Safari Kaapstad Cape Town | Vakantie safari Kruger Park Zuid-Afrika

Op safari in Kaapstad? Jazeker, dat kan ook!

Voor een safari in Zuid-Afrika hoef je niet per se naar het Krugerpark: de Big Five spotten kan ook vlakbij Kaapstad. 

Tijdens je vakantie in Zuid-Afrika wil je vast graag op safari. Echter, een bezoek aan het Kruger Park of één van de andere safari- en wildlifeparken in het noorden van het land is niet altijd haalbaar; zowel qua budget als tijd. Daarnaast zijn veel game reserves niet altijd even kindvriendelijk: kinderen onder de 12 jaar zijn niet altijd welkom.

Voor die mensen is een safari in de buurt van Kaapstad wellicht een goed alternatief. Op een paar uur (variërend van 1 tot 4 uur rijden) zijn meerdere kindvriendelijke en malariavrije safariparken waar je ook op safari kunt. Misschien niet altijd net zo 'echt' als elders, maar altijd een bijzondere ervaring.

(Last update: 5 juni 2018)

1. Aquila Game Reserve, Touws River 
Aquila Game Reserve ligt op ongeveer 2 uur rijden van Kaapstad en is misschien wel het bekendste safaripark in de regio. Het park ligt in de zuidelijke Karoo Highlands en is met 4,5000 hectare één van de grotere parken waar je de Big Five kunt spotten. Het enige minpunt is dat de leeuwen in een eigen gebied met hekken eromheen liggen, en dat je de cheeta in niet in het park, maar in een apart deel aan de voorkant van het park vindt. Het zal de pret er voor kinderen zeker niet minder om maken, daar helpt overigens het riante zwembad ook aardig bij. Voor een dagtrip van ongeveer 2,5 uur ben je R1930 kwijt. Lees voor meer informatie: 'De Big Five Spotten bij Kaapstad'.
R46 Ceres, Ceres Rd, Touws River
+27 (0)21 430 7260

aquila safari kaapstad
Aquila Game Reserve: al jaren een favoriet voor een safari in de buurt van Kaapstad

2. Thali Thali Safari Lodge & Game Reserve, Langebaan 
Waar andere game parken nogal eens een tikkie aan de grote, ietwat massale kant zijn, is Thali Thali qua opzet veel kleiner en dus intiemer van aard. Hier vind je ‘slechts’ vijf luxe tenten en drie chalets (met één- en twee slaapkamers) en tenslotte voor een grotere groep (max. negen personen) is er een farmhouse met vier slaapkamers. In de tenten is naast een tweepersoonsbed ook een slaapbank, waar kinderen op kunnen slapen. Als je iets meer ruimte wil hebben met je kinderen, is de tweepersoons-chalet geschikter. Dit kost met z'n tweeën R1150. Zowel self-catering als de B&B-optie is mogelijk – voor de in totaal achtentwintig gasten. Lees meer in ons artikel 'Op safari bij Thali Thali Game Lodge'. 
R27, Zoutekuilen Farm, Langebaan
+27 (0)82 372 8637 

safari kaapstad
Veel meer het echte familiegevoel bij Thali Thali Game Lodge

3. Inverdoorn, Ceres Karoo 
Naast Aquila is ook Inverdoorn Game Reseerve & Iziba Safari een bekend safaripark in de buurt van Kaapstad. Dit wildlifepark ligt op 2,5 uur rijden vanaf Kaapstad en is de grootste in de regio én de thuisbasis van de Big Five. Inverdoorn herbergt 1200 dieren verspreid over 10.000 hectare. Kinderen zijn meer dan welkom: hier worden tussen de 0-3 jaar gratis toegelaten en kinderen tussen de 3 en 11 jaar mogen voor de halve prijs naar binnen. Sterker nog: voor R60 per uur kun je bij Inverdoorn zelfs een oppas bestellen. Voor een dagsafari met welkomstdrankje en lunch ben je R1460 kwijt. 
R356, Sutherland Road, Ceres - Karoo 6835
+27 (0)21 4344 639

inverdoorn safari kaapstad
Bij Inverdoorn hebben ze ook cheetahs

NB. Deze tours en parken bieden niet het soort game drive en ‘spotten’ zoals je kunt verwachten van bijvoorbeeld het Krugerpark. In deze safariparken lopen de dieren weliswaar vrij rond, al is het in een omheind gebied (vaak van meerdere duizenden hectares). Terwijl je in het Kruger Park, Pilanesberg of Madikwe Game Reserve misschien uren rondrijdt zonder een dier tegen te komen, is die kans in deze safariparken minimaal. 

4. Buffelsfontein Game & Nature Reserve, Westkaap
Dit safaripark ligt het dichtst bij Kaapstad: in minder dan één uur rijden vind je aan de R27 op weg naar de West Coast (richting Darling) Buffelsfontein Game & Nature Reserve. Tijdens de game drives spot je helaas niet de Big Five, maar zie je wel struisvogels, springbokken, zebra’s, giraffen, leeuwen en cheeta’s. Een begeleide game drive van zo'n drie uur kost R500 per persoon. De chalets en huisjes van Buffelsfontein zijn op een bijzondere plaats neergezet, namelijk rondom de waterholes van het game reserve. Hier komen de dieren om hun dorst te lessen en zich te wassen. 
R27 West Coast Road, Darling
+27 (0)22 451 282


Niet de Big Five, maar wel andere talloze dieren zie je bij het Buffelsfontein Game & Nature Reserve

5. Sanbona Wildlife Reserve, tussen Montagu en Barrydale 
Aan de voet van de Warmwaterberg bergen, op 3 uur rijden van Kaapstad, ligt Sanbona. Dit (redelijk luxe en prijzige) park heeft bijzondere witte leeuwen rondlopen en ook de Big Five zijn hier vertegenwoordigd. Een ruim zwembad en variëteit aan kinderprogramma’s maken dit wildlife park erg kindvriendelijk. Maar euh... wel bijzonder prijzig: denk rond de R5000 en R6000 per nacht voor verblijf, ontbijt, lunch, diner, twee game drives en een wandeling met een gids. 
Die Vlakte R62 tussen Montagu en Barrydale, Barrydale 6750
+27 (0)41 509 3000

sanbona safaripark zuidafrika
Sanbona van bovenaf. Like!

6. Kagga Kamma Nature Reserve, Cederberg
In de Cederberg vind je op zo'n drie uur rijden van Kaapstad het Kagga Kamma safaripark. Dit wildpark is vooral bekend om haar schoonheid en de iconische kunst van de bosjesmannen die je hier in volle glorie kunt bewonderen; sommige muurschilderingen zijn ruim 6000 jaar oud. De Big Five ga je hier daarentegen helaas niet spotten, maar wel de nodige bontebokken, zebra’s en giraffen. Bij Kagga Kamma zijn meerdere lodges en tenten om in te overnachten. Prijzen verschillen van R65 voor een plek op de camping tot R2000 voor een nacht in een lodge. Qua activiteiten is dit park één van de meest uitgebreide: er is namelijk ook een spa, en naast de game drives kun je ook quad rijden en hiken in het prachtige natuurgebied. 
Off R303 Rd, Ceres 6835
+27 (0)21 872 4343

safari kaapstad
Kagga Kamma Nature Reserve: Wie hier niet wil overnachten, is heel bijzonder

7. Botlierskop, tussen Mossel Bay en George 
Dat je voor Botlierskop Game Reserve & Safaripark zo'n vier uur moet rijden vanaf Kaapstad is voor sommige mensen misschien een dealbreaker, maar gezien de ligging – aan de Tuinroute – is dit een populaire plek: want ideaal te combineren met een roadtrip langs de Tuinroute. Voor R420 rijd je met een alleswetende ranger drie uur rond in het park. Ook kun je te paard erop uit om wild te spotten. Accommodatie bij Botlierskop is bijzonder: luxe tenten op houten veranda’s waar je met een bootje naartoe gebracht wordt. 
Gonnakraal Road, Little Brak River 6503
+27 (0)44 696 6055


Botlierskop: vier uur rijden vanaf Kaapstad, maar dan heb je wel een heel bijzondere plek gevonden

8. Gondwana Game Reserve, Mossel Bay 
Op 4 uur rijden vanaf Kaapstad ligt Mossel Bay, volgens velen gezien als het start- of eindpunt van de Garden Route, waarmee dit park net als Botlierskop heel goed in te passen valt met een rit langs de Garden Route. Gondwana Game Reserve telt 11.000 hectare en is thuis voor de Big Five, maar ook voor de bedreigde Cape Mountain Zebra. Het park is met R5000 voor één nacht en een safari aan de prijzige kant, maar daardoor niet minder populair. 
R327, Heuningkip Farm, Mossel Bay 
+27 (0)44 697 7077


Safari aan de Garden Route is mogelijk! Bij Gondwana Game Reserve spot je de Big Five.   

9. Garden Route Game Lodge, Langeberg
Ook aan de Garden Route - op ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Kaapstad - vind je de Garden Route Game Lodge. Vooral de kindvriendelijkheid van de lodge is voor veel mensen een plus, maar ook de mooie omgeving (de Langeberg) en het feit dat ook hier de Big Five te spotten zijn doen een duit in het zakje. Extra bijzonder: je kan hier voor minimaal twee weken aan de slag als vrijwilliger om alle aspecten van het 'Game Drive'-leven van dichtbij mee te maken. 
N2, Albertinia, Langeberg
+27 (0)28 735 1200Kindvriendelijk, mooie omgeving en de Big Five 

10. Buffelsdrift Game Lodge, tussen Oudtshoorn en de Cango Caves 
Vlakbij Oudtshoorn vind je Buffelsdrift Game Lodge. De comfortabele tenten die direct aan het meer liggen (wakker worden met het beeld van een drinkend nijlpaard), het mooie park, het prima restaurant en het feit dat hier volop wild te spotten is, maken het park populair. Een game drive kost R435 per persoon en voor dat geld rijd je met een ranger twee uur rond. Bij dit safaripark kan je ook met olifanten lopen en ze eten geven.
6620, Cango Caves Road, Oudtshoorn
+27 (0)44 272 0000


Wakker worden met het beeld van een drinkend nijlpaard, wie wil dat nou niet?

Aan de Garden Route in Zuid-Afrika vind je meer mooie parken waar je op safari kunt. We hebben de mooiste safariparken & logdes aan de Tuinroute voor je op een rij gezet. 

Alle game drives in de genoemde wildparken vinden ’s ochtends heel vroeg (beginnend tussen 5 en 6 uur ’s morgens) en in de namiddag als de zon ondergaat (beginnend tussen 16.00u en 17.00u) plaats – en duren gemiddeld 2 à 3 uur. Het aan te raden een bezoek aan de safariparken te combineren met een overnachting in de accommodatie van het park – dan kun je beide game drives meemaken. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen een game drive en aansluitend een ontbijt, lunch of diner te boeken.

Tip: bekijk ook ons overzicht de mooiste safariparken in Zuid-Afrika.

Volg KaapstadMagazine.nl via Facebook en Twitter om als eerste te weten wat er allemaal gebeurt in en om Kaapstad. Schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika