Recept voor koeksisters uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaans eten

KapstadtMagazin.de

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Stadt der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Zeg die afspraak bij de tandarts maar vast af. Na het eten van dit mierzoete Zuid-Afrikaanse gerecht durf jij niet meer in zijn stoel plaats te nemen!

Doe je altijd minstens drie scheppen suiker in je thee, heb je standaard een zak Redband in je tas en staat kermis voor jou synoniem aan suikerspin? Dan hebben wij het pareltje onder de Zuid-Afrikaanse recepten voor jou! Koeksister/koeksuster/cooksister – dit gerecht uit Zuid-Afrika staat bekend onder bijna net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is. Het belangrijkste: het is superlekker!

Koeksisters vinden hun oorsprong in de Cape Malay kitchen – de typisch Maleisische keuken van Kaapstad. Immigranten uit het verre oosten zetten dit lekkere gerecht op de Zuid-Afrikaanse kaart. Koeksisters hebben qua structuur veel weg van oliebollen en lijken nog het meest op een in elkaar gedraaide pretzel. Maar dan tien keer zo zoet. Bereid je voor op eventuele kiespijn én het lekkerste toetje/tussendoortje dat je in tijden geproefd hebt.

Grappig: volgens sommigen is de naam koeksisters afgeleid van het Afrikaanse woord ‘sissen’, dat frituren betekent.


De naam koeksisters is afgeleid van het Afrikaanse woord 'sissen', dat frituren betekent.

Zo maak je koeksisters:

Ingrediënten
Voor de siroop:
500 ml water
500 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen

Voor het deeg:
320 gram bloem
30 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 ei
Huishoudfolie

Bereidingswijze (1,5 uur)

1. Doe de roomboter, het bakpoeder, de melk, het zout en het ei in een beslagkom.

2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

4. Terwijl het deeg ligt op te stijven, maak je ondertussen de siroop. Doe hiervoor een halve liter water en een halve kilo suiker in een pannetje.

5. Rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met het sap en een kaneelstokje toe aan het suikerwater.

6. Laat het geheel 15 minuten koken, zodat de substantie wat dikker wordt.

7. Schenk de siroop in een kommetje en laat het afkoelen.

8. Terug naar het deeg: rol de bal uit tot die helemaal plat is en een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter.

9. Snijd hiervan vervolgens reepjes en maak in elk stukje drie incisies, tot vlak voor de bovenkant.

10. Vervolgens maak je met die drie reepjes een vlecht van de koeksister en druk je het uiteinde vast.

11. Herhaal stap 10 voor alle koeksisters en frituur ze op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.

12. Dompel de gefrituurde koeksisters in de afgekoelde siroop en laat ze even uitlekken.

Eet smakelijk!

Smaken de koeksisters naar meer zoetigheid? Probeer dan ook eens dit Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart. Maar als je toe bent aan iets hartigs, hebben we ook een tip voor je: dit recept voor kudu pie uit Zuid-Afrika.

Volg KaapstadMagazine.nl voor nog meer smakelijk nieuws uit Zuid-Afrika, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
April 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Kiff Kombis Tours Kiff Kombi local special: fall in love ...

Travel, eat, drink with friends in a vibey kombi, driver included (20% off price)

Wolfkop Camping Villages and Nature ReserveWolfkop holiday specials: glamp for up ...

Plus 9 activities also at half-price: bodyboard the Olifants, hike, see rock paintings ...

Whale Rock LodgeWhales, wine and a special reader’s ...

Get 10% off your Hermanus holiday plus a complimentary bottle of wine

Gallery 19 high streetFirst Fridays, the social event in ...

Talk to gallerists, art lovers and drink wine from this famous region

Nelson Makamo See world-famous SA artist Nelson ...

Opening night (with Makamo) fully booked. Walk-about in planning

Chard Grill Weekly burger specials plus 2 happy ...

R99 for two burgers and R30 for all wine, beer and gin

Hermanus Guest HouseBook a luxe Hermanus stay on this ...

Colourful, central + opposite a gorgeous (safe) tidal pool

Burgundy RestaurantYour guide to eating at Burgundy ...

Beer-battered hake + chips, seafood pasta and a local delicacy

CoupleWhat to watch at The Galileo open-air ...

Classic movies on Wednesdays to Sundays. Plus picnic screening at Kirstenbosch

Windsor HotelIncredible room specials at Windsor ...

Now and during whale season. Plus one kid under 12 stays free

WSDC BoatSpectacular rates on shark cage diving ...

For R700 less. Plus ask for current readers’ specials

Ficks cocktail 2Ficks: the best sundowner pinchos bar ...

Pair wine, cocktails and mocktails with pinchos and a spectacular sea view

Riebeek Kasteel EventGallery Riebeek Kasteel shows off the ...

This country village also offers good food, excellent wine + lots of history

Rupert Museum Add Rupert Museum to your Stellenbosch ...

Legendary Sam Nhlengethwa has an exhibition and playing personal vinyl collection

Glen carlouFine art, excellent wine, delicious ...

Take the day and visit this top wine farm to view local art and eat exceptional food

T-Roc PartnerPre-order the T-Roc from Barons Cape ...

The T-Roc is here. Test drive now and pre-order to spec!

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika