Royal Hotel Riebeek Kasteel | Accommodatie & Hotels Kaapstad en Wijnlanden

The Royal Hotel in Riebeek Kasteel

Overnachten in het oudste hotel van de Westkaap

Het Royal Hotel in Riebeek Kasteel heeft een aardige reputatie. Sommige mensen kennen het als het oudste hotel in de Westkaap (bouwjaar: 1862), terwijl anderen het vooral herkennen als het hotel met de ‘langste stoep ten zuiden van de Limpopo’ (in deze context betekent ‘stoep’ trouwens balkon). Bij anderen is het hotel, gelegen op ongeveer een uur rijden van Kaapstad, vooral bekend als de plek waar ze ooit de beste gin & tonic ter wereld dronken: die wordt hier namelijk geserveerd in een reusachtig glas (maatje vaas) met verse komkommer, aardbei en granadilla. Denk daar dan het meest schilderachtige uitzicht bij dat je je kunt voorstellen, en je snapt precies waarom deze G&T een onuitwisbare indruk achterlaat.

Nederlandse eigenaar Rob Brendel is het eens met al bovenstaande, maar voegt daar graag aan toe dat het hotel vooral bekend is door haar status als ‘de Tafelberg van Riebeek Kasteel’. De grootste overeenkomst? Net zoals je niet naar Kaapstad gaat zonder de Tafelberg op te gaan, ga je net zomin naar de Riebeek Valley zonder een bezoek te brengen aan het Royal Hotel. Punt uit.

Een stapje terug: Riebeek Kasteel is slechts een uur rijden, maar toch is het als bestemming voor toeristen beduidend minder bekend dan bijvoorbeeld Stellenbosch en Franschhoek. Waarom zou iemand tijdens een vakantie in Zuid-Afrika volgens ons ook dit bijzondere dorp, onderdeel van de Swartland Winelands, moeten bezoeken?

Nou, daarom alleen al. Juist omdat niet veel andere toeristen het doen, voelt Riebeek Kasteel echt als zo’n ‘hidden gem’, een plek die je tijdens je vakantie ‘ontdekt’, waar je trots op bent omdat je het idee hebt dat je daarin duizenden andere vakantiegangers een stapje voor bent gebleven. Met als gevolg dat je tijdens een weekendje in Riebeek Kasteel, nog onvervalste rust en ontspanning vindt.

En waar dat niet altijd gezegd kan worden van een paar nachten in de drukke wijnlanden rondom Stellenbosch en Franschhoek, is de wijn in de Riebeek Valley minstens zo heerlijk als de wijnen uit de bekendere wijngaarden even verderop. In Riebeek Kasteel ligt de focus nog echt op de goede wijn, minder dan op de verkoop ervan en in de restaurants en caféetjes is het allemaal net wat gemoedelijker en gastvrijer. Het dorp ademt vooral nog de sfeer uit van de creatieve artiestenenclave die het ooit was. Het soort dorp dat Franschhoek tot ongeveer het millennium ook was, zeg maar.

“Toen ik voor het eerst een foto van dit hotel zag, leek het op hoe ik had gedacht dat Zuid-Afrika eruit zou zien. De stijl van het hotel was veel Britser en kolonialer dan de Cape Dutch bouwstijl die zo kenmerkend is voor de meeste wijnhuizen.” Hij was op slag verliefd. “Ik heb het hotel ‘s morgens voor het eerst bezocht en ‘s middags zette ik mijn handtekening onder de koopakte.”

Dat was 2004. En het is juist dat gevoel van de ‘oude wereld’ die het hotel uitstraalt, die Rob sindsdien uit alle macht heeft willen behouden. Gasten krijgen het idee weer even terug te zijn in Brits Oost-Afrika, en in de periode waarin David Livingstone de wereld aan het ontdekken was. Het koloniale karakter van het hotel past precies in dat plaatje: de antieke stoelen, typmachines uit vervlogen tijden en iconische zwart-wit platen aan de muur maken het geheel af. Op die foto’s schijnen trouwens ook wijlen Zuid-Afrikaanse politici Paul Kruger en Jan Smuts voorbij te komen.

Denk: een open haard in elke kamer, echte chocolaatjes op je kussen en aan het eind van de dag koffie, thee en homemade taart van het huis. Het gerucht gaat trouwens dat mensen met liefde een uur vanuit Kaapstad komen rijden voor de carrot cake van het Royal Hotel. De kamers van het hotel zijn simpel, elegant ingericht en voldoen aan alle eisen die je van een moderne, fijne hotelkamer verwacht. En meer.

Maar zoals het hoort, bewaren we graag het lekkerst en het mooist voor het laatst. Eenieder die niet van schilderen houdt, krijgt in de tuin van dit hotel acuut zin om een penseel en doek te pakken: het gehele plaatje is schilderijwaardig. Met uitzicht op de bergen, boomgaarden en uitgestrekte groene velden, komen vergezichten zelden mooier dan hier in de tuin van het Royal Hotel. Tel daar een zwembad, comfortabele loungebank en een terras waar ontbijt, lunch en diner genuttigd kan worden bij op, en je snapt waaraan dit hotel haar reputatie dankt. Zelfs als je niet per se in Riebeek Kasteel wil overnachten, kan je het dorp simpelweg niet voorbij rijden zonder op dit terras een glas wijn gedronken te hebben. En daar hoef je niet eens voor in een kabelbaantje te stappen.

Dingen te doen in Riebeek Kasteel
Riebeek Kasteel is bij het grote publiek bekend vanwege het jaarlijkse Riebeek Olive Festival, dat elk jaar het eerste weekend van mei plaatsvindt. En natuurlijk kennen we de namen van de meest beroemde dorpelingen, te weten Jan Smuts en Dani Malan. In het oude woonhuis van Smuts is een museum gemaakt, dat bijzonder de moeite waard is om te bezoeken om meer te weten te komen over de bijzondere geschiedenis van deze Zuid-Afrikaanse staatsman en de geschiedenis van Zuid-Afrika in het algemeen.

Daarnaast is het in de omgeving van Riebeek Kasteel fantastisch wandelen, hiken en fietsen. De receptie van het Royal Hotel kan je op weg helpen met enkele bijzondere wandel- en fietsroutes, net als over bijzondere golfbanen in de buurt voor de golfliefhebbers.

Tip: dineren bij het restaurant van het Royal Hotel: The Royal Restaurant.

Prijs: overnachten in het Royal Hotel zou je qua kosten als ‘gemiddeld’ kunnen betitelen. Afhankelijk van de kamer en het seizoen, betaal je doorgaans tussen R1000 en R2000 per kamer per nacht.

Bekijk voor meer inspiratie voor een onvergetelijke vakantie in Zuid-Afrika ons overzicht van de leukste dagtours in en om Kaapstad.

Voor al het laatste nieuws en informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika