Recept voor lekker Zuid-Afrikaans eten: biryani
Het recept voor biryani belandde jaren geleden via India in de keuken van Zuid-Afrika
Lang geleden door Indiase immigranten uit Gujarat geïntroduceerd in Zuid-Afrika en binnenkort op jouw bord in Nederland: het Zuid-Afrikaanse recept voor biryani.
Over de herkomst van de naam van dit Zuid-Afrikaanse gerecht bestaan twee theorieën: birinj, wat Perzisch is voor rijst en biryan, het Perzische woord voor bakken of braden.
Net zo bijzonder als de naam is het recept zelf. KaapstadMagazine.nl kreeg het van Gamidah Jacobs, die het bereiden van biryani op haar beurt geleerd kreeg van haar moeder en schoonmoeder.
Gamidah Jacobs leerde biryani maken van haar moeder en schoonmoeder
Zo maak je biryani:
Ingrediënten voor de biryani (5 personen):
500 gram in stukjes gesneden vlees naar keuze
3 geraspte en gesneden aardappelen
300 gram basmati rijst
125 gram linzen
1 gesneden ui
7 gram geraspte gember
5 gram geperste knoflook
300 ml gekookt water
100 ml olijfolie
Boter
Een snufje zout
Ingrediënten voor de marinade:
1 stokje kaneel
2 peultjes kardemo
1 groene peper
1 gram kurkuma
2 gram geroosterde masala
15 gram garam masala
2 kruidnagels
1 geraspte tomaat
1 streng saffraan
250 ml karnemelk
Bereidingswijze (één uur):
1. Spoel het vlees af en wrijf het in met gember, knoflook en zout.
2. Voeg alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar en marineer het vlees. Laat dit ongeveer drie uur staan.
3. Kook de linzen tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
4. Verhit 50 ml olijfolie in een grote pan en voeg de rijst toe. Voeg daarna 100 ml water toe en kook de rijst vijf minuten.
5. Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan en bak de aardappels totdat ze goudbruin zijn.
6. Doe het gemarineerde vlees en tweederde van de ui in een pan en bak het geheel ongeveer 30 minuten.
7. Leg de ingrediënten in deze volgorde in een stoofpan: aardappels, rijst, vlees, aardappels, rijst, vlees en als laatste de linzen met de uien er bovenop.
8. Voeg hier een beetje boter en 200 ml heet water aan toe.
9. Laat het geheel vijf minuten koken en daarna 45 tot 60 minuten sudderen op laag vuur.
Tip: serveer de biryani met koriander, atjar en sambal.
Eet smakelijk!
Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan ook ons recept voor Zuid-Afrikaanse sosaties en samoosas.
Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor het leukste, lekkerste en laatste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika. Volg ons op Facebook en Twitter en schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.
CapeTownMagazine.com
For Moments of Joy. Follow our social channels for useful news, daily local champions | |
072 350 2062 | |
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point | |
www.capetownmagazine.com/subscribe | |
now@capetownmagazine.com | |
CapeTownMag | |
CapeTownMagazine.com | |
capetownmag |