Verse stroopwafels in Kaapstad

Eindelijk verse stroopwafels in Kaapstad

 

Derk Oosterveld heeft een succesvol stroopwafelbedrijf opgezet om banen te creëren voor kansarme jongeren in Zuid Afrika

Eindelijk is het zover, echte verse stroopwafels in Kaapstad. Ze zijn al eventjes te koop in Jeffrey’s Bay, maar nu komt de legende ook onze kant uit.

Derk Oosterveld heeft zijn hart en ziel in de koeken gelegd, een project van Victory4All.
“Drie jaar geleden ben ik met mijn vrouw deze kant opgekomen. Via Victory4All hebben we een project opgezet om kansarme jongeren te helpen een baan te vinden. Veel jongeren hier in de communities hebben minder kans op werk, of omdat ze op school niet goed meekomen of ze zijn gehandicapt. In Nederland hebben we daar opvang voor, in Zuid Afrika komen die jongeren thuis te zitten. We hebben een heel getalenteerd teamlid die doof is, en zonder deze kans heel moeilijk een baan had kunnen vinden”.

Soete Swaan
De praktische school die oprichters van Victory4All al hadden opgezet had toevallig nog een leeg lokaal naast de schoolhal; perfect om een klein bedrijfje in te beginnen. En zo ontstond ‘Soete Swaan’.

“We hebben gekozen voor stroopwafels omdat het lekker Nederlands is, en in Zuid Afrika zijn verse niet gemakkelijk te krijgen.  Daarnaast is het idee om zoveel mogelijk jongeren kans op een baan te bieden en voor stroopwafels heb je veel handen nodig. Iemand bakt de koeken, iemand anders doet de stroop, de zakjes noem het maar op. Zo creëer je meer werkmogelijkheden voor meerdere ‘under priviliged’ jongeren.

Een vers pakje uit Nederland
Veel Nederlanders in Zuid Afrika vragen nog steeds hun bezoek uit Nederland om een vers pakje mee te nemen, dat smaakt toch beter dan een geïmporteerde wafel. “Om de smaak goede te krijgen met slechts lokale ingrediënten was inderdaad andere koek. We gebruiken enkel producten hier uit de regio, ook voor de verpakkingen. Dat was niet erg gemakkelijk. Ze zijn daardoor wel net ietsje anders dan de stroopwafels die we kennen uit Nederland, ook al smaken ze nog steeds heerlijk hoor.”

Te koop in Kaapstad
Helaas gaat Derk over drie maanden weer terug naar Nederland met zijn vrouw en peutertje, maar hij laat de stroopwafel business in goede handen achter. “We hebben net een dagelijkse manager aangenomen, Deirdre, en verkopen de wafels in steeds meer winkels.”

In Kaapstad zijn ze al te koop in The Deli Coffee Co in de V&A Waterfront, en binnenkort ook te verkrijgen bij Cushty Neighborhood Deli in Green Point.

 

Er is nog veel meer te beleven in het Waterfront, boek een kamer met spectaculair uitzicht, ga lekker lunchen of boek een romantische boottocht bij zonsondergang.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika