Recept voor Potjiekos uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaans eten

KaapstadMagazine.nl

Lekker en traditioneel Zuid-Afrikaans eten: potjiekos

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Lekker en traditioneel Zuid-Afrikaans eten: potjiekos

Zo maak je één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten

Precies zoals wij Nederlanders het graag zien: alles bij elkaar gooien en desgewenst nog even aanstampen. Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken en betekent letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot en stamt uit het jaar 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag – laagje voor laagje – in een grote gietijzeren pot.

Vandaag de dag geldt potjiekos nog steeds als één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten. KaapstadMagazine.nl zocht voor jou een smakelijk en makkelijk Zuid-Afrikaans recept, zodat je bijvoorbeeld ook na je vakantie in Kaapstad nog kunt genieten van dat lekkere eten uit Zuid-Afrika.

Grappig: potjiekos is niet alleen een maaltijd, maar wordt vanwege de lange bereidingstijd vaak gezien als een sociaal gebeuren. Terwijl het gerecht staat te pruttelen, praten de gasten onder het genot van een (Zuid-Afrikaans) wijntje en een kampvuur bij.


Deze 'kleine pot eten' geldt nog steeds als één van de lekkerste gerechten uit Zuid-Afrika

Zo maak je potjiekos klaar:

Ingrediënten (voor 6 personen)
1 kg rundvlees
6 gesneden aardappelen
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
3 gesneden wortelen
300 gram bloemkoolroosjes
15 gram bruine suiker
100 ml sinaasappelsap
125 gram geraspte kaas
Olijfolie
Peper en zout

Bereidingswijze (2 uur)
1. Snijd het vlees in stukjes.

2. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan, bak het vlees totdat het bruin is en breng het op smaak met peper en zout.

3. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees in de pan.

4. Als derde laag doe je de stukjes aardappelen erbij.

5. Gooi als laatste de groenten, bruine suiker en sinaasappelsap in de pan en laat het geheel zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het goedje niet droogkookt. Let op: roeren is doodzonde nummer één!

6. Strooi wat geraspte kaas over de potjiekos, vlak voordat je deze serveert.

Eet smakelijk!

Smaakt potjiekos naar meer (Zuid-Afrikaans eten) en ben je op zoek naar nog een lekker gerecht uit Zuid-Afrika? Probeer dan dit recept voor een Zuid-Afrikaanse kudu pie en sluit je diner af met dit recept voor melktaart uit Zuid-Afrika.

Voor meer lekker nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je KaapstadMagazine.nl, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
April 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

coronavirus-cape-town-together_2Events and things to do during the ...

You can still live a little with many events and things to do without leaving home

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika