Robert's stage in Kaapstad | Werken, reizen en vakantie in Zuid-Afrika

‘Zuid-Afrika in twee woorden: holy moses!’

Robert Sprenkels (21) liep stage in Zuid-Afrika, waar hij kinderen in townships leerde programmeren. “Hun enthousiasme is bizar!”

Waarom besloot je stage in Zuid-Afrika te lopen?
In de eerste plaats, omdat een stage in het buitenland hoog op mijn verlanglijstje stond en ik deze graag in een Engelssprekend land wilde doen. Daarnaast is het leven in Zuid-Afrika goedkoop en het weer natuurlijk supermooi!

Was je zenuwachtig?
In het begin was het wel even spannend: ik kwam hier alleen en je wordt vantevoren door iedereen bang gemaakt met allerlei horrorverhalen over Zuid-Afrika. Maar twee uur na aankomst was dit gevoel al weg! Ook omdat ik gelijk al veel mensen leerde kennen, waar ik veel mee optrok en nog diezelfde avond mee ben uitgegaan. Zo leer je gelijk de stad een beetje kennen en weet je op een gegeven moment waar je wel moet komen en waar niet.

Had je last van een ‘cultuurshock’ of viel dat wel mee?
Dat wel, ja. Je hebt natuurlijk de gigantische verschillen tussen arm en rijk: mensen die bedelen op straat en mensen die in diezelfde straten in Maserati’s rondrijden. Daar loop je de eerste dagen wel mee in je achterhoofd – het  is onwerkelijk om te zien.

Waar liep je stage in Zuid-Afrika?
Ik liep stage bij een NGO (niet-gouvernementele organisatie), waar ik een model ontwikkeld heb om jongeren in townships tussen 10 en 13 jaar te leren programmeren. Het gaat voornamelijk om websites en spelletjes. Dit model test ik uit in ‘pilot sessies’, een soort testgroep, dus ik geef hier ook les. Dat is erg leuk, want het enthousiasme van die kinderen is echt bizar! Ze luisteren goed en doen actief mee. Vaak komen ze ook een uur te vroeg en na de les moet je ze er echt uitschoppen!

stage Zuid-Afrika
Robert bovenop een van de bergen in Kaapstad

Wat heb je allemaal gedaan en gezien tijdens je stage in Zuid-Afrika?
Ik ben voor mijn doen heel sportief geweest, ik heb een hoop bergen beklommen: Devil’s Peak, Tafelberg, Lion’s Head en Little Lion’s Head. Verder heb ik met haaien ‘gezwommen’, ben ik naar een wijnproeverij geweest, heb ik veel festivals bezocht, quad gereden en een bezoekje gebracht aan de pinguïnkolonie van Boulders Beach. Daarbuiten bestonden mijn weekenden vooral uit veel aan het strand liggen en uitgaan!

Wat is de allermooiste plek in Kaapstad voor jou?
Little Lion’s Head. Ik heb hier echt het meest bizarre uitzicht ooit gehad. Zoals de zonnestralen door de wolken heen kwamen was echt fantastisch.

Wat is je mooiste herinnering aan je stage in Zuid-Afrika?
Ik zou niet één ding kunnen noemen, het totaalplaatje is gewoon ontzettend mooi. Als ik toch zou moeten kiezen, zou ik gaan voor de Garden Route, hoe afgezaagd dat ook klinkt. Het landschap van dat gebied is echt ongelooflijk.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
Een safari in Zuid-Afrika. Als ik op safari ga, wil ik wel naar het Kruger Park en niet naar een soort dierentuin. Helaas had ik hier geen tijd voor.

Als je Zuid-Afrika in 1 (of twee) woord(en) zou moeten beschrijven..
Holy moses!

Door Milou Windhorst

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen in Kaapstad? Stuur dan een mailtje naar info@4exchange.nl en lees onze rubriek Stage en vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie over Kaapstad en Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika