Voetbalclubs Kaapstad Zuid-Afrika | Vasco da Gama

Welkom voor Vasco da Gama

Portugese voetbalclub uit Kaapstad hoopt PSL op stelten te zetten

De relatieve onbekendheid van Zuid-Afrikaanse voetbalclubs en spelers, gaat helaas ook op voor de derde Kaapse club uit de PSL: Vasco da Gama. Het stadion van Vasco da Gama is het Belville Stadion – met ruimte voor 20.000 toeschouwers – gelegen in Belville, zo’n 20 minuten rijden ten noorden van Kaapstad. Het trainingscomplex van Vasco da Gama ligt in Parow, net als dat van Ajax Cape Town.

Vasco da Gama bestaat als voetbalclub in Kaapstad al langer dan de andere Kaapse clubs in de Zuid-Afrikaanse voetbalcompetitie (de PSL – Premier Soccer League), namelijk al sinds 1980. Toch lijkt Vasco da Gama in aanhang in Kaapstad minder populair te zijn dan lokale voetbalclubs Ajax Cape Town en Engen Santos.

En dat is niet verwonderlijk, gezien de bijzondere aanhang die Vasco da Gama heeft in Zuid-Afrika. De naam doet al vermoeden dat buitenlandse invloeden een rol hebben gespeeld, en dat is waar. Vasco da Gama is genoemd, of vernoemd naar Braziliaanse club CR Vasco da Gama. Net als Ajax Cape Town een directe band heeft met Ajax Amsterdam, geldt dit voor Vasco da Gama in Kaapstad en haar moederclub in Brazilië. De voetbalclub in Kaapstad heeft overwegend veel fans in de Portugese gemeenschap in heel Zuid-Afrika.

Nieuw in de PSL
Sinds 1980 speelde Vasco da Gama zeker geen professioneel voetbal, maar werkten zij zich langzaam op door elke paar jaar een klasse omhoog te promoveren. In seizoen 2002-2003 promoveerden ze tot de nationale eerste divisie van Zuid-Afrika, dat toch aardig in de buurt komt van professioneel voetbal.

De reeks successen kende begin 2010 een hoogtepunt, toen de voetballers van Vasco door een overwinning op de Black Leopards in een zogenaamde voetbalthriller in Parow versloegen, en daarmee voor het eerst onder leiding van manager Carlos das Neves hun intrede in de Premier Soccer League bekrachtigden.

Lees hier meer over Ajax Cape Town en Engen Santos, de andere voetbalclubs uit Kaapstad in de PSL.

---

Voor KaapstadMagazine.nl is voetbal in Zuid-Afrika echt niet ineens over na het WK 2010. Volg onze sportieve ontwikkelingen en die van Kaapstad in de sportsectie.

Volg ons op Twitter @kaapstadmag en word fan op Facebook om altijd op de hoogte te blijven van nieuws, feestjes en andere wetenswaardigheden uit Kaapstad.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika