Stichting Run4Schoolsn Zuid-Afrika | Vrijwilligerswerk Afrika

Op pad met Run4Schools in Kaapstad

Op slechts 30 minuten rijden van Kaapstad, maar een wereld van verschil. Eentje waar sport de redding is voor honderden kinderen.

“Wil je een boterham met pindakaas voordat we vertrekken?” Ik sta op het punt om mijn hoofd te schudden als Sunniva daaraan toevoegt: “echte Calvé pindakaas uit Nederland’ dat verandert de zaak. Met mijn broodje in mijn linkerhand en mijn recorder in mijn rechterhand stap ik in de passagiersstoel. Terwijl Sunniva koers zet richting de snelweg vuur ik mijn eerste vragen op haar af (mijn mond nog halfvol met het broodje pindakaas). “Hoe ben jij terecht gekomen bij Run4Schools?” Sunniva begint te vertellen. “Het project is in 2004 opgezet door mijn neef Leslie Pangemanan. Toen ik eerder dit jaar te horen kreeg dat mijn man Stanley hierheen moest verhuizen voor zijn werk bij Ajax Cape Town, is het balletje gaan rollen… en hier ben ik dan!” Een klein half uurtje later rijden we Mitchell’s Plain in, het ‘thuishonk’ van Run4Schools.


Ze waren zo blij met ons bezoek!

Alcohol en tic op de loer
Mitchell’s Plain is eigenlijk een vergeten township, ook al wonen er 1,5 miljoen mensen. Alcohol en tic zijn de grootste oorzaken van verwaarlozing. Kinderen worden geronseld door bendes en komen daardoor al snel in het criminele circuit terecht. Daarom is Run4Schools zo belangrijk: door sportactiviteiten aan te bieden, houden ze kinderen van de straat en krijgen ze de kans om gewoon kind te zijn.

Ze maakt een scherpe bocht naar links en we rijden langs een kunstwerk waar ‘Mitchell’s Plain’ in keramiek op geschreven staat. Ik kijk mijn ogen uit als we op een gegeven moment langs winkels en drukbezochte kraampjes rijden.


De kinderen van Caradale Primary School verzamelen zich voor de gymles op het sportveld dat Run4Schools gedoneerd heeft

De eerste school die we bezoeken is de Alpine Primary School. Daar ontmoet ik Frank, manager van Run4Schools en geboren en getogen in Mitchell’s Plain. Deze school is het kloppende hart van de Run4Schools organisatie, want op deze bewuste school deed oprichter Leslie namelijk in de jaren negentig vrijwilligerswerk. Eenmaal terug in Nederland, wilde Leslie geld ophalen zodat hij sportmaterialen kon kopen voor de kinderen, maar de donaties waren zo omvangrijk dat de gedachte ontstond om structurele steun te bieden aan de Alpine Primary School. Inmiddels heeft het programma zich uitgebreid naar drie andere, omliggende scholen. Bij drie van die vier scholen is inmiddels een sportveld aangelegd. Frank is duidelijk trots. Naast een sportprogramma en naschoolse activiteiten heeft Run4Schools ook een breiclub, waarbij ze dekens en sokken breien voor de kansarmen.

De tweede school die we bezoeken (Tafelsig Primary School) heeft naast een activiteitenprogramma, ook een koor. Hier hoef ik verder geen woorden aan toe te voegen, behalve dat ik er wel pakje tissues doorheen gejaagd heb terwijl ik onderstaand filmpje opnam.

Wanneer we de derde school binnen lopen (Caradale Primary School), valt mijn oog op de muren die volhangen met posters die waarschuwen voor de gevolgen van onveilige seks, pesten en drugs. Ik kijk Sunniva vragend aan: “Dit was toch een basisschool?” Ze knikt treurig. Veel kans om daarop te reageren krijg ik niet want zodra ik door de dooropening loop, word ik enthousiast begroet door alle kinderen. Ze dansen om me heen, poseren allemaal voor mijn camera en halen verwonderd hun vingers door mijn haren.

Steratlete Zaakira
Temidden van alle drukte valt mijn oog op een meisje dat tegen de muur aangeleund staat. Ze bekijkt me met een nieuwsgierige blik. “Dat is Zaakira, één van onze steratleten,” vertelt Frank. Ik steek mijn hand uit naar het verlegen meisje die mijn handdruk losjes beantwoordt. De ogen van het meisje lichten op als ze me vertelt dat ze iedere dag na schooltijd gaat hardlopen met haar zusje en een van de coaches. “So you run every single day?” vraag ik met grote ogen. Zaakira knikt. “And I play rugby.” Coach Nancy zegt waar Zaakira duidelijk te bescheiden voor is: “And she has won quite a few competitions!” Zaakira kijkt op de klok.“I have to go now, training starts in ten minutes!” roept ze vrolijk over haar schouder terwijl ze zich naar de kleedkamer haast met een snelheid die haar verhaal nóg geloofwaardiger maakt.


Zaakira is overigens het enige meisje dat het rugbyteam van Mitchell’s Plain siert, en ze is pas tien jaar

De laatste school die we bezoeken is de Northwood Primary School. Ik bekijk het sportveld en praat met de vele leerlingen. Ze praten met plezier over Run4Schools, over de gymlessen en over de coaches. “The coaches are really nice, and they play sports with us and give us lunch every week” vertelt Naïma. Ondertussen zet ze haar tanden vol overgave in een nectarine die Sunniva haar in haar handen drukt. Ik kijk teleurgesteld op als Frank vanaf de andere kant van het plein gebaart dat dat het tijd is om te vertrekken. Ik geef het meisje snel een knuffel voordat ik in de auto spring. Terug naar het centrum van Kaapstad. Op slechts 30 minuten rijden, maar een wereld van verschil.

Heb je een beetje een beeld gekregen van wat Run4Schools doet? Vraagt Sunniva me als we op het punt staan om afscheid te nemen. Ik denk aan de kinderen die ik gesproken heb, het ontroerende koor en supersnelle Zaakira. Ik glimlach dankbaar. “Ja, ik snap het helemaal.”


Het was één van de mooiste en meest indrukwekkende dagen in Kaapstad (Ryanne, linksachter. Sunniva, achtermidden en Frank, rechtsachter)

Wil je Run4Schools helpen?
Graag! Dat kan door middel van (eenmalige) donaties of bijvoorbeeld door mee te doen aan een sponsorloop in naam van Run4Schools.

Niet alleen in Kaapstad worden er kilometers afgelegd voor Run4School, er zijn ook mensen die de Dam tot Dam loop of de marathon van New York lopen voor Run4Schools. Elke kilometer of elke donatie is belangrijk voor projecten als deze. Dus hardloopfanaten en donateurs opgelet; kijk eens op de website van Run4Schools en draag een steentje – of kilometer – bij aan dit bijzondere project.

Door Ryanne Lewerissa

Ook bijzonder: Ruben zeilt solo van nieuwpoort (België) naar Kaapstad om te vechten tegen de slopende ziekte MS.

Voor meer informatie en leuke verhalen over Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto’s posten we elke dag op Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika