17 x handige apps en reisgidsen voor je vakantie in Zuid-Afrika

Handige apps en reisgidsen voor je vakantie in Zuid-Afrika

Een schat aan online en offline informatie om het meeste uit je reis te halen

Hiken, surfen, kayakken, zonnen, de Garden Route, Kruger Park – de mogelijkheden zijn oneindig in Zuid-Afrika. Je wil er natuurlijk zeker van zijn dat je niks mist, wat betekent dat een goede voorbereiding noodzakelijk is! Kortom: lees je van te voren goed in, reserveer restaurants en boek excursies liefst al vóór vertrek. Naast de schat aan informatie die KaapstadMagazine.nl biedt, zijn er ook andere bronnen waar je veel aan kunt hebben. Ziehier een overzicht van leuke apps en reisgidsen over Kaapstad en Zuid-Afrika.

(Last update: september 2018) 

Tip: aangezien wifi in Zuid-Afrika soms kan haperen en het downloaden van een app wat tijd en data in beslag neemt, is het verstandig om de apps wellicht al voor vertrek te downloaden. Alle ondergenoemde apps zijn gratis te downloaden in de AppStore voor Android en iOS. 

Handige applicaties (apps) voor je reis naar Kaapstad

1. Uber
Met stip op nummer één: Uber. Deze gratis app is (bijna) onmisbaar in Kaapstad: vanuit je locatie word je in contact gebracht met alle Uber-chauffeurs in de buurt. Binnen 2 à 3 minuten komt een auto je ophalen bij punt A en brengt je naar punt B – goedkoper dan een taxi. Bang om bij de verkeerde auto in te stappen? Het nummerbord wordt van tevoren naar je gestuurd, evenals de naam en het telefoonnummer van de chauffeur. NB: je hebt voor Uber een creditcard of PayPal-account nodig, hoewel je in de auto’s tegenwoordig ook de optie hebt om cash te betalen.


Ga snel en goedkoop van punt A naar B met Uber

2. MyCiti
Voor toeristen is het openbaar vervoer in Kaapstad vaak niet het meest gebruikte vervoersmiddel, maar toch kan deze gratis app van MyCiti goed van pas komen voor als je toch een keer de schone, moderne bussen die overal in de stad rijden, wilt gebruiken. Het betaalsysteem werkt bijna hetzelfde als de ov-chipkaart in Nederland: je koopt een MyCiti-kaart (30 rand) en reistegoed bij een station kiosk (deze zijn te vinden bij grote bushaltes), vervolgens kan je met je kaart in- en uitchecken in de bus.
Vind alle informatie, de locaties van de station kiosken en routes van de bus op de website van MyCiti.

3. Het actuele weerbericht in Kaapstad
Hoe warm wordt het vandaag? Gaat het flink waaien, of juist niet? Download favorieten zoals Yahoo Weer en Weather+: deze apps zijn gratis en hebben prima betrouwbare weerberichten voor Kaapstad.

4. TripAdvisor Cape Town, South Africa
De app van TripAdvisor mag in deze lijst zeker niet ontbreken. Met de hoeveelheid restaurants en hotels in Kaapstad, is het makkelijk als de keuze voor jou wordt gemaakt. Grappig genoeg staat een restaurant in de township (Mzansi) bovenaan. Maar ook in de top 10: Stardust, Fork en Chefs Warehouse. En het nummer één hotel: 2Inn1 Kensington.
Tip: Nog geen keuze kunnen maken? Kijk ook even naar ons overzicht van beste restaurants in Kaapstad.

5. Zomato
Als je op onze site niet genoeg leuke tips voor restaurants in Kaapstad gevonden hebt, is er Zomato. De gratis app van deze populaire site helpt met het zoeken van een goed restaurant bij jou in de buurt, inclusief foto’s en menu’s. Wil je niet vergeten waar je hebt gegeten? Je kan met Zomato ook je eigen ‘restauranttocht’ vastleggen.

6. Airbnb
Een privékamer met uitzicht op de Tafelberg? Of een riante villa in Camps Bay? Er zijn meer dan 300 opties voor Airbnb in Kaapstad (vaak met zwembad). Prijzen variëren, waarbij de goedkoopste kamer al voor €9.30  te boeken - en de duurste voor €1065.
Ook leuk: slapen bij deze Nederlandse Airbnb’ers in Zuid-Afrika

Behalve accomodaties kun je tegenwoordig ook activiteiten boeken via Airbnb. Een leuke manier om de stad door de ogen van een local te leren kennen én iets nieuws bij te leren. 


Kijk wat Airbnb allemaal te bieden heeft in Kaapstad!

7. Cape Town Maps and Walks
Deze app heeft een uitgebreide kaart van de stad en leuker nog: hij vertelt je precies hoe en waar je leuke wandelingen door de stad kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld op een Art Gallery- of Museum of Cape Town Tour lopen. Handig aan de app is dat hij ook offline werkt. De Lite-version is gratis. Met deze versie krijg je foto’s van plekken en wandelrouters maar geen navigatie! Om er zeker van te zijn dat je niet verdwaalt is het misschien verstandig(er) de Full-version te downloaden (€4,60).

8. VoiceMap
Een andere app om de stad wandelend te ontdekken is via VoiceMap. De app bevat meer dan dertig routes in Kaapstad. Terwijl je wandelt, hoor je van alles over jouw route en de omgeving. De app zelf is gratis maar de wandelroutes variëren in prijs van €1.99 tot €5.99.

9. Maps.me
Nooit meer verdwalen met de app Maps.me. Deze app navigeert je de hele wereld over en dus ook door Kaapstad. Wat deze app zo fijn maakt, is dat die ook offline te gebruiken is. 

9. Shark Spotters
We willen je niet bang maken – echt niet! – maar er zijn dus haaien in de zee rondom Kaapstad. Geen paniek, maar misschien toch fijn om de app van Shark Spotters te downloaden: de app vertelt je wanneer er voor het laatst haaien gespot zijn, en waar. Vooral surfers kunnen niet zonder deze app, dat mag duidelijk zijn.


Vergeet niet goed naar de vlaggen te kijken!

10. Vivino
Vivino vertelt je alles over de fles wijn die je wil kopen via beoordelingen (22 miljoen wijndrinkers!). Hoe werkt het? Je maakt een foto van het wijnetiket en de app geeft je de informatie die je nodig hebt. Via je account kan je je eigen favoriete wijnen opslaan. Handig voor het brede assortiment Kaapse wijnen. Vergeet op deze manier nooit die lekkere Chardonnay, die je ergens in een van de wijnhuizen in Stellenbosch drinkt. 

11. XE Currency
Hoeveel euro is zoveel rand? Vooral als je hier net bent aangekomen en met de wisselende koers, is XE Currency (of andere valuta-wisselende apps) een aanrader. 

12. Dine4Six
Dankzij de app Dine4Six is alleen eten verleden tijd. Veel expats en reizigers zullen het probleem herkennen: je bent tijdelijk in een vreemde stad en wilt graag wat andere reizigers of locals ontmoeten, maar dit blijkt soms nog best een lastige opgave. Dine4Six biedt uitkomst: door middel van deze app kun je samen met vijf onbekende dineren bij een van de vele restaurants in Kaapstad. De app stuurt je wekelijks een uitnodiging voor een restaurant, waarna je zelf kunt beslissen of je hieraan wilt deelnemen. De app bevindt zich momenteel nog in de testfase, waardoor die nog niet te downloaden is. Wel is het mogelijk deel te nemen aan de pilot door je aan te melden voor de maillijst.

13. The Entertainer
Hoe lang je verblijf in Kaapstad ook duurt, je bent en blijft een Nederlander en ja, wij Nederlanders worden simpelweg gelukkig van aanbiedingen. Maak kennis met de app The Entertainer, je nieuwe beste vriend als het aankomt op goede deals in Kaapstad. The Entertainer is vergelijkbaar met Groupon en heeft dagelijks nieuwe aanbiedingen op restaurants en activiteiten. De app - die zich momenteel op 14 verschillende landen in de wereld richt - is heel gemakkelijk in gebruik en biedt naast de betaalde versie ook de mogelijkheid eerst de gratis versie uit te proberen. 

Reisgidsen over Kaapstad, de Tuinroute en Zuid-Afrika

1. Dominicus Reisgids Kaapstad

Deze reisgids (ge-update in 2018) is geschreven door de Nederlandse Willemijn Jumelet die al jaren in Kaapstad woont – en specifiek op Kaapstad en de Westkaap gericht. Het boek beschrijft alle bijzondere plekken – Kaapstad, de Wijnlanden, Hermanus maar ook prachtige dorpen als Montagu, Greyton, Riebeek-Kasteel en Paternoster – en noemt bijzondere must-do tours, restaurants en andere bezienswaardigheden, terwijl ook een mooie uitleg over de bijzondere geschiedenis van Kaapstad en Zuid-Afrika niet ontbreekt. Zeker een goede aankoop als je je meer weer verdiepen in je (vakantie)bestemming. Overkoepelend is er de Dominicus reisgids Zuid-Afrika – die ge-update is in 2014. 
Prijs: Dominicus reisgids Kaapstad  €19.95, Dominicus reisgids Zuid-Afrika  €23,95
Bestel de reisgids over Kaapstad op Bol.com | Bestel de reisgids over Zuid-Afrika bij De Zwerver 

2. Cool Cape Town - een reisboek by Barts Boekje 
Marcelle Mudde en Maartje Diepstraten bezochten de afgelopen jaren de beste restaurants in Kaapstad, bewandelden de mooiste routes in de omgeving, proefden de lekkerste wijnen, bestempelden een aantal adressen als net niet Cool Cape Town genoeg, maar gelukkig werden ze verliefd op een heel aantal andere plekken. Het resultaat (240 pagina’s en 186 tips) daarvan bundelden ze in Cool Cape Town. Doe er je voordeel mee tijdens je vakantie en/of geniet van de onvervalste voorpret.
Prijs: €19,95 en ligt vanaf eind oktober in de winkels. Verder is het boek online te bestellen via de website van Cool Cape Town.
3. Reisgids ANWB Ontdek Kaapstad & de Kaap  - Wereldreisgids Zuid-Afrika
Net als de Dominicus-gids een Nederlandstalige, up-to-date reisgids over Kaapstad en de omgeving. (€17,95). De ANWB Wereldreisgids Zuid-Afrika (2016) is de grote broer van Ontdek Kaapstad & de Kaap: deze gids geeft informatie over verschillende plekken en bezienswaardigheden in het hele land, waaronder de Drakensbergen, het Kruger Park en de prachtige kustlijnen. Achterin het boek zit een uitneembare kaart – handig! Deze gids kost €17,98. De ANWB gids over Kaapstad bestel je bij De Zwerver | de gids over Zuid-Afrika bestel je op Bol.com

4. Lonely Planet South Africa (Engels)
De Lonely Planet is hoogstwaarschijnlijk één van de bekendste onder de reisgidsen, ware het niet dat het opvallend genoemd mag worden dat de laatste updates uit 2013 (!) en 2015 stammen. Voor een rondreis naar Zuid-Afrika en de buurlanden is de gids voor Southern Africa (2013) aan te raden, voor een reis in Kaapstad en de Garden Route kom je terecht bij de Cape Town & Garden Route (2015). Als laatste is er de South Africa, Lesotho & Swaziland (2015)-versie. Kenmerkend voor de Lonely Planet-gidsen is hun ietwat beknopte, zakelijke stijl van informatie geven, naar fijne plattegronden en culturele achtergrondinformatie. 
Prijs: Southern Africa €24.99, Cape Town & Garden Route €17.99 en South Africa, Lesotho & Swaziland €22.99.
De reisgiden over Afrika koop je op Bol.com


Dominicus - ANWB - Lonely Planet reisgids

Ook een must-read: de ultieme checklist voor je vakantie in Zuid-Afrika.

Om op de hoogte te blijven over alles wat je kunt doen tijdens je vakantie in Kaapstad houd je KaapstadMagazine.nl in de gaten. Volg ons via Facebook en Twitter en schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika