Voetbalclubs Kaapstad Zuid-Afrika | Engen Santos

Engen Santos: The People's Team

Tweede voetbalclub van Kaapstad komt uit de townships

Engen Santos is naast Ajax Cape Town de andere grote Kaapse voetbalclub die uitkomst in de Zuid-Afrikaanse voetbalcompetitie, de Premier Soccer League. Overigens is Engen slechts een duiding voor de naam van de hoofdsponsor; in Kaapstad en Zuid-Afrika spreekt men vooral over ‘Santos’.

Santos is na Ajax Cape Town de bekendste en speelt sinds 1996 in de Zuid-afrikaanse eredivisie. De Vasco Da Gama is in 2010 gepromoveerd naar de PSL league en dus nu de derde club uit Kaapstad in de PSL.

Santos Football Club (Santos)
Terwijl Ajax Cape Town pas in 1998 het Kaapse levenslicht zag, werden de eerste wedstrijden in shirts van Santos al gespeeld in 1982. Toen heette de club overigens nog Lightbodys Santos FC, voordat sponsor Engen een naamsverandering afdwong.

Voetbalclub Santos ontstond in de townships van Heideveld in de Cape Flats en groeide in de jaren uit tot een professionele voetbalclub van Kaapstad, dat sinds 1996 meedoet in de Premier Soccer League van Zuid-Afrika.

Moeilijke geschiedenis Santos
Een bijzondere prestatie in een moeilijke fase van de geschiedenis van het voetbal in Zuid-Afrika, want zeker in de beginjaren van werd de voetbalclub geteisterd door financiële problemen en politieke obstakels. Hun bijnaam ‘The People’s Team’ is veelzeggend.

In het seizoen 2001-2002 werd het zelfs eerste van de competitie, andere jaren zijn de prestaties wisselend. In 2003 won Santos de ABSA Cup – het grootste Zuid-Afrikaanse bekertoernooi . Het seizoen 2009-2010 werd afgesloten met een vierde plek, het jaar daarvoor werd het team nog tiende. Sinds juli 2009 is de Zuid-Afrikaan Boebie Solomons – zelf geboren en getogen in Kaapstad – coach van het eerste elftal van Santos.

Zoals met veel Zuid-Afrikaanse spelers – Mc Carthy en Pienaar daargelaten – hebben helaas nog niet veel Zuid-Afrikaanse voetbalspelers op de grote internationale velden door weten te breken. Voetbalclub Santos bracht de wereld een aantal ‘grote’ spelers, waaronder Jean-Marc Ithier, Duncan Crowie, Edries Burton en Nasief Morris. Toch zijn de meeste van deze spelers weinig bekend buiten de grenzen van het Afrikaanse continent.

Stadion van Santos Kaapstad
Als je wedstrijden van deze voetbalclub in Kaapstad wil bijwonen zal je naar het Athlone Stadium moeten rijden. Het stadion is vernoemd naar de wijk van Kaapstad waarin het stadion ligt – Athlone – en biedt plaats aan zo’n 30.000 voetbalsupporters.  Tijdens het WK 2010 trainde het Nederlands elftal hier ter voorbereiding op hun wedstrijden in Kaapstad tegen Kameroen en Uruguay. 

Lees hier meer over Ajax Cape Town en Vasco da Gama, de andere voetbalclubs uit Kaapstad in de PSL.

---

Voor KaapstadMagazine.nl is voetbal in Zuid-Afrika echt niet ineens over na het WK 2010. Volg onze sportieve ontwikkelingen en die van Kaapstad in de sportsectie.

Volg ons op Twitter @kaapstadmag en word fan op Facebook om altijd op de hoogte te blijven van nieuws, feestjes en andere wetenswaardigheden uit Kaapstad.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika