Winkelen Kaapstad | Cadeaus en souvenirs Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Top 10 plekken om souvenirs te kopen in Kaapstad

Waar in de Moederstad koop je de leukste Zuid-Afrikaanse cadeaus voor het thuisfront (en/of jezelf)?

Je gaat op vakantie naar Zuid-Afrika en behalve dat je terug gaat naar huis met talloze prachtige herinneringen en foto’s, wil je natuurlijk ook een leuk souvenir meenemen. Misschien (vaak) niet eens voor jezelf, maar voor de mensen die thuis zijn achtergebleven – want het feit dat jij wél in Zuid-Afrika geweest bent, en zij niet, is op zich al verdrietig genoeg voor ze.

Je zoekt iets typisch Afrikaans dat ook nog eens functioneel is – of juist totaal niet – waar je je familie en vrienden blij mee kunt maken. De vraag is alleen: waar in Kaapstad vind je dit? KaapstadMagazine.nl heeft tien van de leukste winkels en markten voor souvenir hunting (in willekeurige volgorde) voor je op een rij gezet. 

1. Green Market Square, CBD
Op Green Market Square vlakbij Long Street kun je terecht voor houten slalepels met Afrikaanse print, allerlei kraalgeregen figuren, kettingen en oorbellen, tassen met een vacht van een bokkie, ‘echt’ Afrikaanse maskers, schilderijen en nog veel meer. Eerlijk is eerlijk: de markt is supertoeristisch, verkopers kunnen een tikkeltje opdringerig zijn en de spullen die verkocht worden is vooral veel van hetzelfde. Afdingen is absoluut een must. Begin altijd bij eenderde van de prijs die ze vragen, dan kom je op de helft uit. Blijkt achteraf dat je toch teveel hebt betaald, zie het maar zo: je steunt er de Zuid-Afrikaanse economie mee. En uiteindelijk weet in Nederland niemand dat ze een best wel cliché souvenir gekregen hebben, en zijn ze als een kind zo blij!  
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 16.00 uur. Zaterdag: 9.00 – 15.00 uur.
Tussen Long Market en Short Market Street, CBD

2. Pan African Market, CBD
Slecht weer? Pan African Market is een overdenkt pand op Long Street (dus je kunt een bezoekje Green Market Square ook makkelijk combineren) waar ze nagenoeg hetzelfde verkopen als om de hoek op Greenmarket Square. Afrikaanse kunst zoals bijzondere maskers, beelden maar ook schalen en sieraden. In het pand zitten zo’n dertig eigenaren van ‘stalletjes’ met hun waar, dus achter elke hoek en trap vind je weer een nieuw winkeltje. Bij de Pan African Market zijn ook gigantische beelden en maskers te koop die de verkopers voor je naar Nederland sturen voor R50 per kilo. 
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 8.30 – 17.30 uur. Zaterdag: 8.30 – 17.00 uur. 
76 Long Street, CBD
+27 (0)21 426 4478 

3. Baraka, Waterkant
Dit winkeltje in de Cape Quarter heeft allerlei bijzondere souvenirs en – in dit lijstje heel bijzonder te noemen: van alle items is er maar één. Je weet dus heel zeker dat je met een uniek cadeau thuis komt. De eigenaren van de winkel zoeken hun producten met zorg uit en ze komen van over de hele wereld. De meeste items in de winkel komen uit Zuid-Afrika, maar niet allemaal. Denk aan handgemaakte leren notitieboekjes, gouden buddha, posters met Mandela en Afrikaanse maskers. Lees hier meer over Baraka souvenirshop in Kaapstad en hoe elk souvenir een eigen verhaal heeft.
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.30 uur. Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur. Zondag: 11.00 – 15.00 uur.
Shop 13a Dixon Street, Cape Quarter Piazza, Waterkant
+27 (0)21 425 8883

4. The African Music Store, CBD 
Terug naar Long Street. Hoe leuk is het als je weer thuis in Nederland bent en tijdens het koken wat Afrikaanse beats op hebt staan? Erg leuk, vinden wij. Bij The African Music Store op Long Street (5 minuten lopen van The Pan African Market) verkopen ze honderden Afrikaanse CD’s. Alle genres zijn in de schappen te vinden en het vriendelijke personeel helpt je graag met je keuze. Je kan naar nummers luisteren en er is een speciale sectie met CD’s die zij expliciet aanraden. Een compilatie-aldum met Afrikaanse hits is hun meest verkochte CD – niet verrassend als je bedenkt dat het gros van de mensen dat hier muziek koopt, toeristen zijn. Vanaf halverwege Long Street hoor je de muziek uit de winkel je al tegemoet komen dus The African Music Store is niet te missen.
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00 uur. Zaterdag: 9.00 – 14.00 uur. 
134 Long Street, CBD
+27 (0)21 426 0857

5. Tribal Trends & Tribal Collections, CBD
Heb je een wat royaler (lees: zeer royaal) budget en wil je de Afrikaanse sfeer mee naar huis nemen? Stap dan binnen bij Tribal Trends of Tribal Collections – beide op Long Street en van dezelfde eigenaar. Verschil tussen de twee winkels is er niet echt, het aanbod is veelal hetzelfde. In de winkels worden regelmatig bussen vol Japanners en Amerikanen gedropt die hier met hun creditcard komen wapperen. De Tribal winkels verkopen prachtige Afrikaanse spullen zoals vazen, manden,  dierenvellen, beelden en allerlei kunstvoorwerpen met een flink prijskaartje. Hoe je dit allemaal je koffer in krijgt? Geen nood. Tribal Trends stuurt alles naar huis – kosten: R50 per kilo (per boot) of R190 per kilo als je het over laat vliegen. 
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur. Zaterdag: 9.00 – 14.00 uur. 
72-74 Long Street, CBD
+21 (0)21 4238008

6. Out of Africa, Waterfront & Cape Town International Airport
De doorsnee tourist brengt wel een bezoekje aan het befaamde Waterfront. En als je dan toch in dit winkelcentrum bent, moet je in je zoektocht naar souvenirs vooral langs de winkel Out of Africa. Hier slaag je namelijk in één klap voor je moeder, opa, vriendin, neefje en zus. En de buurvrouw. De winkel is groot en alle Afrikaanse souvenirs zijn hier te vinden: van zebravellen tot houten slabakken en van Afrikaanse beelden tot kettingen met de omtrek van Afrika eraan. De winkel is prijziger dan de Greenmarket Square en je vindt er nagenoeg hetzelfde, maar een kijkje nemen kan geen kwaad.
Tip: Out of Africa heeft ook een vestiging op het vliegveld van Kaapstad. Kortom: als je terugvliegt en je in lichte paniek bedenkt dat je nog niet voor iedereen (of erger nog: voor nog helemaal niemand) souvenirs gekocht hebt, dan kun je last-minute groots inslaan bij deze vestiging. Ook voor reizigers op de late (KLM) vlucht naar Amsterdam blijft deze winkel speciaal open. 
Openingstijden: Maandag t/m zondag: 9.00 - 21.00 uur.
V&A Waterfront, Breakwater Boulevard
+27 (0)21 408 7600 
Cape Town International Airport

7. Made in SA, Waterfront
De winkel Made in SA in de Waterfront is een mix van kleding, sieraden en spullen voor in je huis. De uitstraling van deze winkel is anders dan veel doorsnee souvenirwinkels in Kaapstad door de frisse, handgemaakte producten die beduidend meer 'design' zijn. En made in SA dus. De items zijn eigentijds en modern - denk aan placemats, tassen, sieraden, lampen, vazen en t-shirts. De bestseller is de solarjar: een pot met daarin een lamp die werkt op zonne-energie. Erg milieubewust en handig als de elektriciteit uitvalt. Alle producten, de naam zegt het al, komen uit Zuid-Afrika, maar vooral uit Kaapstad. Vergeet je portomonnee niet, want omdat de producten hier minder doorsnee zijn, zijn de prijzen dat ook (lees: goed geprijsd).
Openingstijden: Maandag t/m zondag: 9.00 - 21.00 uur.
V&A Waterfront
+27 (0)21 419 4246 

souvenirs kopen kaapstad

8. Africa Nova, Waterkant
Deze winkel met een prachtig ingerichte etalage in de populaire Cape Quarter loop je niet zomaar voorbij. Africa Nova is niet bepaald een doorsnee souvenir winkel. Alles is op kleur gerangschikt en bepaald geen straf voor het oog om door deze winkel heen te lopen. Het is niet goedkoop, maar wat je koopt is uniek. Africa Nova verkoopt keramiek, schilderijen, sieraden, stoffen, tribal kunst en nog veel meer. 

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 9.30 – 17.00 uur. Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur. Zondag: 10.00 – 15.00 uur.
Cape Quarter: 72 Waterkant Street, De Waterkant

+21 (0) 4255132

En als we dan toch op de shoptour zijn: pak gelijk deze Top 10 markten in Kaapstad even mee! 

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor de leukste en meest interessante nieuwtjes vanuit Kaapstad via Facebook, Twitter en door je in te schrijven voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest

TRIVIA

image description