Shosholoza trein Zuid-Afrika | Reizen Zuid-Afrika

Shosholoza Meyl: de mooiste manier van reizen door Zuid-Afrika

Ontdek Zuid-Afrika per trein tussen Kaapstad en Johannesburg 

In Kaapstad kun je dagen, weken, maanden en zelfs jaren zoet zijn; zoveel moois is er te zien en te doen in deze prachtige stad in Zuid-Afrika. Van de Tafelberg beklimmen tot wijn proeven in Stellenbosch, van de Garden Route tot Kaap de Goede Hoop - allemaal ingrediënten voor een geweldige trip naar één van de mooiste landen van de wereld. Voor reisliefhebbers is er nog een andere fantastische manier om Kaapstad aan te doen: met de trein! Stap de wereld van de Shosholoza Meyl in en je raakt verliefd op deze heerlijke manier van reizen.

Vertrekplaats of bestemming
Om met de belangrijkste dingen te beginnen, de trein rijdt van Kaapstad naar Johannesburg en vice versa. De reis duurt 27 uur en het kost een kleine zestig euro. Daar krijg je dan een romantisch tweepersoons-slaapcoupeetje en een onbetaalbaar uitzicht voor. Je legt een afstand van grofweg 1500 km af en kruist Zuid-Afrika van linksonder tot rechtsboven; of beter gezegd - van het zuidwesten naar het noordoosten. Een prachtige dwarsdoorsnede door het land en haar vele soorten landschappen.

Vanuit Kaapstad of Johannesburg kun je drie keer per week instappen. Boek op tijd en reserveer een knusse slaapcoupé. Het is natuurlijk nooit leuk om Kaapstad te verlaten, maar als je het doet, doe het dan zo! Wellicht is het natuurlijk nog beter om met de trein te arriveren in Kaapstad, zorg dan dat je eerst in Johannesburg bent terecht gekomen. 

Tassen pakken, instappen en gaan!
KaapstadMagazine.nl zondigde voor één keer en verliet de Moederstad. Gastblogger Bas startte een rondreis en koos daarvoor de trein. Met veel voorbarige heimwee pakte hij al zijn tassen in die er een stuk voller en dikker uitzagen dan bij aankomst. Met de taxi naar het Centraal Station van Kaapstad en bij het controleren van het treinkaartje word je verwezen naar een grote dikke paal op het perron. Hierop hangen allerlei witte papieren met een lange lijst namen. Ergens staat jouw naam en het nummer van je coupé.

De Shosholoza heeft 2, 4 en 6-persoons slaapcoupes. Met prima voorzieningen, maar allemaal op een heel klein oppervlak. Twee bedden boven elkaar en een plankje dat je kunt omtoveren tot wastafeltje. En het allerbelangrijkste: een raam. Voor dit raam worden vele uren besteed om te genieten van alle landschappen. De bemanning van de trein voorziet je van lakens en een dekbed, zodat je dat niet zelf hoeft mee te sjouwen. Tijdens de reis kun je koffie en thee bestellen en je voorkeur voor ontbijt, lunch of diner doorgeven.  

Onderweg talloze landschappen
Om de pijn van Kaapstad verlaten iets te verzachten kun je een paar dingen doen. Zo snel mogelijk terugkomen of genieten van het prachtige uitzicht dat je het eerste uur van de reis hebt. Op het station is het lekker druk voordat de trein langzaam wegrijdt. Vanuit je eigen coupe zie je recht voor je de Tafelberg. Op een rustig tempo verlaat je de stad. Je rijdt door buitenwijken en werpt nog vele blikken op Kaapstad. De trein passeert enkele stations en trekt richting Paarl.

Na een uur zie je nog altijd de Tafelberg en dan brengt het spoor je tot de wijnlanden en de bergen. De velden met eindeloze wijnranken vullen het uitzicht en de bergen doemen aan alle kanten op. Worcester wordt aangedaan en meer mensen stappen in, bepakt met volle koffers. Enkele sloppenwijken schieten langs en de natuur verandert tot de halfwoestijn van de Karoo.

De restauratiewagen van de Shosholoza Meyl ziet er prima verzorgd uit en je kunt er uitstekend zitten. Het is een goede afleiding om je eigen coupé eens te verlaten. Tijdens de lange rit kun je er altijd terecht voor een kopje koffie of een biertje. Vanuit deze wagon heb je nog meer uitzicht, nu naar beide kanten van de trein. Ook voor ontbijt, lunch en diner ben je hier op de juiste plek. Er is een eenvoudige kaart en het kost bijzonder weinig. Terwijl je door de Karoo rijdt en de landschappen aan je voorbij trekken is het een puur genieten om te dineren in de Shosholoza. Als je dit doet tijdens de zonsondergang is je avond helemaal compleet.  

Wakker worden in de trein
Zodra het donker geworden is, trek je je lekker terug in je rijdende slaapkamer. Als je wil is de coupé makkelijk om te draaien van één bank naar twee bedden. Als je bijvoorbeeld een laptop bij je hebt, kun je heerlijk een filmpje kijken; er is in deze trein namelijk beschikking over elektriciteit. Veel comfortabeler wordt reizen per trein in Zuid-Afrika niet!

En daarna schommelt de trein je in slaap. Als de zon opkomt en de landschappen weer zichtbaar worden, word je wakker in een heel ander deel van Zuid-Afrika. De Shosholoza heeft in elk rijtuig een douche, zodat je weer fris voor de dag kunt komen. Daarna nuttig je een ontbijt met een kopje koffie of thee erbij. Het is dan nog enkele uren voordat de verre buitenwijken van Johannesburg (Soweto) opdoemen en je je bestemming hebt bereikt.

Het is een lange rit, dus zorg dat je een goed boek bij je hebt of iets anders om lekker tot rust te komen. De Shosholoza Meyl is door het comfort en schitterende uitzichten een uitstekende manier van reizen in Zuid-Afrika én een van de mooiste manieren om Zuid-Afrika te zien.

Door Bas Mulder

Bas Mulder was de afgelopen maanden zeer geliefd gastschrijver voor KaapstadMagazine.nl. En hoe! Lees enkele van zijn beste blogs in onze rubriek ‘Blogs uit Zuid-Afrika’. Maar ook de Zuid-Afrikaanse bierbrouwerijen werden door Bas en zijn Rinke bezocht, waaronder Mitchell’s Brewery in Knysna, de Birkenhead Brewery in Stanford en de brouwerij van Slow Beer in Darling.   

Wil je meer weten over de ideale reismogelijkheden voor een vakantie in Kaapstad of een rondreis door Zuid-Afrika, bekijk dan uitvoerig onze uitgebreide sectie ‘Vakantie in Zuid-Afrika’. Met de beste tips en tricks voor je ideale rondreis in dit prachtige land!

Volg ons op Facebook en Twitter om dagelijks onze updates te ontvangen!

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika