Recept voor koeksisters uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaans eten

KapstadtMagazin.de

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Provinz der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Zeg die afspraak bij de tandarts maar vast af. Na het eten van dit mierzoete Zuid-Afrikaanse gerecht durf jij niet meer in zijn stoel plaats te nemen!

Doe je altijd minstens drie scheppen suiker in je thee, heb je standaard een zak Redband in je tas en staat kermis voor jou synoniem aan suikerspin? Dan hebben wij het pareltje onder de Zuid-Afrikaanse recepten voor jou! Koeksister/koeksuster/cooksister – dit gerecht uit Zuid-Afrika staat bekend onder bijna net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is. Het belangrijkste: het is superlekker!

Koeksisters vinden hun oorsprong in de Cape Malay kitchen – de typisch Maleisische keuken van Kaapstad. Immigranten uit het verre oosten zetten dit lekkere gerecht op de Zuid-Afrikaanse kaart. Koeksisters hebben qua structuur veel weg van oliebollen en lijken nog het meest op een in elkaar gedraaide pretzel. Maar dan tien keer zo zoet. Bereid je voor op eventuele kiespijn én het lekkerste toetje/tussendoortje dat je in tijden geproefd hebt.

Grappig: volgens sommigen is de naam koeksisters afgeleid van het Afrikaanse woord ‘sissen’, dat frituren betekent.


De naam koeksisters is afgeleid van het Afrikaanse woord 'sissen', dat frituren betekent.

Zo maak je koeksisters:

Ingrediënten
Voor de siroop:
500 ml water
500 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen

Voor het deeg:
320 gram bloem
30 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 ei
Huishoudfolie

Bereidingswijze (1,5 uur)

1. Doe de roomboter, het bakpoeder, de melk, het zout en het ei in een beslagkom.

2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

4. Terwijl het deeg ligt op te stijven, maak je ondertussen de siroop. Doe hiervoor een halve liter water en een halve kilo suiker in een pannetje.

5. Rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met het sap en een kaneelstokje toe aan het suikerwater.

6. Laat het geheel 15 minuten koken, zodat de substantie wat dikker wordt.

7. Schenk de siroop in een kommetje en laat het afkoelen.

8. Terug naar het deeg: rol de bal uit tot die helemaal plat is en een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter.

9. Snijd hiervan vervolgens reepjes en maak in elk stukje drie incisies, tot vlak voor de bovenkant.

10. Vervolgens maak je met die drie reepjes een vlecht van de koeksister en druk je het uiteinde vast.

11. Herhaal stap 10 voor alle koeksisters en frituur ze op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.

12. Dompel de gefrituurde koeksisters in de afgekoelde siroop en laat ze even uitlekken.

Eet smakelijk!

Smaken de koeksisters naar meer zoetigheid? Probeer dan ook eens dit Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart. Maar als je toe bent aan iets hartigs, hebben we ook een tip voor je: dit recept voor kudu pie uit Zuid-Afrika.

Volg KaapstadMagazine.nl voor nog meer smakelijk nieuws uit Zuid-Afrika, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
December 2022
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Park Inn Foreshore ribsAll-you-can-eat ribs in the CBD

Tuesdays are ribs days (and nights) at Park Inn by Radisson Cape Town Foreshore

Fairtrade giveawayTake a quiz, win coffee + tea for a ...

Life isn’t fair. But you can be (and win). It takes 2 minutes

Drumstruck performersDrumstruck at Silvermist! African drum ...

Drumstruck is back from Broadway and playing for a limited run in Cape Town

Elvis BrewElvis Blue’s “lekka” padstal on ...

Elvis Brew in George has the closest viewing deck for large aircraft in SA

Taj Jiva SpaJiva Spa Special: 3 massages x 30 mins ...

Select 3 treatments from 7 options, from head massage to deluxe pedicure

Bombay BrasserieBombay Brasserie offers sumptuous ...

Taste 7 unique dishes (+ a surprise) at Taj Cape Town’s signature eatery

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

The Blue Room interiorLive jazz at The Blue Room

Dine, drink cocktails while top local muzos jam at this moody new bar

Taj kids bedHere’s an unbeatable deal: Kids stay ...

You’ll get 2 interleading rooms, 1 harbour + canal cruise and royal treatment

White Shark Cage Diving - BoatSpectacular rates on shark-cage diving ...

Where conservation meets adventure. R400 off shark-cage diving tour + FREE Buff

Ficks CocktailsFicks: the best sundowner pinchos bar ...

Pair wine, cocktails and mocktails with pinchos and a spectacular sea view

La Motte Tasting RoomVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

Canto Wines champagne + macarons tasting3 unusual pairings at this Durbanville ...

From MCC to tonic tastings: there’s something at Canto for the whole family

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika