Blogs en reisverhalen Kaapstad | Stage lopen in Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Rugby in Zuid-Afrika

Ellens eerste ervaring met ‘de bokken’

Ellen Kemerink (22) studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Van augustus 2012 tot januari 2013 loopt ze in Kaapstad stage bij KaapstadMagazine.nl. Alhier haar tweede blog in een reeks vertellingen over alles wat zij in de Moederstad meemaakt.

Vorige week zaterdag was het dan zover - mijn eerste rugby wedstrijd. Voor het eerst geen Nederlandse vlag op mijn wang geschminkt, geen foute oranje kleren aan en geen hup Holland hup. Nee - groen was de kleur. En ‘Go Bokke’ was de tekst die ik uit volle borst meeschreeuwde op de tribune. Waarom Bokke zul je nu misschien denken? De springbok is het nationale dier van Zuid-Afrika en de rugbymannen worden ook wel zo genoemd. 

Bokke!
Welke wedstrijd stond er op het programma? Zuid-Afrika tegen Argentinië. Waar deze wedstrijd om draaide was mij toen nog geheel onduidelijk. Inmiddels weet ik - na even gegoogled te hebben - dat het een toernooi is waar ook Australië en Nieuw-Zeeland aan mee doen. Waar dit toernooi eerder de ‘Tri Nations’ heette, is dat nu veranderd in ‘Rugby Championship’. Zo, weten we dat ook weer. En ach - wat maakte dat zaterdag nou uit - de sfeer was goed, het bier smaakte prima en ik voelde me goed.... Go Bokke!

Waar ik eerder dacht dat wij Hollanders als enigen helemaal de weg kwijt zijn als het Nederlands elftal speelt - weet ik inmiddels dat de Zuid-Afrikanen er ook wat van kunnen. En daar stond ik dan zaterdag... in mijn groene rugbyshirt, met een springbok op mijn gezicht geschilderd. Een beetje onwennig in het begin, maar... erbij horen zal ik!

Wat een sfeer...
En je kent het wel - na een paar biertjes is dat onwennige er snel af. Volledig ging ik op in de sfeer die rondom het stadion hing. Want een sfeertje creëren, dat kunnen ze hier zeer zeker wel. Goede muziek, een aantal grote bars en gezellige Zuid-Afrikanen die voor aanvang van de wedstrijd al be-hoor-lijk dronken zijn. Let the games begin... 

Vol verbazing - en met kippenvel - merkte ik voor aanvang van de wedstrijd al op dat rugby in Zuid-Afrika echt voor verbroedering zorgt. Want ben je nou blank, donker of iets daartussenin - je zingt uit volle borst het Zuid-Afrikaanse volkslied mee: Let us live and strive for freedom. In South Africa our land.... En ik.... ik mompelde ook wat mee. Want achterblijven kon ik echt niet.

Rugby was een onbekend spelletje voor mij. En dat is het eigenlijk nog steeds. Want hoe goed ik ook opgelet heb - wat soms best lastig was met al die brede schouders en strakke billen in het veld - echt begrijpen doe ik het spel nog niet. Maar ach, dat komt vast nog wel. Want één ding weet ik zeker: ik ga de komende vijf maanden in Kaapstad vaker naar rugbywedstrijden toe.

De wedstrijd wonnen we: met 27 tegen 6. Echt spannend is het niet geweest, maar de punten zijn binnen. En ineens vind ik dat toch best belangrijk. Want stel je toch eens voor.  Ik... op het kampioensfeest van de springbokken. Dat zou toch super zijn?

Door Ellen Kemerink

Noot van de eindredactie: Ellen, het wordt allemaal een stuk duidelijker als je de volgende artikelen erop naslaat. Een van onze eerdere stagiaires dook volledig onder in de wereld van tries, penalties en drop-goals en vatte een en ander aan rugbyspelregels behoorlijk coherent samen. Lees maar in het artikel Rugby in Zuid-Afrika. En als je dan toch zo lekker aan het inburgeren bent, bekijk dan ook dit artikel waarin de volledige rugbycompetitie in Zuid-Afrika uiteengezet wordt. 

Om Ellen de komende tijd te volgen houd je onze sectie ‘Blogs uit Zuid-Afrika’ in de gaten. Krijg je acuut ook de kriebels? Lees dan op KaapstadMagazine.nl alles over stage lopen en vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika.

Abonneer je ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description