Reizen met de bus Zuid-Afrika | Rondreizen & Openbaar Vervoer Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Reizen met de bus in Zuid-Afrika

Het hoe en wat over busreizen vanuit Kaapstad en Johannesburg

Loop je stage in Kaapstad en heb je nog tijd over om te reizen? Of ben je op vakantie in Zuid-Afrika en huur je liever geen auto? Dan is reizen met de bus door Zuid-Afrika een goede optie.

Als je met de bus door Zuid-Afrika wil reizen, heb je twee keuzes: de hop on hop off busdienst van de Baz Bus of één van de aanbieders van verre busreizen in Zuid-Afrika. De busmaatschappijen die deze ritten aanbieden, verschillen niet veel van elkaar. Ze bieden allen een paar keer per dag busreizen van Kaapstad naar Johannesburg en naar andere plaatsen in Zuid-Afrika aan. Ook de prijzen van de verschillende busmaatschappijen liggen dicht bij elkaar.

De bussen in Kaapstad vertrekken vanuit het centrum van Kaapstad aan het eind van het treinstation. Kies je ervoor om te reizen met de Baz Bus? Dan word je opgehaald bij je accommodatie. Hieronder lees je meer over de verschillende do’s en don’ts van de aanbieders van busreizen.

De meeste bedrijven bieden de mogelijkheid om de tickets voor busreizen in Zuid-Afrika online te kopen. Handig, want dan kun je al ruim vóór je vakantie of reis zorgen dat je je kaartjes hebt en je route uitstippelen. Daarnaast zijn de meeste bustickets ook verkrijgbaar via de website Computicket en te koop in grote winkels als Shoprite en Checkers. Voor studenten, kinderen en mensen vanaf 60 jaar gelden er vaak speciale tarieven. Vraag naar deze tarieven wanneer je een ticket koopt.

Tip: wees op tijd bij de bus; vaak worden passagiers tot tien minuten voor vertrek toegelaten tot de bus. Als je een half uur voor vertrek aanwezig bent, is dat voldoende.

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de mogelijkheden voor reizen met de bus in Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet en de verschillende maatschappijen onder de loep genomen.

Baz Bus
De Baz Bus in Zuid-Afrika is een erg veilige hop on hop off service die vanuit Kaapstad langs de oostkust van Zuid-Afrika naar Pretoria rijdt (en uiteraard ook terug). De Baz Bus doet ook alle stops van de welbekende Garden Route (Tuinroute) aan. Ideaal voor jonge mensen zonder rijbewijs of zij die graag low-budget deze absolute must-see tijdens een vakantie of stage in Zuid-Afrika willen meepikken. Als je met de Baz Bus door Zuid-Afrika reist, heb je zelf in de hand hoe lang je over je reis doet, waar je stopt (en waar niet) en hoeveel tijd je op iedere bestemming besteedt. 

Als je met de Baz Bus reist, omzeil je het zoeken naar accommodatie: de busjes stoppen namelijk bij meer dan 180 backpackers en B&B’s in meer dan 40 steden en dorpjes op de route van Kaapstad naar Pretoria.

Route van de Baz Bus
Omdat veel passagiers van de Baz Bus alleen reizen, is dit een goede optie voor je als je ook alleen reist en graag nieuwe mensen wil leren kennen. Wederom zullen vooral afzwaaiende stagiairs en enthousiaste backpackers hier erg blij van worden.

Baz Bus vertrekt vanuit Kaapstad op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag en haalt je (zoals gezegd) op bij je accommodatie. Vanuit Pretoria vertrekt de bus op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. Baz Bus rijdt via Port Elizabeth, East London, Durban en Johannesburg naar Pretoria (en vice versa) en stopt op alle tussengelegen plaatsjes op de route.

Ook biedt Baz Bus de mogelijkheid om een fiets of surfboard mee te nemen op je reis door Zuid-Afrika. Bonus: in de comfortabele 22-zits busjes van de Baz Bus (dus geen grote touringbussen) kun je gebruik maken van goedkoop wifi.

Voor een ticket voor de Baz Bus betaal je meer dan voor een ticket voor de reguliere bussen die lange afstanden rijden, zoals Intercape, Greyhound en Interlux waar je in dit artikel ook meer informatie over vindt. Er zijn verschillende tickets te koop voor de Baz Bus.
Hop on hop off ticket: met dit buskaartje kies je vooraf een begin- en eindbestemming en kun je zo lang over je reis doen als je zelf wil. Voor dit ticket betaal je voor een enkeltje (waarbij je slechts één richting van de route op mag reizen) van Kaapstad naar Pretoria R3680 en voor een retour R5480.

Travel Pass: met de Travel Pass kies je voor een tijdsperiode (7, 14 of 21 dagen) waarin je vrij beide richtingen van de route op mag reizen. Voor een zeven dagen pass betaal je R1780, voor 14 dagen R2780 en voor 21 dagen onderweg met de Baz Bus ben je R3380 kwijt.

Daarnaast biedt de Baz Bus ook georganiseerde rondreizen aan (waarbij je met een groep mensen een afgestemd traject volgt en in de accommodatie slaapt die voor je gekozen is). Ook zijn er tickets waarbij je zelf je begin- en eindbestemmingen kunt kiezen.

Kaartje voor de Baz Bus kopen?
Tickets voor de Baz Bus zijn online te koop en verkrijgbaar bij verschillende backpackers en reisagenten in Kaapstad, bijvoorbeeld in verschillende travel operators op Long Street. Kijk voor actuele ticketprijzen en online ticketverkoop op de website van Baz Bus. Lees voor meer informatie over de Baz Bus ook ons artikel over reizen met de Baz Bus langs de Garden Route in Zuid-Afrika.


Intercape Mainliner
Intercape biedt busreizen aan door Zuid-Afrika, maar ook in en naar meerdere landen in zuidelijk Afrika zoals Namibië, Botswana en Zimbabwe. Hoe de Baz Bus bedoeld is voor toeristen is de Intercape dat niet perse. Dit is meer een reguliere, openbaar vervoer-busdienst voor lange afstanden.  Ook reis je met de Intercape (in tegenstelling tot de Baz Bus) in grote tourbussen die plaats bieden voor minimaal 44 personen.

Route van Intercape
Intercape rijdt vrijwel door heel Zuid-Afrika en doet alle grote steden aan zoals Kaapstad, Johannesburg, Port Elizabeth, East London, Kimberley, Durban en Pretoria. Ook kun je met de Intercape Mainliner naar Nelspruit rijden wat dichtbij het welbekende safaripark Kruger Park ligt.

Er rijden dagelijks twee of drie bussen (hangt af van welke dag je wil reizen) van Kaapstad naar Johannesburg. De reis duurt zo’n 18 uur en enkeltjes voor deze busreis gaan vanaf ongeveer R560. De prijs van je ticket hangt erg af van wanneer je wil reizen. Zo kun je het hoogseizoen (december/januari) rekenen op prijzen van ongeveer R850. Wil je een flexibeler ticket waarbij je een gedeelte van de reissom terugkrijgt bij annulering, dan kun je rekenen op prijzen vanaf R740 in het laagseizoen en R1200 in het  hoogseizoen. De tickets voor de reguliere bussen die lange afstanden rijden zijn goedkoper dan de tickets voor de hop on hop off service van de Baz Bus.

Kaartje voor de Intercape Mainliner kopen?
Kijk voor actuele prijzen, vertrektijden en om je busticket te boeken op de website van Intercape Maitliner of bel de klantenservice van Intercape op +27 (0)861 278 278.

Greyhound Cityliner
Greyhound biedt busreizen aan door heel Zuid-Afrika en doet naast alle bekende grote steden ook de kleinere plaatsjes aan en heeft ook routes naar andere landen in het zuiden van Afrika zoals Mozambique. Ook Greyhound is een reguliere busdienst voor lange afstanden en biedt reizigers comfortabele zitplekken in hun dubbeldeksbussen.

Route van Greyhound
Met Greyhound kun je naar veel grote steden in Zuid-Afrika zoals Kaapstad, Johannesburg, Durban, East London en Port Elizabeth. Maar ook naar veel kleine steden en dorpjes.

De bus van Kaapstad naar Johannesburg en Pretoria vertrekt drie keer per dag. De prijzen van de verschillende busmaatschappijen liggen erg dicht bij elkaar. Voor een enkele reis van Kaapstad naar Johannesburg met Greyhound kun je in het laagseizoen rekenen op prijzen vanaf R580 en in het hoogseizoen prijzen vanaf R900.

Handig: op bepaalde routes is er een wifi service beschikbaar in de dubbeldekkers van Greyhound vanaf R20.

Kaartje kopen voor de Greyhound Cityliner?
Ga naar de website van Greyhound Cityliner om online een ticket te boeken  of neem contact op met de klantenservice van Greyhound op +27 (0)83 915 9000.

Translux Intercity
Ook Translux is een busmaatschappij die reguliere busreizen in Zuid-Afrika aanbiedt voor lange afstanden. Translux heeft luxe enkeldekker touringcars.

Route van Translux
Translux biedt meer dan 20 routes aan naar zeker 100 bestemmingen in Zuid-Afrika. Daarnaast kun je met Translux ook naar andere landen in zuidelijk Afrika, namelijk naar Malawi, Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Er rijden twee keer per dag bussen van Translux tussen Kaapstad en Johannesburg.

Translux is een iets goedkopere optie vergeleken met de andere busbedrijven in Zuid-Afrika. Zo betaal je in het laagseizoen voor een enkeltje Kaapstad – Johannesburg ongeveer R520 en in het hoogseizoen R720. Dit komt mede doordat Translux één type ticket aanbiedt en er ook geen verschillende klassen in de bussen zijn.

Kaartje kopen voor de Translux Intercity?
Kijk voor prijzen en het boeken van tickets op de website van Translux Intercity of neem contact op met de reserveringslijn van Translux door te bellen naar +27 (0)861 589 282.

Naast bovengenoemde aanbieders zijn er nog een aantal andere maatschappijen die busreizen verzorgen in Zuid-Afrika. Dit zijn onder andere SA Roadlink, City to City, Eldo Coaches en Citiliner.

Reis je liever met de trein door Zuid-Afrika en wil je weten wat je opties zijn? Lees dan het artikel over reizen met de trein in Zuid-Afrika. Ook hebben we de binnenlandse vluchten en vliegvelden in Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Huur je toch liever een auto? Lees dan alles over goedkope autohuur in Zuid-Afrika.

Om op de hoogte te blijven van het laatste Kaapse nieuws hou je ons in de gaten viaFacebook en Twitter. Schrijf je ook in voor onze (gratis) maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

TRIVIA

image description