De geheimen van Robbeneiland
10 opmerkelijke feiten over de beroemdste bezienswaardigheid van Kaapstad
(Last update: november 2018)
Robbeneiland is een absolute must-see’s en do’s tijdens je vakantie in Kaapstad. Het geeft je een unieke inkijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Apartheid. Praktische informatie over een bezoek aan Robbeneiland vind je in ons artikel over tours naar Robbeneiland.
Van bij de Clock Tower in de V&A Waterfront vertrekt de boot naar Robbeneiland
De meningen over een bezoek aan Robbeneiland zijn enigszins omstreden. Er zijn mensen die het jammer vinden dat je zelf niet de tijd en de ruimte krijgt om ‘vrijuit’ over het eiland te wandelen en rond te kijken, maar dat je in plaats daarvan in een strak georganiseerde en georchestreerde tour belandt.
Wat veel mensen echter niet weten is dat er op Robbeneiland nog gewoon een gemeenschap van ongeveer 150 mensen leeft (veelal de families van mensen die op het eiland werken als gids), wiens ‘huis’ dagelijks wordt bezocht door duizenden toeristen. Het is deels omwille van de bewoners van Robbeneiland, evenals om de zaken nog enigszins te kunnen beheersen, dat een tour naar Robben Island inderdaad volgens een vast patroon verloopt.
Na de boottocht naar het eiland toe - die ongeveer 20 minuten duurt - vertrekt de groep met een bus over het eiland. In een tour van ongeveer een uur vertelt de gids over het leven op Robbeneiland, toen en nu. Je passeert de groeve waar Mandela werkte, en andere belangrijke plekken die elk een eigen verhaal vertellen.
Daarna stapt men uit bij het cellencomplex alwaar een ex-gevangene de rondleiding overneemt, en de bezoekers meeneemt langs de cellen – waaronder de cel van Mandela, de sportvelden en de slaapzalen. Na afloop is er tijd om de oud-bewaarder (veelal mensen die ook tijdens de tijd van Mandela op Robbeneiland zaten) vragen te stellen, die allemaal openhartig en onverbloemd beantwoord worden.
Deze ferry brengt je naar Robbeneiland
Vertrektijden en kaartjes Robbeneiland
De boot naar Robbeneiland vertrekt dagelijks om 9.00u, 11.00u, 13.00u en 15.00u. In de zomer wordt daar een vierde boot – om 17.00u – aan toegevoegd. Let op: bij slecht weer en/of wind, is de kans groot dat de tour gecanceld wordt. Daarom is het altijd raadzaam om al vroeg tijdens je vakantie in Kaapstad een bezoek aan het eiland te plannen – dan is er nadien nog ruimte de tour bij beter weer alsnog te doen. Kaartjes vooraf boeken is absoluut noodzakelijk! Meer informatie en het boeken van kaartjes lees je op de website van Robbeneiland.
Zonder al te veel weg te willen geven over de bijzondere tour – want dat is het zeker – zette KaapstadMagazine.nl een tiental opmerkelijke feiten over Robbeneiland onder elkaar. Sommigen ervan worden tijdens de tour op Robbeneiland verteld, anderen niet.
Top 10 opmerkelijke feiten over Robbeneiland
1. Men denkt dat het eiland ooit als eerste werd ontdekt door Chinese schepen die in 1421 langs de Kaap de Goede Hoop voeren. In 1488 werd het eiland officieel ontdekt door de Portugezen onder aanvoering van kapitein Bartholomew Dias. Lees meer in ons artikel over de geschiedenis van Robbeneiland.
2. De eerste gevangenen van Robbeneiland worden in 1611 door de Engelse Oost-Indische compagnie naar het eiland verbannen. Daarvoor deed het eiland dienst als postkantoor. In 1662 wordt het eiland officieel tot prison island verklaard.
3. Tot 12.000 jaar geleden zat Robbeneiland, dat eigenlijk de top van een ondergedompelde berg is, vast aan het vasteland van Kaapstad.
4. Het noordelijke gedeelte van Robbeneiland werd in 1991 verklaard tot beschermd vogelreservaat. Behalve vele vogels lopen op het eiland meer dan 25.000 konijnen rond. Die zijn aanzienlijk minder geliefd dan de vogels: ze graven zoveel dat ze bepaalde historische structuren beschadigen.
5. Robbeneiland en de Tafelberg zijn de enige World Heritage Sites die elkaar kunnen zien.
Robbeneiland en de Tafelberg zijn de enige World Heritage Sites die elkaar kunnen zien!
6. Gevangenen van Robbeneiland hadden te maken met zeer strenge bezoekregelingen. Tot 1980 mochten ze 1 keer in de zes maanden 3 minuten bezoek ontvangen, zonder lichamelijk contact met hen te hebben. Na 1980 was dat lichamelijke contact wel toegestaan.
7. Het eerste succesvolle ontsnappingsverhaal van Robbeneiland gaat terug tot 1673, het jaar waarin vijf Zuid-Afrikaanse (Khoe) gevangenen met een gestolen boot erin slagen het eiland te ontvluchten.
8. Het enige verhaal over een gevangene die ooit zwemmend zijn gevangenschap op Robbeneiland wist te beëindigen stamt uit 1690 – luisterend naar de naam Jan Rykman.
9. Tussen de jaren 1939 en 1945 werd Robbeneiland gebruikt als militaire basis om de stad te beschermen tegen eventuele aanvallen van buitenaf. In die jaren wordt een vluchstrook en een web van tunnels en bunkers aangelegd op het eiland. Duizenden soldaten worden gelegerd op Robbeneiland, waarvan slechts een heel klein deel wist waartoe het eiland daarvoor gediend had. In de jaren ’50 wordt Robbeneiland overgenomen door de Zuid-Afrikaanse marine en gebruikt als marinebasis. In die jaren wonen er circa 1200-1500 mensen op het eiland.
10. De laatste keer dat Nelson Mandela zelf op het eiland was – na zijn vrijlating in 1982 en de gelegenheden in de jaren die na Apartheid volgden – was in 2000.
Wat? Je hebt maar drie dagen in Kaapstad? Wijzigen dat ticket! En als dat echt niet kan, bekijk dan even wat je echt moet doen als je maar 72 uur in Kaapstad bent tijdens je vakantie in Zuid-Afrika.
Wil je meer bijzondere informatie over Kaapstad en de plekken en mensen die deze stad en dit land zo bijzonder maken, houd dan KaapstadMagazine.nl in de gaten. Zo hebben we ook 16 opmerkelijke feiten over de Tafelberg op een rij gezet.
Volg ons ook op Facebook, Twitter en via onze (gratis) maandelijkse gratis nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van het laatste, leukste, en lekkerste nieuws uit Kaapstad! De mooiste foto's van de Moederstad en omgeving posten we dagelijks op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |