Wijnboerderij Vrede en Lust Simondium| Familie-uitjes en trouwerijen vlakbij Kaapstad

Wijnboerderij Vrede en Lust in Simondium dichtbij Kaapstad

Voor trouwerijen en familie-uitjes in de buurt van Kaapstad neem je afslag Simondium


Vrede en Lust is een klassieke wijnboerderij, broodjeszaak, historisch herenhuis en prachtige bruiloftslocatie tegelijk! Deze wijnboerderij ligt in Simondium, in de prachtige omgeving van Simonsberg ten zuidoosten van Kaapstad. Al eeuwenlang bezit de familie Buys het terrein en de boerderij bruist van familieverhalen, foto’s en orchideeën. Het is een heerlijke plek om met het hele gezin in de tuinstoelen neer te strijken en te genieten van de prachtige natuur en het brede wijnaanbod.
De huidige eigenaren hebben ambitieuze plannen: dat Vrede en Lust een van de meest geliefde wijnboerderijen in Zuid-Afrika wordt. En ze zijn goed op weg. De troffee voor Beste Zuid-Afrikaanse wijn hebben ze al in de wacht gesleept.

Historie, historie, historie
De wijnboerderij heeft een rijke familiegeschiedenis die meer dan 300 jaar terug in de tijd gaat. De vele familieverhalen uiten hun passie in de wijnen die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. Daar vertellen ze je alles over bij Vrede en Lust.

In 2007 werd de boederij geheel gerenoveerd dankzij Landbou Weekblad Vrouwen van het Jaar, Susan Erasmus en de eigenaren. Dit deden ze om de potentie van het land te realiseren en het resultaat is verbluffend. Vrede en Lust heeft nu een bekroond assortiment aan wijnen, een gezellige bistro, delicatessen- en broodjeszaak ‘Cotage Fromage’.

“Dit land is de mooiste plek en echt Afrikaans.”- eerste eigenaar, Jacques de Savoye
Jacques de Savoye, een protestant, arriveerde met de Hugenoten in 1688 in Zuid-Afrika. Hij beschreef het land als ‘de mooiste plek’ en ‘echt Afrikaans’. Jacques bezat in 1691 al 10.000 wijnstokken. De wijnboerderij is altijd in het beheer van de familie gebleven. Kijk, dat noemen wij nog eens een familiestamboom!

De huidige eigenaren zijn de broers Dana en Etienne Buys. Samen met hun gezinnen wonen ze in Vrede en Lust. Ze zijn overduidelijk trots op de rijke geschiedenis van de wijnboerderij.

Familieboerderij voor jong en oud
Net als de idyllische bergketens vlakbij de wijnboerderij straalt Vrede en Lust natuur en karakter uit. Overal zie je familiefoto’s, kleurige orchideeën, openhaarden en dieprode banken.

Vrede en Lust richt zich op families. Ze hechten veel waarde aan de wensen van de klanten. Van gezinnen met kinderen tot studenten,kenners en professionals. 

De gezichten achter de wijn
De wijnboerderij verbouwt het grootste deel van hun druiven op een van de drie wijngaarden: Vrede en Lust, Ricton en Casey’s Ridge. Hiervoor werken ze samen met  druiventelers uit de regio. De filosofie hierachter is simpel: kwaliteit en eerlijke wijnen ter plekke bottelen.

Een wijn van Vrede en Lust, Marguerite Chardonnay 2009, is gerijpt in een selectie van verschillende periodes. Er ontstaat hierdoor een mooi evenwicht tussen fruit en eik en de naam Marguerite is afkomstig van de oudste dochter van Jacques de Savoye. Hij was de eerste eigenaar van Vrede en Lust. De levendige, Franse dame trouwde met een Bengaalse slaaf op de boerderij. Het huwelijk werd in die tijd afgekeurd. Later bleek het dat de Bengaalse man van koninklijke bloed was waardoor Marguerite de boerderij alsnog kon erven.

Een van de huidige eigenaren, Dana, heeft twee wijnen vernoemd naar zijn dochters toen ze 16 jaar werden. Jess Dry Rose 2010 bestaat uit specifieke Pinotage en Shiraz druiven met sterke accenten van aarbei en watermeloen. Sarah Chardonnay 2010 is een frisse wijn met peren en tropische vruchten.

Een andere wijn, Boet Erasmus 2007, staat bekend als het paradepaardje van alle wijnen van Vrede en Lust. De wijn is vernoemd naar de grootvader van Dana en Etienne. Het is een nieuwe stijl in de wereld van Bordeaux: Met sigarenkistje, donker fruit en specerijen is het een elegant cadeau.

Erasmus, een voormalige vice-president van de International Rugby Board en burgemeester van Port Elizabeth, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de jeugd van Dana en Etienne na de dood van hun vader. Hij hield van wijn en liet de jongens verschillende wijnen kennen. De Boet Eramus 2007 heeft talloze prijzen gewonnen, zoals de trofee voor Beste Zuid-Afrikaanse rode wijn op 2010 International Wine Challenge in Londen.

“Hoe groter de zegen, hoe groter de verantwoordelijkheid” - Boet Erasmus
Vrede en Lust zet zich in voor liefdadigheidswerk. Zo beloven ze om een boom te planten voor elke 10 dozen aan wijn die worden verkocht in samenwerking met Trees for Life. Dit jaar alleen al willen ze 4000 bomen planten. Hiermee ondersteunen ze de strijd tegen de opwarming van de aarde en de klimaatverandering.

Verzadigd en verkwikt
We hadden het plezier om te proeven van de heerlijke Boet Erasmus 2007 samen met de Sauvignon Blanc 2009, de Vionier 2009 en de Mocholate Malbec 2009. Bij de wijnen krijgen we heerlijke hapjes uit de deli met een selectie van vleeswaren, brood, kaas, olijven, chutneys en gerookte zalm. Heerlijk!

“Om te genieten met alle vijf je zintuigen zoek je de juiste hapjes bij de wijn”- Janina Otto, werknemer bij Vrede en Lust
Terwijl we het terrein van Vrede en Lust verkennen, komen we Duncan Doherty tegen. Hij is de manager van de broodjeszaak Cotage Fromage. Het restaurant combineert drie geneugten van het goede leven: eten, wijn en muziek. Ook is het een ideale tussenstop voor een ontbijt of lunch samen met vrienden of het gezin. Op zondagmiddag luister je hier naar live muziek.

De aangrenzende deli beschikt per seizoen over ongeveer 60 verschillende kaassoorten. De kazen zijn afkomstig uit de Franschhoek vallei. Ook is er een selectie aan vleeswaren, chutneys en olijfolie. Als je langsloopt komen de geuren van vers gebakken brood je vaak al tegemoet.

Een bruiloft in het weekend 
Vrede en Lust wordt vaak afgehuurd voor het hele weekend en kan maximaal 140 gasten verwelkomen. Bruidsparen kunnen trouwen in een prachtig tuinhuisje te midden van eikenbomen en uitzicht op bergketens. Het is ook mogelijk om te trouwen in een oude schuur met rustieke, eiken balken. Ze hebben zelfs aan een receptie gedacht. Ben je bang voor chaos? Speciaal voor het huwelijk verblijft er een trouwcoördinator  op het landgoed. Voor de kinderen die geen geduld meer hebben, is er een zwembad en een terras waar je kunt barbecuen.

De veelzijdige wijnboerderij Vrede en Lust is voor gezinnen, studenten en wijnkenners geopend van 10:00 tot 17:00 uur, 7 dagen per week. De proeverijen zijn gratis, dus probeer zeker de Boet Eramus 2007! Er is ruimte voor een trouwerij in de tuin en ga voor lekkere hapjes langs de deli.

Voor mensen die graag met het gezin of vrienden in de prachtige tuin willen zitten onder het genot van het zonnetje en bruisende wijnen is Vrede en Lust een geweldige plek.  

Combineer jij graag topwijnen met verse hapjes van de wijnboerderijen? Bekijk dan onze Wijnlanden sectie.

Kruispunt R45 & Klapmuts Road | Simondium | Western Cape |    +27 (0) 21 – 8741611 +27 (0) 21 – 8741611     

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika