Vida e Caffe in Kaapstad | Koffie drinken in Kaapstad

Op de koffie bij Vida e Caffe

Our thing is that we won´t say we’re cool, other people say it for us”

Koffie… Sommige mensen kunnen de dag niet beginnen zonder een goede, sterke espresso.
Andere mensen vinden een schuimige cappuccino heerlijk als afsluiter na een lekker diner. Weer andere mensen kiezen voor een normale zwarte koffie, voor bij de eerste koffiepauze om 10.00 uur morgens. Koffie: zoveel mensen, zoveel wensen. 

Koffie is een van de meest gedronken dranken na water. Amerika is bekend geworden met de wereldwijde koffieketen Starbucks. Het concept coffee-to-go is vanuit de VS overgewaaid naar veel verschillende landen. China, Japan, Frankrijk, Argentinië, Canada, Arabische Emiraten, Indonesië, Australië, Japan, en nog vrijwel elk ander land dat hier niet tussen staat. Elk land kent wel een grotere of kleinere keten van de beroemde Starbucks koffieshop. Nederland sinds een paar jaar ook, nadat eerst alleen stations en Schiphol een vestiging van Starbucks hadden, zie je de kenmerkende groene logo's steeds meer op de hoek van de straat opdoemen.

Starbucks-loos
Zuid-Afrika komt echter niet in het lijstje voor en moet het doen zonder Starbucks. Maar dat is helemaal geen gemis, integendeel, want in Kaapstad hebben we Vida e Caffe.

Vida e Caffe, onder de kenners liefkozend afgekort tot 'Vida' genoemd, is een van de meest hippe plaatsen in Kaapstad om koffie te drinken. Hip in de zin van 'lekker, koffie, Vida, ik ga mee!'.
Zoals ze zelf zeggen bij Vida: “Our thing is that we won´t say we’re cool, other people say it for us”, blijkt wel uit de vele drukbezochte stores die overal in Kaapstad opduiken. Het is ook mij niet voorbij gegaan, en bij Vida e Caffe aan Kloof Street ben ik dan ook al een vaste klant geworden op de vroege ochtend.

Toen er onlangs in Green Point, naast het beroemde sushi-restaurant Beluga, weer een nieuwe Vida-vestiging geopend werd, ging ik voor het eerst naar Vida voor een glas champagne in plaats van een braaf kopje koffie. Maar bubbelen met Grant Dutton, de managing director van dit eigentijdse succesvolle koffie-café, is dan ook wel een feestelijke gelegenheid.

Van franchiser naar eigenaar
Hoewel de eerste Vida e Caffe pas in 2001 werd geopend aan Kloof Street begint het succesverhaal eigenlijk pas in 2005, aldus Grant Dutton. Hoewel Grant al een paar jaar een franchise ondernemer is, droomt hij van een eigen onderneming met eigen zeggenschap.

In 2005 runt Grant samen met de gebroeders Rui’s een joint-venture in Vida e Caffe. Niet geheel naar tevredenheid: hij is niet tevreden over de structuur en de uitbreidingsmogelijkheden en besluit dat hij het zelf, in zijn eentje, beter kan. Samen met financier Alpha Capital (die al vaste klant is bij Vida e Caffe) lukt het hem om de koffieketen Vida e Caffe over te kopen van de huidige eigenaren.

Droomteam
Hij creëert zijn eigen droomteam, bestaande uit zijn broer William Dutton, Shaun Bond, Lloyd Stock en Paul Osborne. Hun doel is om samen het merk uit te breiden en het naar het volgende level te brengen. In een jaar tijd kwamen er zes nieuwe vestigingen bij en aantal steeg in 2012 tot maar liefst 44 vestingen in Zuid-Afrika.

Grant vertelt dat de missie van Vida e Caffe is om de beste espresso of koffie te serveren van de wereld - in combinatie met het aanbieden van lekker eten en een fijne atmosfeer. Dat zijn nogal grote woorden, denk ik bij mijzelf. Maar ergens moet ik hem wel gelijk geven dat die missie toch best succesvol is. Er tenslotte een reden dat ik elke dag bij Vida e Caffe langsga voor koffie. En of dat nou 'de beste koffie van de wereld is', ach ja, van een beetje overdrijving en ambitie is nog nooit iemand failliet gegaan.

De werknemers zijn het hart van de organisatie
Grant Dutton gelooft dan ook heilig dat de sfeer één van de belangrijkste factors is die een organisatie kan maken of breken. “En daarvoor zorgt het personeel grotendeels voor. Want hoewel we een goed product hebben, een sterke naam en de klanten belangrijk zijn voor Vida e Caffe, zijn de baristas nog belangrijker” legt hij uit. “Zij zijn het hart van de organisatie, we moedigen ze dan ook aan om hun persoonlijkheid te laten zien en plezier te hebben in hun werk. We gaan niet achter de bar staan om te vertellen hoe het moet. Eigenlijk zijn zij een soort van brand ambassdors, ze maken deel uit van de totale ervaring die een klant beleeft als hij koffie komt halen.

Want hoewel iedereen komt voor koffie, is het ook gezellig om even een praatje te maken met de barista.” Ik kan dat volledig beamen, niets is zo leuk om persoonlijk te worden welkom te worden gegeten door iemand en die onthoudt hoe jij je koffie het liefst drinkt.

Maar Vida e Caffe is, zoals ze zeggen in hun missie, niet alleen zo geliefd om de koffie. Ook voor een lekkere snack of een light lunch kan je bij Vida terecht. Zo hebben ze belegde broodjes, diverse hartige en zoete muffins, echte Portugese zoete broodjes, en traditionele pasteien. Die Portugese invloed komt niet alleen terug in het eten, maar ook – hoe kan het ook anders? - in de koffie. De koffiebonen worden namelijk rechtstreeks uit Portugal geïmporteerd. En ook de naam heeft een Portugese afkomst, het betekent namelijk “leven en koffie”.

Geen leven zonder koffie
En dat is een motto wat voor Grant zeker geldt. Hij is 24/7, zeven dagen per week bezig met Vida e Caffe. Want naast koffie, heeft Vida nog een paar interessante dingen. De jazz-muziek die je in de winkels hoort komt namelijk van hun eigen geproduceerde jazz-album. En als ze dan toch bezig zijn met produceren, brengen ze ook een eigen designmagazine “Obrigado” uit.
Grant is een bezig baasje, want samen met het “droomteam” zijn ze nog steeds bezig met het uitbreiden van Vida e Caffe, zelfs ook overzees zoals in Maurities of in Engeland. 

Grote leren fauteuils staan in het zitgedeelte, zodat mensen comfortabel van hun koffie kunnen genieten. De gezellige rode stoelen en houten banken geven de gasten het idee dat ze welkom zijn en zich thuis voelen. De drukte, het geroezemoes en de geur van koffie maken deel uit van die typische sfeer van Vida. Wel wijkt het concept in Green Point af van de normale Vida e Caffes. Hoewel de winkel ook in de typische rood-witte kleuren is ingericht, is hier gekozen voor een moderne stijl. Dit is dan ook van de hand van Priscalla Young, de franchise eigenaresse van Vida e Caffe in Green Point.

Hoewel Vida e Caffe verschillende succesvolle franchise ondernemers kent zegt Dutton dat ze de zaak nog lang niet willen verkopen. Hij heeft er nog te veel plezier in en heeft nog grote plannen voor de toekomst.  Het is, zoals hij zelf graag zegt,  “Vida can be everywhere, but not just anywhere­.”

Door Melanie van Liere 

Vida e Caffe Green Point
70 Prestwich Street, Green Point
Maandag  tot vrijdag geopend van 07.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag geopend van 07.00 uur tot 17.00 uur
Zondag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur
www.vidaecaffe.com

Andere fijne vestigingen van Vida vind je op Kloof Street en Prestwich Street en in alle grote winkelcentra van Kaapstad.

Voor koffie kun je terecht bij allerlei cafés in Kaapstad. Bekijk ook onze top 10 plekken om koffie te drinken in Kaapstad!

Voor meer informatie kan je je nu abonneren op onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter om er zeker van te zijn dat je nooit iets mist!

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika