Stage Kaapstad | Jasmijn van Loon in Zuid-Afrika

4exchange Internships

‘Ik ben geen wereldreiziger, maar dit is een goede eerste ...

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

‘Ik ben geen wereldreiziger, maar dit is een goede eerste stap’

Jasmijn loopt stage in Kaapstad: ‘Het moment dat ik in de auto zat en voor het eerst naar mijn accommodatie reed zal ik nooit vergeten.'

De 21-jarige Jasmijn van Loon uit Hendrik-Ido-Ambacht is nog geen twee maanden in Kaapstad, maar ook zij kan het cliché bevestigen: de tijd gaat snel als je het naar je zin hebt. Ze loopt vijf maanden stage bij een project dat gymlessen op scholen in townships helpt verbeteren. “De mensen hier zijn trots op het land, de cultuur en dingen die ze wél hebben. In Nederland zeuren we te veel.”

Waarom besloot je stage te gaan lopen in Zuid-Afrika?
“Ik kende een aantal mensen die ook in Kaapstad stage hebben gelopen. Zij vertelden zoveel goede verhalen dat ik dacht: dit kan ik niet missen, hier moet ik ook heen! Om eerlijk te zijn ben ik (nog) geen wereldreiziger, maar dit is een goede eerste stap.”

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
“Ik ben niet iemand die weken van tevoren haar koffer al heeft klaarstaan. Alles ging op een gemakje, wat perfect bij deze cultuur past. Het was wel even stressen met mijn visum, maar gelukkig lag dat een week voor vertrek klaar bij de ambassade in Den Haag.”

Was je zenuwachtig? Reisde je met iemand samen of alleen?
“Om eerlijk te zijn werd ik pas een paar dagen voor mijn vertrek zenuwachtig. Toen kwam het besef dat ik echt vijf maanden weg zou zijn. Ik reisde alleen en ik moest in een uur overstappen op Dubai. Het was geen pretje, maar ik heb het gelukkig gehaald. Wel heb ik eerder vijf maanden stage gelopen in het buitenland, in Londen. Ik kon daar alleen wat makkelijker bezoek ontvangen dan hier aan de andere kant van de wereld.”

Waar woon je precies?
“Ik woon in het Best Western Cape Suites Hotel in Zonnebloem. Dat bevalt tot nu ontzettend goed - al wonen er wel zo’n veertig Nederlanders. Aan de ene kant is het beter voor mijn ontwikkeling om met internationale studenten te wonen, maar het is ook fijn om terug te kunnen vallen op mensen van dezelfde afkomst. Het voelt snel vertrouwd. Aan de andere kant: tijdens mijn stage ben ik bezig met de bevolking en de cultuur van Zuid-Afrika.”

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? Hoe voelde dat?
“In het vliegtuig zat ik zielig te doen dat ik thuis zou missen, maar toen ik eenmaal uit het vliegtuig gestapt was, wist ik het zeker: ik ga deze vijf maanden hier rocken! Ik kreeg ontzettend veel zin. Het moment dat ik bij de chauffeur in de auto zat en over de M3 reed naar mijn accommodatie zal ik nooit vergeten. Die ene bocht om en toen zag ik een waanzinnig mooi uitzicht over de stad."

Wat is tot nu toe je mooiste herinnering?
“Ik ben hier nog maar zeven weken en het cliché is echt waar: de tijd gaat ontzettend snel. Ik heb al veel leuke dingen gedaan, maar mijn mooiste herinnering tot nu toe is de zonsondergang vanaf de Tafelberg terwijl het volle maan was. Dat gaf het net een beetje extra."Wat valt je het meeste op?
“Het valt mij op dat hier banen zijn waarvan ik het bestaan niet wist. Ik moet er vaak om lachen: als er wegwerkzaamheden zijn, staat er bijvoorbeeld iemand de hele dag met een rode vlag te zwaaien om mensen te waarschuwen dat er werkzaamheden zijn. Of het moment dat je de boodschappen afrekent en er een extra persoon staat om al je boodschappen in een plastic tasje te doen.”

Wat maakt Zuid-Afrika voor jou zo indrukwekkend?
“De natuur. Het heeft ontzettend veel te bieden: stranden, bergen, baaien. Ik krijg er geen genoeg van.”

Zijn er ook dingen waar je van bent geschrokken?
“De grote verschillen tussen arm en rijk. Laatst was ik voor stage op een middelbare school in Joe Slovo Park in Milnerton. Het is een kleine township omringd door grote kantoorgebouwen, dikke autodealers en een mega winkelcentrum waar je veel (blanke) rijke bezoekers ziet.”

Waar ben je tot nu toe allemaal geweest in Zuid-Afrika? Heb je al trips gemaakt?
“Tot nu toe zijn het voornamelijk dagjes weg en nog geen echte trips. Natuurlijk ben ik naar Kaap de Goede Hoop geweest en het strand van Muizenberg om een dagje te surfen. Dit weekend ga ik naar Hermanus en ik wil in mei heel graag naar de Drakensbergen!”

 

Wat voor stage loop je precies?
“Ik loop stage bij een project dat bewegingsonderwijs verbetert op middelbare scholen in de townships van Kaapstad. Het is een groot probleem dat leraren op scholen niet opgeleid zijn om gymlessen te geven. Dit project is er om de leerlingen te motiveren en zorgt ervoor dat ze vooral plezier hebben met elkaar.”

Wat is tot nu toe de allermooiste plek voor jou?
“Alle plekken aan de oceaan zijn mooi maar de zonsondergang terwijl je van Hout Bay naar Kaapstad rijdt is voor mij de ultieme plek.”

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
“Slippers! Ik kan niet zonder. Laatst zijn die van mij kapot gegaan en ben ik blootsvoets (wat hier redelijk normaal is) naar het winkelcentrum gegaan om gelijk nieuwe te kopen.”

Wat heeft Zuid-Afrika wat Nederland niet heeft?
“Een trots volk. De mensen hier zijn trots op het land, de cultuur en dingen die ze wél hebben. In Nederland zeuren we te veel. Daarnaast zijn wij Nederlanders heel individualistisch: we denken alleen maar aan onszelf en hier delen ze alles wat ze hebben.”

Wat heb je tot nu toe geleerd van je stage in Zuid-Afrika?
“Ik heb geen officiële werkplek en geen mensen die de hele tijd met mij meekijken. Ik ben zelf verantwoordelijk en dat merk ik aan alles: het is belangrijk dat de kinderen op scholen gymles krijgen en dat ik daarvoor mijn werkzaamheden uitvoer.”Heb je tips voor mensen die ook stage willen gaan lopen in Zuid-Afrika?
“Begin op tijd met het regelen van je visum!”

De lekkerste koffie in Kaapstad drink je bij..
"Sorry ik drink geen koffie."

Het leukste restaurant van Kaapstad is..
"Kloof Street House."

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij..
"Marianne Wine Estate aan de lange tafel met meer dan vijftien man in de tuin."

De beste braai ooit had ik bij..
"Mij thuis in de tuin."

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is..
"Bovenop de Tafelberg."

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant of band is..
"Dbn Nyts met het nummer Shumaya."

Het mooiste strand van Kaapstad is..
"Clifton 4th Beach."

Als ik Kaapstad in 1 woord zou moeten omschrijven, dan is dat.. 
"Amazing!"

Door Jet Gravekamp 

Lijkt een stage in Zuid-Afrika jou ook wel wat? Stuur een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures.

Is je stage in Zuid-Afrika al geregeld? Vergeet dan vooral niet even te kijken naar deze 11 dingen die je absoluut moet weten vóór je stage in Zuid-Afrika.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op Instagram.

Events In Kaapstad
October 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

café rouxCafe Roux Noordhoek has an exciting ...

See Matthew Mole, The Kiffness, Fintry and more live at Café Roux this month

virtual_garden3Discover the McGregor Magic Virtual ...

Explore South Africa’s amazing biodiversity without leaving home

africamps7Discover South Africa with these great ...

From the pet-friendly Stanford Hills to a camp located on a large fishing dam in Limpopo

Watershed 2Known favourites and new discoveries at ...

825 square-meters of the best in African art, craft, design, and now beauty

robin_hoodLunch is sorted at Robin Hood Burger ...

Robin Hood in Kloof Street has basket lunch deals every day

The grill father The Grillfather is back with a hearty ...

Enjoy their 2.8kg pure beef patty and backyard braai vibes

spring_2Bradwell Spring: Vredehoek’s fresh ...

It’s the second formalised spring water collection point built by the City

spring_1Newlands Spring: Cape Town’s ...

Rules are in place to ensure everyone’s safety

VW_October_promotions4Barons Cape Town VW is open to the ...

Quicker services and courtesy cars for essential workers

Om RevolutionSlow flow mobile yoga with Om Revolution

You don’t have to go to a yoga studio to stay active

Cape Town International Kite Festival 1The sky’s the limit at this annual ...

The kite fest is going virtual for 2020: here’s what you need to know

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika