Run4Schools Zuid-Afrika | Townships Kaapstad

Run4Schools helpt al rennen kinderen uit townships

Jonge Nederlander helpt al rennend Zuid-Afrikaanse townships op de been

Op KaapstadMagazine.nl hebben we het vaak over de schoonheid, magie en mooie plekjes van Kaapstad. Elke dag weer zijn we op zoek naar de nieuwste restaurants, de hipste clubs, kijken we of we nog wat voetballers kunnen spotten en houden we ons tussen de bedrijven door met ander nieuws dat deze stad aangaat. Maar in al onze artikelen overheerst vrijwel altijd het gevoel dat we Kaapstad zo’n bijzonder mooie stad vinden.

Waar je ons aanzienlijk minder over hoort, zijn de townships. Townships zijn de minder mooie kant van Zuid-Afrika, maar tegelijk ook een onlosmakelijk gedeelte ervan. Rondom Kaapstad zijn de townships her en der verspreid.

Wie voor het eerst per vliegtuig deze stad aandoet, maakt op de rit vanaf het Cape Town International Airport meteen kennis met de townships van Langa, Khayelitscha en Mitchell’s Plain. Deze grote townships bepalen het straatbeeld langs de N2 – de Settlers Road – de 25km tussen het centrum en het vliegveld van Kaapstad loopt. Khayelitscha is de grootste township van Kaapstad, gevolgd door Mitchell’s Plain. In deze laatste township wonen 1,5 miljoen ‘coloureds’ , waarvan maar liefst 70% werkloos.

KaapstadMagazine.nl is, ondanks dat er niet dagelijks iets over de townships op de site verschijnt, wel degelijk betrokken bij het lot en de ontwikkeling van deze schrijnende sloppenwijken. Zo werken we nauw samen met Camissa Travel, een touroperator die educatieve township tours organiseert. Ook slapen we graag bij de eerste backpackers ooit in Khayelischa: eKasie Backpackers – gerund door een goede vriend van de oprichter van KaapstadMagazine.nl.

Maar we doen graag meer. Altijd. En met ons gelukkig meerdere mensen.

Run4Schools
Zo ook Leslie Pangemanan (37) uit Amsterdam, oprichter en voorzitter van stichting Run4Schools. Hij is één van de weinige blanke westerlingen die zich veilig in de Mitchell’s Plain kan begeven. Lokale gangs kennen hem uit de tijd dat hij in 1993 als student voor het NOC/NSF sportlessen- en evenementen als ontwikkelingshulp in zowel Khayelitsha en later in Mitchell’s Plain verzorgde.

Tegenwoordig rent Leslie onder meer marathons voor zijn scholen in Mitchell’s Plain – vandaar de naam Run4Schools. De wereldberoemde Two Oceans Marathon in en rond Kaapstad, rende Leslie afgelopen maart voor de zesde keer. Hij bezoekt Kaapstad gemiddeld drie keer per jaar om persoonlijk te zien hoe het met de projecten gaat.

Stichting Run4Schools financiert en organiseert zowel in- als naschoolse sportopvang op vier lagere scholen in Mitchell's Plain. In de jaren '70 was Mitchell´s Plain, opgericht door de apartheidregering, een maatschappelijk en stedenbouwkundig schoolvoorbeeld van een succesvol Afrikaans township.

Mitchell’s Plain
Vandaag de dag is township Mitchell's Plain een vergeten en verwaarloosd gebied waar criminaliteit en drugs het straatklimaat domineren. Het grootste deel van de kinderen stroomt niet door van lagere naar de middelbare school. Straatbendes rekruteren jongeren van de school en bedreigen en beroven de burgers. Het grootste en meest beangstigende probleem is het hoge drugsgebruik, met name de ‘tikververslaving’ (crystal meth). Beroving, verkrachting en moord domineren de krantenkoppen in het ooit veelbelovende gebied.

Vijf jaar na oprichting van Run4Schools heeft Leslie er geheel belangeloos voor gezorgd dat er op vier scholen een sportprogramma tijdens- en na school draait en liggen er inmiddels op 3 van de 4 scholen kunstgrasvelden zodat de kinderen in een ‘optimale’ omgeving kunnen sporten.

Leslie: “Naschoolse sportopvang is dé manier om kinderen na school uit handen te houden van bendes en te voorkomen dat ze in aanraking komen met drugs, criminaliteit of erger. Dagelijks bereiken we met onze sportprogramma’s honderden kinderen, wekelijks ruim 4.000.” Naast de sportopvang biedt Stichting Run4Schools kinderen die uitblinken in een bepaalde discipline de mogelijkheid zijn of haar talenten verder te ontwikkelen d.m.v. begeleiding op sociaal en financieel gebied.

Run4Schools en het WK
FIFA benaderde in de aanloop naar het WK deze groep om tijdens wedstrijden in het Cape Town Stadium uitvoeringen te verzorgen. Een enorme belevenis was dat voor de kinderen!

Run4Schools zorgde ervoor dat deze unieke ervaring voor de kinderen mogelijk was door voor kleding, transport en andere financiële zaken te zorgen. “Dankzij Run4Schools kon deze groep kinderen dit meemaken en dat is iets waar wij als stichting ontzettend trots op zijn want dit is een ervaring die de kinderen altijd bij zal blijven!” aldus een trotse Leslie.

Een bijzonder project, waar KaapstadMagazine.nl graag meer van weet. Binnenkort is Leslie weer in Kaapstad, en neemt hij ons mee naar ‘zijn’ scholen in Mitchell’s Plain. Hoe dat was, lees je hier!

---

KaapstadMagazine.nl was eerder dit jaar nog op bezoek bij het Elonwabeni WireArt and Beading Project in Mitchell’s Plain – om te zien hoe een groep lokale vrouwen via de kunst van WireArt (de bekende Zuid-Afrikaanse voorwerpen van geregen kralen) geld verdienden door deze producten in de stad, maar ook in het buitenland te verkopen. Aan het hoofd van deze groep staat een Duitse vrouw, Michelle Ruthven. Lees hier het verhaal van stagiair Jeroen over zijn bijzondere middag bij Michelle in Mitchell’s Plain.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika