Milou's stage in Kaapstad | Stage & vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

11 wijze lessen die Milou leerde tijdens haar stage in Zuid-Afrika

Vrienden en familie, komen jullie hierheen in plaats van andersom?

Milou Windhorst (22) studeert Journalistiek in Tilburg en loopt nog een dag stage bij KaapstadMagazine.nl. Deze laatste blog beschrijft ze wat ze allemaal geleerd heeft tijdens haar stage in Zuid-Afrika.

Iedereen die uit Kaapstad vertrekt, doet dat met grote tegenzin. Ik had echter nooit gedacht dat ik tot die groep zou behoren. Als je voor een stage naar het buitenland gaat, weet je namelijk van tevoren dat het tijdelijk is en je uiteindelijk weer naar huis moet. Toch krijg ook ik nu iedere avond, voordat ik naar bed ga, de kriebels, omdat er wéér een kostbare dag in deze mooie stad verstreken is.   

Om deze tragische noot positief af te sluiten, wil ik met toekomstige stagiaires, maar ook met alle andere lezers en lezeressen van KaapstadMagazine.nl onderstaande 11 verrassende inzichten delen.

Opdat jullie net zo’n mooie tijd zullen hebben in Zuid-Afrika als ik!

1. Links rijden voelt niet langer als de ‘verkeerde’ kant
Rotondes linksom nemen, richting aangeven met de hendel aan de rechterkant van het stuur en aan diezelfde kant in de auto stappen: in het begin voelde het allemaal nogal onwennig. Na een paar maanden kan ik echter zeggen dat ook ik nu helemaal geïntegreerd ben in het Kaapse verkeer, waarin 1. toeteren zodra het licht een nanoseconde op groen staat en de auto voor je nog niet bewogen heeft en 2. zigzaggend inhalen, de ene keer links, de andere keer rechts, als belangrijkste regels gelden. 

2. Een uitnodiging voor een braai is niet altijd een uitnodiging voor een braai
Iedereen die ik hier heb leren kennen, zal je vertellen dat ik het al vanaf dag één heb over duiken met haaien. Toen mijn Duitse vriendinnetje Annie en ik iemand leerden kennen die hier zijn beroep van heeft gemaakt én ons ook nog eens uitnodigde voor onze eerste echte Zuid-Afrikaanse braai, dachten we twee vliegen in één klap te slaan. Helaas bleek dat de beste man in kwestie wel met ons wilde duiken, maar dan zijn bed in.

3. Met haaien duiken is niet eng, wel nóg leuker dan je je het had voorgesteld
Omdat we besloten het duiken met haaien niet met behulp van ons lichaam te bekostigen, werd deze activiteit nog even uitgesteld. Tot drie weken geleden. Toegegeven: je bent even onderweg (met haaien duiken kan alleen in Gansbaai, in ons geval via White Shark Diving Co., een kleine twee uur rijden van Kaapstad), maar die rit ben je spontaan vergeten als de eerste great white zich aandient, je je op een halve meter afstand van zijn indrukwekkende gebit bevindt en je druk bezig bent met checken of al je ledematen nog binnen de kooi dobberen. Kortom: mijn absolute nummer één als het gaat om Zuid-Afrikaanse hoogtepunten.


Mijn absolute nummer één onder de Zuid-Afrikaanse activiteiten: shark cage diving.

4. Ik kan zonder problemen overleven zonder elektriciteit en contact met de buitenwereld 
In Zuid-Afrika wil het nog wel eens voorkomen dat je een paar uur per dag, een paar keer per week zonder elektriciteit zit: het zogenaamde load shedding. Waar je eerst nog verward om je heen kijkt en voor de zekerheid toch even álle lichtknopjes in huis nog een keer probeert, haal je na een aantal maanden gewoon een paar waxinelichtjes uit de kast, pak je bij wijze van avondeten een wortel uit de niet zo koele koelkast en lees je een boek met behulp van de zaklamp op je iPhone (die je hopelijk niet al te lang ervoor nog in de oplader had liggen).

5. Panne is heel makkelijk opgelost zonder (Zuid-Afrikaanse) mannen
In de straten van de Bo-Kaap staat ons huis tegenwoordig bekend als zeer decadent: om de zoveel weken staat er een nieuwe auto voor de deur. Huisgenootje Hanneke is op dit moment druk bezig haar vierde Tata te verslijten, waarvan enkele weken geleden (door mijn toedoen, ja) de linkervoorband het begaf na een middelhoog stoepje. Inmiddels een volleerd automonteur, was dit voor haar echter geen enkele reden tot paniek: ik krikte de auto omhoog, zij verwisselde de band, de buurman gaf onverstaanbare aanwijzingen in een tot nu toe nog onontdekte taal.

6. Ik kan me makkelijk redden in mijn eentje in het buitenland. Met de hulp van anderen.
Als je gaat reizen, neem je de juiste medicijnen mee. Ik vergeet zulke dingen. Daarom een special shout out to my German friend Annie, zonder wie ik nu waarschijnlijk in quarantaine had gezeten of met malaria was opgenomen in een duister ziekenhuis ergens in Afrika.

7. Mijn familie is groter dan ik dacht
Je groeit op met twee broers, gaat voor een stage naar Zuid-Afrika, reist door Zambia, Zimbabwe en Botswana en ineens zijn er enkele tientallen mannen extra die je ‘sister’ noemen.

8. Pinguïns moeten de titel ‘grappigste beesten van het zuidelijk halfrond’ vanaf nu delen met zeehonden
Door een samenloop van omstandigheden (wind, een te sterke stroming en nog meer wind) duurde het een luttele anderhalve maand voordat we een felbegeerd plekje konden bemachtigen op de boot van Animal Ocean Seal Snorkeling naar Duiker Eiland, het verzamelpunt van honderden zeehonden. Het was het wachten meer dan waard: zeehonden zijn namelijk minstens zo vermakelijk als de leden van de Kaapse pinguïnkolonie. Oneens? Kijk even naar onderstaande foto.


Eén van de bijzonder schattige babyzeehonden die ik tegenkwam tijdens het zwemmen met zeehonden.

9. Eén koffer is niet toereikend genoeg voor alles wat ik in de afgelopen vijf maanden verzameld heb
En dat is jullie schuld, thuisblijvers; het stikt in mijn kamer van de souvenirs. Wie denkt dat ik er bij mijn vrienden en familie met een stel sleutelhangers vanaf kom, heeft het mis. Want – quote – ‘je bent ‘m gesmeerd naar de andere kant van de wereld en hebt nog een lange weg door het stof te gaan om dat goed te maken’.

10. Ik ben toch wel blij om jullie allemaal weer te zien straks
Mijn vader, broers en schoonzus maken nu eenmaal de leukste grapjes en ik mis mijn dagelijkse theedrinkroutine met mijn (sport)moeder en vriend(inn)en. Toch ben ik blij dat ik jullie vijf maanden ‘verlaten’ heb; een stage in Zuid-Afrika, de merkwaardige Franse lessen van huisgenootje Lucie en de cursus ‘surfen voor beginners’ van ex-huisgenoot Jeroen zijn ervaringen die ik niet had willen missen!

11. KaapstadMagazine.nl heeft mij en mijn CV een groot plezier gedaan
Bij KaapstadMagazine.nl vinden we top 10’s te standaard, daarom voeg ik aan dit lijstje graag dit elfde, minstens zo belangrijke punt toe. Ik draag hem op aan mijn stageplek én stagebegeleidster Inge, van en om wie ik veel geleerd en gelachen heb. Voor de sceptici onder ons: ik heb mijn beoordeling al gehad en die was voldoende. Mission accomplished.

Wil jij net als Milou stage lopen in Kaapstad? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl - zij helpen je bij het vinden van een leuke stage in Zuid-Afrika.

Wil je meer, meer, meer verhalen over Kaapstad? Bekijk dan ook de belevenissen van andere stagiairs en vrijwilligers in Kaapstad.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter en Facebook voor al het laatste nieuws uit Kaapstad. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we iedere dag op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika