Reizen met de trein Zuid-Afrika |Goedkoop reizen & Openbaar Vervoer Kaapstad

Reizen met de trein in Zuid-Afrika

Het hoe en wat over treinreizen vanuit Kaapstad en Johannesburg

Reizen met de trein in Zuid-Afrika wordt nog al eens afgeraden: het zou niet veilig zijn en de treinreizen zouden lang duren. Dat laatste klopt, maar over de veiligheid hoeven reizigers zich niet al te druk te maken. Zolang je onder de mensen blijft, je gezonde verstand gebruikt (zoals dat ook normaal is in Nederland) en een oogje houdt op je bagage is reizen met de trein in Zuid-Afrika een prima optie tijdens je vakantie. Daarnaast is het een hele ervaring om met de trein te reizen. Tijdens je reis kun je genieten van een prachtig uitzicht en van de adembenemende landschappen van Zuid-Afrika.

Wel geldt dat je als je door Zuid-Afrika wil reizen, met de bus over het algemeen sneller je bestemming bereikt dan met de trein. De prijzen tussen reizen met de bus en reizen met de trein verschillen niet veel. Wil je toch liever met de bus reizen door Zuid-Afrika en wil je weten wat je opties zijn? Lees dan het artikel over reizen met de bus in Zuid-Afrika.

Eigenlijk is de beste optie om met de trein te reizen in Zuid-Afrika de Shosholoza Meyl. De trein biedt comfortabele zit- en slaapplaatsen in verschillende klassen. Prijzen voor de rit van Kaapstad naar Johannesburg beginnen bij R360 (goedkoopste klasse) en lopen op naar R2650 (duurste klasse).

Vanuit Kaapstad draait het eigenlijk allemaal om het traject Kaapstad-Johannesburg. Onderweg doe je enkele andere plaatsen aan, maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om vanuit Kaapstad naar Port Elizabeth of Durban te reizen met de trein. Deze steden, en East London, zijn daarentegen wel vanuit Johannesburg per trein te bereizen. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over de mogelijkheden om vanuit Johannesburg de trein te nemen. 

Allereerst de route Kaapstad-Johannesburg. De Shosholoza Meyl vertrekt en komt aan op het treinstation in het centrum van Kaapstad (Strand Street). Op woensdag, vrijdag en zondag rijden er treinen tussen Kaapstad en Johannesburg via Kimberley (de plek die beroemd is omdat daar ooit de eerste diamantmijnen ontdekt werden). De tickets zijn verdeeld in drie verschillende prijsklassen: premier-, tourist- en economy class. Ook biedt Shosholoza Meyl de mogelijkheid om je auto mee te nemen. Uiteraard betaal je daar voor: de prijzen beginnen bij R2980 (indicatie). In het hoogseizoen (december/januari) zijn kaartjes vaak duurder dan de rest van het jaar. Prijzen die in dit artikel vermeld staan, zijn op basis van een enkeltje Kaapstad-Johannesburg en geldig op het moment van schrijven (november 2013).

Treinreizen in verschillende klassen 
Economy class:
in de economy class van Shosholoza Meyl vind je alleen zitplaatsen. Dit is de goedkoopste mogelijkheid om met de trein te reizen in Zuid-Afrika. Voor een treinkaartje van Kaapstad naar Johannesburg betaal je in het laagseizoen voor een zitplaats ongeveer R360 en in het hoogseizoen R430.

Tourist class: in de tourist class van Shosholoza Meyl krijg je een slaapplaats in een tweepersoons coupé of een vierpersoonscoupé. Toeristen worden doorgaans geadviseerd om voor de tourist class te kiezen; een veilige, maar soms wat trage manier van reizen. Deze klasse is over het algemeen drukker dan de luxere premier class maar daardoor ook veiliger. Voor een slaapplaats betaal je ongeveer R600 in het laagseizoen en R720 in het hoogseizoen.

Premier class: Reizen in de premier class in de Zuid-Afrikaanse tein is een luxe ervaring, maar wel de duurdere optie. Je betaalt in het laagseizoen namelijk ongeveer R2650 voor een ticket en in het hoogseizoen R3180. In de premier class vind je de toeristen die op zoek zijn naar een wat luxere treinreis.

In de zomervakantie in Zuid-Afrika (december en januari) kunnen de treinen behoorlijk vol zijn waardoor het prettiger is om met de bus te reizen. Let op: tien minuten voor vertrek worden er geen passagiers meer toegelaten. Wees dus op tijd: ongeveer een uur voor vertrek is voldoende.

Tip: Koop je ticket tijdig – er kunnen namelijk flinke rijen staan bij de ticket office van het treinstation (geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.30 – 17.00u en zaterdag van 07.30 tot 10.30u). Neem voor meer informatie contact op met de ticket office via +27 (0)21 449 4596. Om kaartjes online te bestellen, vul je het boekingsformulier in op de website van South African Railways

Routemogelijkheden
Op de route stopt de trein onderweg op een paar tussenstations zoals Bellville, Worecester en Kimberley. De reis duurt in totaal ongeveer 26 uur en de trein vertrekt drie keer per week vanuit Kaapstad. De Shosholoza treinen rijden ook tussen Johannesburg en Durban ( vier keer per week), Johannesburg en Port Elizabeth (drie keer per week) en Johannesburg en East London (drie keer per week). Voor meer informatie over deze routes en prijzen bekijk je de website van Shosholoza Meyl. Op de site zie je ook welke andere, kortere routes de trein nog meer aflegt, zoals naar kleinere plaatsen als Komatipoort, Musina en Queenstown.

Voor actuele prijzen en meer informatie over reizen met de trein in Zuid-Afrika kun je contact opnemen met Shosholoza door te bellen naar +27 (0)86 000 8888 of te kijken op de website van Shosholoza Meyl.

Naast deze Shosholoza Meyl zijn er nog een aantal andere operators die treinreizen aanbieden waar verschillende tours en uitstapjes bij de prijs zijn inbegrepen. Dit gaat vaak om de aanzienlijk luxere manier van reizen met de trein in Afrika. De meest bekende hiervan zijn de Rovos Rail en de Blue Train. Let wel: dit is voor de meer gegoede reiziger; prijzen liggen tussen de R13,000 en R33,000 per persoon per reis.

Onze gastblogger Bas maakte eerder een reis met de Shosholoza Meyl door Zuid-Afrika. Lees alles over zijn avontuur in zijn verhaal over reizen met de trein van Kaapstad naar Johannesburg.

Wil je toch liever met de bus reizen door Zuid-Afrika en wil je weten wat je opties zijn? Lees dan het artikel over reizen met de bus in Zuid-Afrika. Ook hebben we een overzicht van de binnenlandse vluchten en vliegvelden in Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Huur je toch liever een auto? Lees dan alles over goedkope autohuur in Zuid-Afrika.

Om op de hoogte te blijven van het laatste Kaapse nieuws hou je ons in de gaten via Facebook en Twitter. Schrijf je ook in voor onze (gratis) maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika