11 x wat je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika
‘Pap, mam, heel af en toe ben ik niet bereikbaar (en dat is niet direct reden tot paniek)'
Stage lopen of vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika: het is een droom van velen. En jij gaat hem waarmaken!
Allereerst: gefeliciteerd met je keuze, want als er één ding is dat we je kunnen garanderen, dan is het dat je in Zuid-Afrika de tijd van je leven gaat hebben.
Ten tweede: natuurlijk moet je veel regelen en met een aantal dingen rekening houden, je gaat ten slotte wel een tijdje wonen en werken in Zuid-Afrika. Aan de andere kant van de wereld.
Geen paniek! Als je onderstaand advies nauwkeurig opvolgt, is de kans dat jouw stage in Zuid Afrika onvergetelijk wordt 100%!
1. Je koffer moet dicht kunnen, zonder dat je er op hoeft te gaan zitten
Niemand zal raar opkijken als je je koffer tot de rand – en net iets daarboven – vult, want dit keer ga je inderdaad ‘een half jaar weg’. Denk echter niet dat jij in de categorie valt van mensen die met hetzelfde aantal spullen vertrekken als dat ze gekomen zijn, want die categorie bestaat niet. Er zijn namelijk maar weinig mensen die weerstand kunnen bieden aan alle hebbedingetjes en leuke souvenirs op de Kaapse markten. En maak je niet druk als je iets vergeten bent, want alles is hier te koop.
2. Een visum aanvragen gaat gepaard met frustratie
Als je voor je stage naar Zuid-Afrika komt, heb je een geldig visum nodig. Iedereen die er ooit eentje heeft aangevraagd, zal je vertellen: dit kost bloed, zweet en letterlijk tranen. In de categorie ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ stellen we je graag voor aan stagebemiddelingsbureau 4exchange – zij helpen je een weg te vinden door het doolhof die de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag en Home Affairs in Zuid-Afrika heet.
Lees hier alles over het regelen van je perfecte stage in Kaapstad.
Al is die frustratie het helemaal waard, als één van je eerste stageopdrachten een interview met Goldfish blijkt te zijn.
3. Ook in Zuid-Afrika is het soms koud
Iedereen die je vertelt dat de winter in Zuid-Afrika een beetje ‘zoals onze zomer in Nederland’ is, heeft deels gelijk. Want ja, de zon schijnt, maar nee, het is niet elke dag 25 à 30 graden. Het wordt over het algemeen niet kouder dan 12 graden, maar toch kan het ’s avonds behoorlijk koud aanvoelen. Houd ook in je achterhoofd dat huizen hier geen centrale verwarming hebben en dat het binnen vaak net zo koud is als buiten. Moraal van het verhaal: denk twee keer na voordat je die foeilelijke, maar o zo lekker warme trui thuis laat, omdat ‘ie te veel ruimte in beslag neemt in je koffer.
4. Nederlanders zijn superleuk, maar niet-Nederlanders zijn dat ook
Je komt niet voor een stage naar Zuid-Afrika om in je comfort zone te blijven, toch? Dus hup, knoop eens een gesprek aan met een local en verbreed je horizon. Je zult er geen spijt van krijgen!
Braairestaurant Mzoli's in township Gugulethu: de plek bij uitstek voor een interessant gesprek met een local
5. Je bent niet altijd bereikbaar
Staat een tripje naar de Cederbergen op je planning? Dan kan het volgende vooral bij technologieverslaafden hard aankomen: het is mogelijk dat je een paar dagen even helemaal geen contact zult hebben met de buitenwereld. Om totale chaos en paniek te voorkomen, leg je je vrienden en familie van tevoren uit dat het bereik van je telefoon in Zuid-Afrika niet overal even goed is. Voordat je er bij terugkomst van je trip achter komt dat je beste vriendin je baas al gecontacteerd heeft, omdat ze je minstens anderhalve dag niet gesproken heeft, bedoelen we daarmee.
Tip: van te voren je bereikbaarheid regelen kan met B4Igo. Je leest het in het artikel mobiele telefonie in Zuid-Afrika.
6. Een oude telefoon kan handig zijn
We snappen dat je je hippe smartphone overal mee naartoe wilt nemen, simpelweg omdat ‘ie zulke mooie foto’s maakt. Maar we zullen er niet over liegen: Kaapstad blijft een grote stad en ook hier wonen zakkenrollers. Een extra Nokia 3310 kan dus goed van pas komen, niet in het minst omdat je die maar één keer per week hoeft op te laden.
Soms ben je even niet bereikbaar. Omdat je een mooie dagtrip naar Cape Point aan het maken bent bijvoorbeeld.
7. Je bent nooit klaar met sparen
Neem deze tip ter harte, want je denkt misschien dat je een ruime begroting hebt gemaakt. Reality check: het valt altijd tegen. ‘Ik heb nu onderhand alles wel gezien en gedaan’ bestaat niet in Zuid-Afrika en niets is zo vervelend als dingen af te moeten zeggen, omdat je krap bij kas zit. Het goede nieuws: veel dingen, zoals excursies en uit eten gaan, zijn in Zuid-Afrika een stuk goedkoper en je krijgt altijd waar voor je geld!
8. (Zuid-)Afrika is groter dan Kaapstad en de Westkaap alleen
Stage lopen doe je in principe vier of vijf dagen per week. Met twee à drie vrije dagen kom je een heel eind, maar over het algemeen niet verder dan Kaapstad en de Westkaap. Zonde, want in Zuid-Afrika en de buurlanden is zoveel te zien! Bekijk daarom de mogelijkheden om na je stage eventueel nog een paar weken rond te reizen. Botswana, Namibië, Zimbabwe, Zambia en Mozambique zijn voorbeelden van populaire én waanzinnig mooie bestemmingen voor reislustige studenten. Met een overland tour als die van Nomad kan dit behoorlijk low budget. Ook dat kan 4exchange voor je regelen (met korting!).
De Victoria Falls in Zimbabwe: een geliefde bestemming voor reislustige studenten.
9. Om je bucketlist compleet af te vinken, moet je op tijd beginnen
Een bucketlist van A tot Z afvinken kost tijd. Begin daarom niet te lang na aankomst in Zuid-Afrika, ook al heb je ‘nog zeeën van tijd!’. In een mooi land als dit vergeet je gemakkelijk waar je ook alweer voor gekomen bent. O ja, die stage of dat vrijwilligerswerk. Die kosten ook tijd. Waarschuwing: het lijkt misschien alsof alles hier langzamer gaat, maar in werkelijkheid gaat de tijd drie keer zo snel!
10. Pluk je Zuid-Afrikaanse dagen
Carpe Diem! Bewaar die sleur maar voor later, als je op zondagavond met je bordje op schoot ‘Red mijn vakantie’ kijkt en naar het gewauwel van Rob Geus zit te luisteren. Je bent hier maar voor een beperkte tijd en daar moet je van genieten. Kijk dus af en toe goed om je heen en realiseer je goed waar je bent: in het mooiste land ter wereld.
Neem bijvoorbeeld de R62 - de langste wijnroute ter wereld. Waar vind je zo'n uitzicht nog meer?
11. Last but not least: KaapstadMagazine.nl is de naam
Nee, ik krijg écht niet betaald om dit te schrijven. Ik krijg sowieso niet betaald, want ik loop stage (als je stage loopt in Zuid-Afrika krijg je doorgaans niet betaald – ook iets om rekening mee te houden, zie punt 7). Maar daarom niet minder waar! Waar je ook naar op zoek bent – uitleg over het openbaar vervoer in Kaapstad, goedkope restaurants in Kaapstad of cafés met gratis wifi in Kaapstad – KaapstadMagazine.nl vertelt je waar je wanneer moet zijn.
Door Milou Windhorst
Denk jij ook over de mogelijkheden om stage te lopen in Zuid-Afrika? Stuur een mail naar info@4exchange.nl en vraag naar de mogelijkheden voor een stage en vrijwilligerswerk in Kaapstad en Zuid-Afrika.
Ben je nog niet overtuigd? Lees dan deze 10 redenen om voor een stage naar Zuid-Afrika te komen nog eens aandachtig door.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Zuid-Afrika? Schrijf je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter. Mooie foto’s van de Moederstad posten we iedere dag op Instagram.
4exchange Internships
Mon - Fri | 08:00 - 17:00 | |
+27 (0)65 871 9815 | |
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town | |
www.4exchange.nl | |
info@4exchange.nl | |
4exchange | |
4exchange |