xhosa.

Durf jij het aan? Je kan natuurlijk ook gewoon naar één van onze favoriete 13 kappers in Kaapstad.

Door Karlijn Hartveld 

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter. Mooie plaatjes van de leukste events in en om Kaapstad pinnen we elke dag op Instagram

Events In Kaapstad
Juni 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Samadhi HouseUber luxury Cape Town villa at an ...

House, cottage, tennis court, gym, pool + incredible views at an excellent special

Maker's LandingMaker’s Landing, the Waterfront’s ...

Sticky koesisters, authentic Cape Malay curry and gorgeous harbour views

Scootours Flow Trail family-friendly adventure Adventurous mountain scooter ride for ...

A normal day at the office, on a wine farm scootering down Scootours’ newest Flow Trail

Villieria WinesMost reasonably priced wine and Cap ...

R40 to taste 6 top Cap Classiques + you can go on a game drive

Cloud 9 Boutique Hotel Locals stay free at this Boutique Hotel

Spectacular offer: This is what we know

Cape Bike Travel Adventure alert: 4 awesome routes with ...

Cape Bike Travel recommended road trips: gravel, tar, mountain passes + amazing scenery

Leopards LeapLeopards Leap serves succulent ...

It’s family friendly, has a harvest table, plus there’s a big lawn to play on

Beach barA beach bar in Paarl!

Pizza, beach vibes, cocktails, and stunning views, the recipe for a perfect day

Gabriëlskloof Wine EstateReaders special: 10% off at ...

It’s relaxed, there’s space for kids to play + dogs are welcome

Kiff Kombis Tours Kiff Kombi local special: fall in love ...

Travel, eat, drink with friends in a vibey kombi, driver included (20% off price)

Wolfkop Camping Villages and Nature ReserveWolfkop holiday specials: glamp for up ...

Plus 9 activities also at half-price: bodyboard the Olifants, hike, see rock paintings ...

Chard Grill & Wine Bar kitchenWeekly burger specials plus 2 happy ...

R99 for two burgers and R30 for all wine, beer and gin

CoupleWhat to watch at The Galileo open-air ...

Classic movies on Fridays to Sundays.

Riebeek Kasteel EventGallery Riebeek Kasteel shows off the ...

This country village also offers good food, excellent wine + lots of history

Rupert Museum Add Rupert Museum to your Stellenbosch ...

Legendary Sam Nhlengethwa has an exhibition and playing personal vinyl collection

Glen carlouFine art, excellent wine, delicious ...

Take the day and visit this top wine farm to view local art and eat exceptional food

LeMottetastingVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

La MotteSip and Swirl the Nectar of Yesteryear ...

These wines are limited + can only be tasted here

Leopards LeapLeopard’s Leap: come for wine ...

3 ways to taste the 5 Leopard's Leap wine ranges

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika