Saffira deed vrijwilligerswerk in Kaapstad bij een township crèche
“Wat me echt is bijgebleven zijn de gezichtjes van de kinderen toen ze op de crèche aankwamen die we dat weekend hadden opgeknapt”
Wij bij KaapstadMagazine.nl vertellen elke dag wat Kaapstad zo mooi, leuk en fijn maakt. Maar naast al het moois en de luxe maken ook de townships (krottenwijken) een deel uit van Zuid-Afrika. Veel mensen praten over ‘ooit’ vrijwilligerswerk te willen doen, de handen uit de mouwen steken en te helpen. Wij spraken verschillende mensen die dit goede initiatief ook daadwerkelijk namen, en vroegen hen naar hun ervaringen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring, “iets wat je je hele leven bijblijft” zo beaamt ook (oud) vrijwilligster Saffira uit Nieuw-Lekkerland, Zuid-Holland.
In 2011 besloot de toen 18 jarige Saffira ben Hammouda uit Nieuw-Lekkerland na het behalen van haar HAVO diploma een tussenjaar te nemen. Ze besloot om drie maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in ‘Vrygrond’, een township in het kustplaatsje Muizenberg bij Kaapstad, waar ze ging helpen in de crèche Little Eagle . Het was voor Saffira de eerste keer dat ze vrijwilligerswerk deed én de eerste keer dat ze in Zuid-Afrika was. Veel indrukken en een enorme ervaring rijker vertelt ze ons over haar avontuur en wat vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika zo bijzonder maakt.
Wat hield het vrijwilligerswerk in?
Elke dag ging ik naar de Little Eagles crèche om daar met de kinderen spelletjes te doen, te tekenen en de kinderen te helpen met leren tellen en het alfabet. Er waren drie verschillende groepen: 0-2 jaar, 3-4 jaar en 5-6 jaar. Je kon kiezen welke groep je het liefst onder je hoede nam en ik koos voor de middelste groep.
Waarom wilde je graag vrijwilligerswerk doen?
Ik wilde sowieso een tussenjaar nemen nadat ik mijn HAVO diploma had behaald en dat jaar wilde ik leuk opvullen. Van kinds af aan riep ik al “dat ik later de arme mensen wilde helpen”. Zodoende heb ik besloten om vrijwilligerswerk te gaan doen.
Had je al eerder vrijwilligerswerk gedaan?
Nee, dit was mijn eerste keer dat ik met vrijwilligerswerk in aanraking kwam.
Wat was voor jou de reden om specifiek voor Zuid-Afrika te kiezen?
Ik kan me niet meer zo goed herinneren waarom ik specifiek voor Zuid-Afrika koos, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik toentertijd overal reclame voor vakanties naar Kaapstad zag. Ik zag dat een beetje als een teken en daarom heb ik voor Kaapstad gekozen.
Wat vond je het leukste aan je werk en wat het minst leuk?
Het leukste aan mijn werk was dat ik kon zien dat ze op de crèche oprecht dankbaar waren voor het feit dat ik daar kwam helpen. Toen ik nog in Nederland was had ik actie gevoerd om geld in te zamelen. Zo had ik een rekening geopend om vervolgens met mijn verhaal op de radio en in de krant mensen op te roepen geld te storten voor het project. Van dat geld heb ik speelgoed gekocht voor de kinderen van mijn crèche. Dit was een groot succes en ik heb veel speelgoed kunnen kopen en aan de kinderen kunnen geven. Het was fijn om te zien hoe blij ze waren met bijvoorbeeld een paar potloden.
Het minst leuke vond ik toch wel hoe ze in die crèche met de kinderen omgingen. Er werden veel tikken op de billen uitgedeeld. Ook was het zo dat als één kind iets fout had gedaan, alle kinderen in de rij moesten staan en dan een tik met een blok hout op hun platte hand kregen. Dat was voor mij heel erg wennen, omdat wij in Nederland niet (meer) zo te werk gaan.
Had je tijdens het project collega’s waar je goed mee kon opschieten?
Jazeker! Ik heb er zelfs vriendschappen aan overgehouden. Er zijn drie meiden uit Nederland die ik daar heb leren kennen en waar ik nog steeds contact mee heb. Ook heb ik veel nieuwe mensen leren kennen van over de hele wereld, maar het is lastig om met iedereen contact te houden.
Kreeg je een vergoeding voor het werk?
Nee, ik kreeg geen vergoeding voor het werk en ik moest zelf voor mijn reis en verblijf betalen. Maar als ik wat deed voor de medewerkers van mijn crèche, dan werd er vaak uitgebreid voor mij gekookt. Dat vond ik best bijzonder aangezien ze amper eten voor zichzelf konden kopen.
Zijn er dingen die je verbaasden tijdens je tijd in Zuid-Afrika?
Wat mij het meeste verbaasde was het grote cultuurverschil. Alles is heel anders dan in Nederland. In de township waar ik werkte hadden de meeste mensen geen douche, en de wc was een emmer of ze hadden met meerdere mensen een gezamenlijke wc in een houten hokje. Dit was eigenlijk niet iets wat me verbaasde, maar meer wat me shockeerde. Het is zo’n andere wereld en ze leven heel anders dan hoe wij in Nederland leven.
Wat is je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika?
Ik zou niet één mooiste herinnering op kunnen noemen. Ik heb daar zoveel mooie plekken gezien en leuke dingen gedaan. Ik heb bijvoorbeeld paardgereden op het strand, Lion’s Head beklommen en daar de zonsondergang gezien, ik heb vanaf de Tafelberg heel Kaapstad gezien, ik ben op het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika geweest, ik heb walvissen gespot en ga zo maar door. Er zijn ontzettend veel leuke en mooie dingen die ik heb gezien en meegemaakt.
Iets dat me echt is bijgebleven zijn de gezichtjes van de kinderen toen ze op maandag weer op de crèche aankwamen die we dat weekend met een paar vrijwilligers hadden opgeknapt. Dit project heette Dirty Weekend en konden we in onze vrijetijd doen. We kregen een bepaald geldbedrag waarmee we de crèche konden opknappen. Dit was heel gaaf om te doen en vooral leuk om die dankbare gezichtjes na afloop te zien.
Zou je andere aanraden om ook vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika te doen?
Heb je tips voor mensen die graag vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika willen gaan doen?
Zoek een goede organisatie uit waar je mee wilt gaan samenwerken. Zuid-Afrika is heel leuk, maar kan gevaarlijk zijn. De organisatie waar ik mee ben gekomen heeft ervoor gezorgd dat mij niks is overkomen in de drie maanden dat ik daar verbleef. Ze zorgden voor vervoer van en naar mijn project en ze vertelden wat je niet moest doen of waar je na een bepaald tijdstip niet meer mocht komen. Ook waren zij 24/7 bereikbaar.
En ga met de gedachte ‘ik laat het op me afkomen’. Ik had het in het begin erg moeilijk met de overgang van de luxe die wij in Nederland hebben naar de armoede in de townships in Zuid-Afrika. Geef het een plekje en je zult ervan genieten!
Vind jij het ook leuk om net als Saffira je ervaringen te delen over het vrijwilligerswerk dat je in Zuid-Afrika hebt gedaan? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent en wat voor vrijwilligerswerk je hebt gedaan en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.
Heb je ook altijd al graag vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika willen doen of ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden? Neem dan contact op met stage- en vrijwilligersbureau 4exchange. Zij helpen je graag met het vinden van geschikt vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.
Let op: met de gewijzigde immigratiewet in Zuid-Afrika eerder dit jaar zijn ook de regels rondom het visum voor vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika gewijzigd. Laat je informeren door Intergate Immigration over wat de mogelijkheden zijn.
Om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Kaapstad schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter. Voor dagelijks de mooiste foto’s uit Kaapstad volg je ons op Instagram en Pinterest.