Roxanne's stage in Kaapstad | Werken, reizen en vakantie in Zuid-Afrika

‘Wij kunnen heel erg ontevreden zijn met wat we hebben, terwijl sommige mensen hier een gat in de lucht zouden springen voor precies hetzelfde’

Roxanne reisde voor haar stage naar Zuid-Afrika. Ze raadt het iedereen aan: ‘Je hebt gewoon een fantastische tijd!’

Om toekomstige studenten een idee te geven van hoe een stage in Zuid-Afrika eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken, interviewt KaapstadMagazine.nl regelmatig stagiair(e)s die voor een stage naar Zuid-Afrika kwamen. Deze keer is het woord aan Roxanne Oudshoorn uit Nootdorp, die ons vertelt over haar ervaringen tijdens haar stage in Kaapstad.


'Kaapstad is prachtig, ik geniet van iedere dag', aldus Roxanne.

Waarom besloot je stage te gaan lopen in Zuid-Afrika?

Na alle fantastische verhalen over Zuid-Afrika begon het bij mij te kriebelen en wilde ik het zelf ervaren. Want wie wil nou niet een paar maanden wonen in een land waar je echt alles hebt? Strand, zon, wijnlanden, bergen, genoeg activiteiten en ontzettend aardige mensen.

Hoe heb je je voorbereid op je stage in Zuid-Afrika?

Ik heb heel veel gepraat met mensen die al stage in Zuid-Afrika hadden gelopen en natuurlijk KaapstadMagazine.nl doorgespit voor alle ins and outs over Kaapstad. Verder heb ik alles vooral over me heen laten komen.

Was je zenuwachtig?

Gek genoeg niet. Misschien omdat ik al redelijk wat wist over Kaapstad en wij in totaal met z’n vieren vlogen. Gezonde spanning, dat natuurlijk wel.

Hoe was je aankomst in Zuid-Afrika?

Warm! Het was wel even omschakelen, omdat het in Nederland nog winter was toen ik wegging. Het was een verschil van ongeveer 25 graden, maar mij hoor je niet klagen hoor!
Wat ik ook niet meer vergeet, is het moment dat ik bij de douane aankwam, mijn paspoort liet zien en iedereen direct in lachen uitbarstte. Ik snapte het niet helemaal en vond het een beetje ongemakkelijk, maar nadat ze uitgelachen waren, vertelden ze me wat er zo grappig was. Mijn achternaam is Oudshoorn, dezelfde naam als die van een bekend dorpje aan de Garden Route.

Bij wat voor organisatie liep je precies stage in Zuid-Afrika?

Ik loop stage bij Beautiful Gate in Philippi, een non-profit organisatie die zich inzet voor families uit de omgeving van Philippi. Beautiful Gate wil gezinnen een veilige thuishaven geven. Voor de kinderen voorziet de organisatie in een after school program, om ze te helpen met hun huiswerk.
Ik werk zelf op de marketing en salesafdeling.

Had je last van een ‘cultuurshock’ of viel dat wel mee?
Eigenlijk niet. Ik ben afgelopen zomer in Kenia geweest en heb daar die ‘cultuurshock’ al een soort van ervaren . Ik had het wel toen ik voor de eerste keer mee ging op een huisbezoek via mijn stage in township Philippi. Toen moest ik wel een paar keer slikken. Ik zag hoe gezinnen van 6 personen leven in een huis van 4 bij 4 meter. Dat is bijna onmenselijk.

Wat is je mooiste herinnering aan je stage in Zuid-Afrika?

Wat niet? Kaapstad is prachtig en ik geniet van iedere dag. Mensen zijn heel vriendelijk, daardoor maak je snel contact met anderen. Wat ik vooral mooi vind in Kaapstad, is dat de mensen in townships zo tevreden en blij kunnen zijn met eigenlijk bijna niets. Dat is erg bijzonder om mee te maken. Het zorgt ervoor dat je snel weer met beide benen op de grond staat.

Wat viel je het meeste op tijdens je stage in Zuid-Afrika?

Dat je met open armen ontvangen wordt en dat iedereen zo blij is dat je bent gekomen. Sommigen zeggen zelfs dat je een geschenk van God bent. Dat gaat naar mijn idee een beetje te ver, maar toch geeft het wel een fijn gevoel als je zo ver van huis bent. 


Roxanne: 'Ik werd hier met open armen ontvangen, dat geeft toch wel een fijn gevoel als je zo ver van huis bent.'

Wat maakt Zuid-Afrika voor jou zo indrukwekkend?

De cultuur. Die verschilt zo ontzettend van die van Nederland. Wij kunnen heel erg ontevreden zijn met wat we hebben, terwijl sommige mensen hier een gat in de lucht zouden springen voor precies hetzelfde. Ik denk dat het goed is om dat af en toe te beseffen. Ik heb hierdoor geleerd de kleine dingen te waarderen.

Waar ben je allemaal geweest in Zuid-Afrika?

Onder andere naar een wijnfestival in Paarl, Kaap de Goede Hoop en Cape Point, Muizenberg (surfen), Lion’s Head, de Tafelberg, Durbanville (wakeboarden), township Khayelitsha, de heerlijke markt op de Old Biscuit Mill en het slotconcert van Goldfish tijdens de Kirstenbosch Summer Concerts.

Wat is de allermooiste plek in Zuid-Afrika voor jou?

Camps Bay. Ik houd van het strand, het liefst kom ik er iedere dag. Daarnaast heb je vanaf Camps Bay een fantastisch uitzicht op Lion’s Head en het Twelve Apostles-gebergte. Een prachtige plek om met vrienden bij elkaar te komen en te genieten van de prachtige zonsondergang. 

Als je Zuid-Afrika in 1 woord zou moeten beschrijven…

Bijzonder.

Zou je andere studenten aanraden een stage in Zuid-Afrika te doen? Waarom?
Ja! Je hebt sowieso een fantastische tijd en je leert veel over jezelf en over een andere cultuur. Ik raad sowieso iedereen aan om een stage in het buitenland te doen, omdat het goed is voor je ontwikkeling. En tja, Zuid-Afrika: wat heb je er niet?

Welke tip(s) heb je voor studenten die op het punt staan voor hun stage naar Zuid-Afrika te vertrekken?

- Zorg dat je alles 10 keer dubbel-checkt voordat je naar de Zuid-Afrikaanse ambassade gaat om je visum aan te vragen. Anders word je net zo makkelijk weer naar huis gestuurd en dat wil je niet.

- Als je een auto nodig hebt en er eentje wil huren voor tijdens je stage in Zuid-Afrika, dan is het handig om dit in Nederland al te regelen. Stagebemiddelingsbureau 4exchange helpt je hier graag bij.

- Als je stage gaat lopen in Zuid-Afrika en een onderzoek moet schrijven, zorg dat je van te voren duidelijke afspraken maakt en vaak een tussentijdse meeting hebt met je stagebegeleider. En begin op tijd, want in Zuid-Afrika gaat alles echt een stuk langzamer!

- Het is in Zuid-Afrika echt niet altijd lekker weer en het kan ’s avonds flink afkoelen, dus denk aan lange broeken en shirts met lange mouwen en truien!

- Wij hoorden dat er een beurs beschikbaar is voor studenten die buiten Europa stage gaan lopen. Dit is voor mij niet meer van toepassing, omdat ik al in Kaapstad zit, maar misschien wel voor toekomstige studenten?

Door Milou Windhorst

Is het bij jou, na het lezen van Roxanne’s ervaringen, gaan kriebelen en wil je ook voor een stage naar Zuid-Afrika? Stuur een mailtje naar info@4exchange.nl en informeer naar de stagevacatures in Kaapstad en Zuid-Afrika.

Lees meer in onze sectie vrijwilligerswerk en stage in Zuid-Afrika.

Voor het laatste nieuws en meer informatie over Kaapstad en Zuid Afrika schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook en via Twitter. Mooie foto’s van Kaapstad posten we iedere dag op Instagram en Pinterest.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika